Komentara: 15
Pregleda: 4103

Dva odbora izglasala dva direktora u muzičkoj školi

06.09.2012. u 12:27h
Izvor: Blic
Školski odbor Osnovne i Srednje muzičke škole u Subotici na sastanku za izbor novog direktora glasao je za profesorku Kristinu Mate, dok je kolektiv ove ustanove poverenje ukazao sadašnjem direktoru Ištvanu Antalu.
Dva odbora izglasala dva direktora u muzičkoj školi

U školi zbog toga vlada veliko neraspoloženje, atmosfera je zategnuta, a mišljenja profesora podeljena. Ištvan Antal tvrdi da bi mu smenom bila naneta nepravda jer smatra da od 2004. godine dobro obavlja posao, ali ne razume kako su glasovi Školskog odbora relevantniji od glasova kolektiva, iako u školi tvrde da je on na isti način pre osam godina počeo da obavlja funkciju direktora.

- Mandat mi ističe 26. oktobra i početak izbora direktora je bio po zakonu. Problemi su nastali na sastanku kada je pravnica iznela uslove izbora, jer zbog dvojezične nastave, na srpskom i mađarskom jeziku, nastavnici i direktori moraju imati dokaz o znanju jezika nacionalne manjine. Mađar sam, ali nisam imao takav dokaz, prijavio sam ispit i položio ga. Školski odbor nije prihvatao takve uslove i odbio je raspisivanje konkursa. Zatraženo je tumačenje zakona, pokrajinski sekretar Andor Deli je odgovorio da je i za direktora obavezan dokaz o znanju jezika manjine - kaže Ištvan Antal i dodaje da takvo tumačenje odbor nije prihvatio zbog čega je zatraženo mišljenje i od pokrajinskog inspektora za obrazovanje.

Subotičanima je stiglo isto tumačenje, a posle više rasprava 8. avgusta je ipak raspisan konkurs za izbor direktora. Prijavili su se Edita Barlai, Kristina Mate i Ištvan Antal.

Glasovima kolektiva Antal je dobio 53 glasa, Edita Barlai 30, a Kristina Mate 18, dok je Školski odbor po jedan glas dao za Barlai i Antala, a šest za Kristinu Mate.

Dokumentacija o izboru direktora poslata je Mađarskom nacionalnom savetu koji je ovu školu uvrstio u institucije od posebnog značaja. Na osnovu ocene MNS, odluku će potpisom potvrditi Andor Deli.

Predsednica Školskog odbora Dragana Nikolić kaže da je sve u vezi konkursa rađeno u zakonskim okvirima i rokovima.

- Radilo se sistemom glasanja, a ne odlukama pojedinca. Kristina Mate je najbolje predstavila program i planove za naredne četiri godine. Perspektivna je i stručna što dokazuje brojnim nagradama. To je presudilo - zaključuje Nikolićeva.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 4103

Povezane vesti

Povezane teme

muzička škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.