Komentara: 11
Pregleda: 5789

Da li ste se ikad zapitali ko su "Klara i Rosa"?

28.05.2023. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Udruženje građana "Klara i Rosa" nedavno je udahnulo život staroj kući, na adresi Petefi Šandora 15, koja je ne samo njihov radni prostor, već i mesto gde se odvijaju prezentacije, filmske projekcije, izložbe, časovi joge i brojne radionice. Pokucajte, rado otvaraju vrata svima koji sa njima dele ljubav prema savremenoj umetnosti.
Da li ste se ikad zapitali ko su "Klara i Rosa"?

Prepoznavši potrebu grada za jednim kulturnim centrom koji će biti zajednički, građanski, koji će pripadati svima, Gordana Vukov Ciganjik i Danijela Mamužić osnovale su Udruženje građana "Klara i Rosa". Njihova misija jeste okupljanje građana, bez obzira na naciju, jezik, veroispovest, generaciju, koje povezuje samo jedno - ljubav prema savremenoj umetnosti.

- Naš cilj je da podstaknemo pojednice na aktivno delovanje, na uključivanje u razne društvene tokove. Ništa se neće promeniti samo od sebe, već moramo da delamo. Akcenat je na razvoju zajedništva, intekulturalnosti, pritom ne mislim na međunacionalne odnose, već na sveukupno prihvatanje različitosti - selo, grad, različiti sektori, generacije, pol, profesije, različiti društveno-ekonosmki položaji. Hajde da multikulturalnost ne bude nešto što nas razdvaja, već naprotiv - ono što nas spaja- kaže Gordana na početku našeg razgovora.

Da li ste se ikad zapitali ko su "Klara i Rosa"?

Radio "Plac" rezultat je projekta u okviru koga je Udruženje pokrenulo online radio na platformi krovnog udruženja Centar za savremenu kulturu i umetnost, nastalog na njihovu inicijativu.

- Tragajući za fizičkim prostorom koji bi bio mesto sastanaka i stvaranja novih poduhvata, došli smo na ideju da sagradimo simboličan prostor, koji će okupljati ljude. Radio "Plac" ne funkcioniše kao komercijalni radio, već je to jedan umetnički eksperiment. Muzika koja se tamo emituje ne podleže autorskim pravima. To je neobjavljena, amaterska, slobodna muzika. Autor emisije na ovom radiju može biti bilo ko, ko želi da svoje interesovanje pretoči u audio formu i emituje. Ono što je bio podstrek jeste činjenica da je svet prepunjen vizuelnim nadražajima, i da smo prosto zaboravili da slušamo jedni druge.

Još jedna misija Udruženja jeste redefinisanje javnih prostora sa ciljem da se kultura i umetnost demokratizuju i decentralizuju, u smislu odvajanja od javnih institucija.

- Prva galerija na otvorenom, koja se nalazi na adresi Korzo 1, u dvorištu, nastala je prema ideji da se javni prostor redefiniše, da se umetnost i kultura približe građanima, tako da budu dostupne svima, da svi imaju jednaku priliku da uživaju u njima. Svakog meseca, tamo se predstavljaju vizuelni umetnici, kako iz Subotice, tako i iz okoline. Naša želja je da na javnom prostoru napravimo tačke okupljanja, gde će građani moći da kroz susrete razmene mišljenja - nastavlja ona.

Jako bitan aspekt njihovog delovanja jeste i očuvanje životne sredine i razvoj ekološke svesti kod građana.

Da li ste se ikad zapitali ko su "Klara i Rosa"?

- Kao rezultat naše akcije, na Prozivci je nastao prvi ekološki mural oslikan bojama koje se aktiviraju na sunčevoj svetolsti pročišćavajući vazduh. Uz to, nedavno su u akciji čišćenja Daščanske šume okupile više od 200 šetača, a nakon akcije, organizovan je akustični koncert i piknik. Na ovaj način mi spajamo umetnost, kulturu, društveno delovanje, da svima bude i na korist i na zadovoljstvo- objašnjava Gordana.

Programi koje nudi ovo udruženje namenjeni su svim ljudima, madapostoje programi koju su prvenstveno okrenuti ranjivim grupama, kao što su mladi i žene.

- Mladi su jako važni ali često neprepoznati u društvu. U okviru jedne radionice radimo sa srednjoškolcima, koji kasnije dolaze kod nas, gde vežbamo, razgovaramo i upoznajemo se. Od ovog materijala napravićemo pozorišnu predstavu koja će govoriti o subotičkim srednjoškolcima. U ovoj radionici učestvuju učenici svih srednjih škola u Subotici, a očekujemo da premijera bude u martu naredne godine, a do tada nas očekuje mnogo posla - uključuje se Danijela.

Još jedan program okrenut mladima ali i komunikaciji, koji akcenat stavlja na dijalog, kao kulturu kako govora tako i slušanjajeste tribina "Pojedinac i društvene promene".

- Ona ima za cilj da usmeri mlade na delovanje - da ne čekaju da promene dođu, ili da ih napravi neko drugi umesto nas, već da sami krenemo po njih. One ukazuju na to da svako u svom polju delovanja može da doprinese kolektivu.

Kao rezultat jednog projekta nastao je multimedijalni program "Prostori", koji je zapravo dokumentarno - igrana radiodrama.

- Jedan njen deo proistekao je iz materijala nastalih u radionicama sa ženama iz Subotice i Male Bosne, dok je drugi deo rezultat kreativnog procesa. Ovo delo jeste dokument vremena koji nosi zapis, svedoči o dešavanjima u Subotici, progovarajući o problemima, stavovima, izazovima sugrađana.

Da li ste se ikad zapitali ko su "Klara i Rosa"? "Klara i Rosa" su na jedinstven način okupile subotičke umetnike rođene u periodu od 1970. do 2000. godine, napravivši Leksikon u kome su predstavili 46 umetnika. To je prvi Leksikon ove vrste na prostoru Subotice.

Da li ste se ikad zapitali ko su "Klara i Rosa"?

Za predstojeće leto najavljuju nove projekte, kao što je poziv za volontersku praksu za sve mlade koji žele da steknu nova znanja i iskustva, a koji mogu dolaziti iz različitih oblasti i delatnosti. O ovom ali i drugim projektima više semožete informisati na sajtu Udruženja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 4 nedelje
Komentara: 11
Pregleda: 5789

Povezane vesti

Povezane teme

udruženje građana klara i rosa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.