Komentara: 46
Pregleda: 5358
Foto

Bunjevci zahvalni na uvođenju jezika u službenu upotrebu

08.03.2021. u 11:55h
Izvor: Subotica.com
Bunjevci zahvalni na uvođenju jezika u službenu upotrebu

Na nedavno održanoj sedmoj sednici Skupštine grada odlučeno je da se pristupi promeni Statuta i time stvore uslovi da se u službenu upotrebu uvede bunjevački jezik. Kada sva pravna procedura bude završena, steći će se uslovi da jezik Bunjevaca bude četvrti službeni u našem gradu, rame uz rame sa srpskim, mađarskim i hrvatskim.

Bunjevci zahvalni na uvođenju jezika u službenu upotrebu

- Izražavamo zahvalnost gradonačelniku čiji je ovo bio predlog, kao i celoj Skupštini grada koja ga je izglasala. To je na neki način vraćanje duga Bunjevcima koji su ovaj grad u velikoj meri izgradili kao većinsko stanovništvo pre stotinak godina, koji su u njega utkali svoju kulturu, maternji jezik i sve ono što nas čini posebnim - ističe Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta. - Od 18 godina, koliko postoji BNS, 15 godina je rađeno na standardizaciji jezika. Samo korišćenje jezika dovelo nas je do toga da shvatimo da mora da postoji jedan modifikovan način da se obraćamo svojim čitaocima, slušaocima, pišemo udžbenike. To su razlozi koji su vodili ka standardizaciji jezika. Osim toga, uradili smo terensko istraživanje jezika, utvrdili na koji način je govor sačuvan, koje su karakteristike. Oko desetak godina radilo se na drugom izdanju „Bunjevačkog ričnika“, koji je izdat sa Maticom srpskom. Osim toga uradili smo gramatički i pravopisni priručnik, koji ovih dana treba da dobije i svoje prošireno, akademsko izdanje, u kome će se objasniti razvoj ikavice od staroslovenskog jezika do danas. 

Bunjevci kažu da se konačno osećaju dobrodošlim u ovom gradu, ravnopravnim sa drugim nacionalnim manjinama i da se ovim otvara novo poglavlje za nacionalnu zajednicu.

Bunjevci zahvalni na uvođenju jezika u službenu upotrebu- Konačno smo dobili pravo da divanimo bunjevačkim maternjim jezikom, da se niko zbog toga ne smeje nama i našoj deci. Pred nama je sada velik i odgovoran posao da nastavimo rad na polju obrazovanja, identifikacije svih onih stvari koje su vezane za kulturu, tradiciju, običaje i svakodnevnu upotrebu našeg jezika - smatra Branko Pokornić, predsednik Izvršnog odbora BNS-a. - Treba koliko god je moguće da zaustavimo dalju asimilaciju naših kulturnih dobara i istorijskih činjenica.

Primedbe koje dolaze od strane hrvatske nacionalne zajedniceMirko Bajić, potpredsednik BNS-a, smatra neprimerenim, jer je upravo po istom principu u službenu upotrebu uveden i hrvatski jezik.

- Ovom Odlukom, koja je istorijska za Bunjevce, jasno se kaže da su Bunjevci autohtona nacionalna manjina, da imaju svoju tradiciju, kulturu i svoj jezik. Bunjevački se u ovom gradu divanio vekovima, pre dve decenije nije se moglo čuti ništa sem srpskog, mađarskog i bunjevačkog - podseća Bajić. - Hrvati imaju službeni jezik 18 godina, to pravo koriste u punom kapacitetu, a dobili su ga po istom principu pozitivne diskriminacije. Nikada to nismo sporili, i kao odbornik Skupštine grada i sam sa glasao za to, jer smatram da svi imamo pravo na upotrebu maternjeg jezika. Ko zna koji put, pruženu ruku da jedni druge poštujemo, pomažemo i da ravnoravno napredujemo, Tomislav Žigmanov je odbio.

Bunjevci zahvalni na uvođenju jezika u službenu upotrebuPo mišljenju Veljka Vojnića, ovom Odlukom Srbija i Subotica su pokazale da poštuju svoj Ustav, zakone i povelju o ljudskim pravima.

- Odluka Skupštine je garant civilizacijskog napretka naše zajednice, a Srpska napredna stranka čvrsto stoji iza nje - jasan je Vojnić.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom uvođenja bunjevačkog u službene jezike Grada Subotice Obraćanje povodom uvođenja bunjevačkog u službene jezike Grada Subotice Obraćanje povodom uvođenja bunjevačkog u službene jezike Grada Subotice Obraćanje povodom uvođenja bunjevačkog u službene jezike Grada Subotice Obraćanje povodom uvođenja bunjevačkog u službene jezike Grada Subotice Obraćanje povodom uvođenja bunjevačkog u službene jezike Grada Subotice Obraćanje povodom uvođenja bunjevačkog u službene jezike Grada Subotice Obraćanje povodom uvođenja bunjevačkog u službene jezike Grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 46
Pregleda: 5358

Povezane vesti

Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

mirko bajić

branko pokornić

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

bunjevački govor

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevački jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.