Komentara: 59
Pregleda: 6454
Foto

Održana rasprava o izmeni Statuta Subotice u pogledu uvođenja bunjevačkog u službene jezike

23.04.2021. u 16:31h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana javna rasprava o izmeni Statuta Grada Subotice, kojom se bunjevački jezik uvodi u službenu upotrebu.
Održana rasprava o izmeni Statuta Subotice u pogledu uvođenja bunjevačkog u službene jezike

Interesovanje javnosti za ovu temu bilo je veliko, o čemu svedoči oko stotinu pristiglih predloga i sugestija. Kao i ranije, kada je tema uvođenja bunjevačkog jezika tek otvorena, najviše primedbi odnosilo se na jezičke normative, kao književnu tradiciju i običaje.

- I ovoga puta onovili smo naš stav o ovom pitanju. Ovo je proces je deficit kao formalni pravni akt i presedan u Republici Srbiji kao čin pozitivne diskriminacije. Ukazali smo i na sam status jezika, čiji prvopis i gramatika imaju uplive sa više strana, leksika nestaje, a ukazali smo i na političku konotaciju celog procesa koji traje od 90ih godina – poručio je  Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV. – Mislili smo da će o našim stavovima diskutovati oni čiji je ovo bio predlog, ali opet su naši stavovi konotirani negativno. Postoji govor, postoji dijalekt novoštokavska ikavica i ono što postoji kao govorni čin ne znači da može da bude i jezik.

Održana rasprava o izmeni Statuta Subotice u pogledu uvođenja bunjevačkog u službene jezikeU ime gradonačelnika Stevana Bakića, koji je podneo inicijativu za promenu Statuta, govorio je Sava Stambolić ističući da se ceo postupak vodio isključivo poštujući sve pravne argumente.

- Cilj je bio da se bunjevačka nacionalna manjina posle dužeg vremena dovede u jednak položaj kao druge značajnije nacionalne manjine. Da se na osnovu onoga što su postigli na standardizaciji svog jezika u proteklih 20 godina i druge napore, omogući da oko sedam hiljada govornika bunjevačkog jezika zvanično obraća institucijama na svom jeziku – objasnio je Stambolić.  – Žao mi je što smo bili svedoci emotivnih i ostrašćenih istupa koji ne idu u prilog odnosima u ovom gradu, jer je zaista važno da ova odluka koja će biti doneta bude prihvaćena na jedan demokratski način.Održana rasprava o izmeni Statuta Subotice u pogledu uvođenja bunjevačkog u službene jezikePredsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić podsetila je još jednom da je bunjevački jezik standardizovan.

- Mi ne možemo da odstupimo od sebe i svog jezika. Ovo nije nikakav presedan dešava se i u drugim opštinama. Nama je veoma važno da se naš jezik posle tri i po veka i zvanično prihvati – jasna je Kujundžić Ostojić.

Raspravi su prisustvovali diplomatski predstavnici Hrvata, članovi i čelnici kulturnih ustanova i udruženja Hrvata i Bunjevaca i mnogi drugi zainteresovani građani.

Izvor: Subotica.com
Javna rasprava na temu uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Javna rasprava na temu uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Javna rasprava na temu uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Javna rasprava na temu uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Javna rasprava na temu uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Javna rasprava na temu uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Javna rasprava na temu uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Javna rasprava na temu uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 59
Pregleda: 6454

Povezane vesti

Povezane teme

sava stambolić

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevački jezik

javna rasprava

tomislav žigmanov

statut grada subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.