Komentara: 45
Pregleda: 5878
Foto

Reakcije Hrvata Bunjevci smatraju licemernim

16.03.2021. u 13:48h > 17:58
Izvor: Subotica.com
Na početak procedure uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u celoj Subotici i reakcije hrvatske zajednice na nju svoj komentar danas je dao Savez bačkih Bunjevaca, kao politički predstavnik bunjevačke nacionalne zajednice.
Reakcije Hrvata Bunjevci smatraju licemernim

Uz reči zahvalnosti gradonačelniku, predsedniku Skupštine grada kao i celom gradskom parlamentu koji su podržali predlog da se bunjevački uvede u službenu upotrebu, u SBB podsećaju da je zakonski okvir za ovu odluku donet još pre dve godine.

- Zakon o službenoj upotrebi jezika kaže da se jezik nacionalne manjine mora uvesti u službenu upotrebu u naseljima gde te manjine ima više od 15 odsto. U Subotici je to slučaj u Gornjem i Donjem Tavankutu, Ljutovu, Mišićevu, Đurđinu i Maloj Bosni. U istom zakonu stoji i da se on može uvesti na teritoriji celog grada – objašnjava Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.  – Veoma smo se obradovali stavom Skupštine grada koja je cela stala iza ove inicijative i time Bunjevcima konačno dala pravo koje imaju druge nacionalne zajednice.

Reakcije Hrvata Bunjevci smatraju licemernimPo njegovim rečima, reakcija hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, na predlog da se uvede bunjevački jezik, je vrhunski oblik licemerja i nepoštovanje ljudskih i manjinskih prava.

- Zapanjeni smo podrškom zvaničnih institucija Hrvatske takvim stavovima u kojim se otvoreno Bunjevci u Srbiji smatraju Hrvatima. Upravo zbog toga ćemo tražiti da se akt iz 1945. proglasi  aktom asimilacije, a ovo je upravo dokaz da on to i jeste – dodaje Bajić. – Kažu da bunjevačko pitanje može da bude problem u odnosima Srbije i Hrvatske. Ne znam kakve veze mi imamo sa Hrvatkom i ne želimo da budemo povod za potkusurivanje. Podsećamo, presedan je učinjen pre 18 godina kada je u službenu upotrebu uveden hrvatski jezik. Mi nikome ne želimo da osporavamo prava, nismo se mešali tada, pa nećemo ni sada.

Bunjevci podsećaju da su sami uradili standardizaciju svog jezika, da predano rade na očuvanju svoje kulturne baštine i da ruku prijateljstva pružaju svim nacionalnim zajednicama.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje Saveza bačkih Bunjevaca povodom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Obraćanje Saveza bačkih Bunjevaca povodom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Obraćanje Saveza bačkih Bunjevaca povodom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Obraćanje Saveza bačkih Bunjevaca povodom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Obraćanje Saveza bačkih Bunjevaca povodom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Obraćanje Saveza bačkih Bunjevaca povodom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Obraćanje Saveza bačkih Bunjevaca povodom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu Obraćanje Saveza bačkih Bunjevaca povodom uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 45
Pregleda: 5878

Povezane vesti

Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevački jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.