Komentara: 65
Pregleda: 7986

Hrvatska zajednica traži da njihov jezik bude službeni u celoj Vojvodini

06.03.2021. u 10:08h
Izvor: Subotica.com
Hrvatska zajednica traži da njihov jezik bude službeni u celoj Vojvodini

Predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta u Srbiji, Jasna Vojnić, uputila je 5. marta službeni zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem se traži uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu u Somboru, Apatinu i Baču, kao i na teritoriji cele Vojvodine.

- Ohrabrena primenom principa pozitivne diskriminacije na poslednjoj sednici Skupštine Subotice, kod izglasavanja izmena koje će jednoj manjinskoj zajednici omogućiti presedan službene upotrebe jezika kada to zakon izričito ne zahteva, hrvatska zajednica pozdravlja naredne inicijative predstavnika vlasti u ostvarivanju istih prava u mestima u kojima u sličnom ili većem procentu žive Hrvati – Gradu Somboru (8,39%), u opštinama Apatin (10,42%) i Bač (8,39%), kao i za teritoriju cele AP Vojvodine - navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog saveta. - Ovakav presedan primene principa pozitivne diskriminacije predstavlja korak napred prema novoj svesti u kojoj niži procenti više nisu razlog zanemarivanja, već mesto dokazivanja zrelosti društva. Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine unapred pozdravlja predstojeće napore u afirmaciji položaja šokačkih i bunjevačkih Hrvata.

Podsetimo, Skupština Subotice je u četvrtak, sa 58 glasova za i 2 protiv, usvojila predlog gradonačelnika Stevana Bakića, na inicijativu Bunjevačkog nacionalnog saveta, po kojem se ulazi u proceduru da bunjevački bude četvrti službeni jezik grada Subotice. Ova odluka izazvala je veliko nezadovoljstvo političkih predstavnika hrvatske manjine, koje je izneo predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov, a što su podržali i ambasador Hrvatske u Beogradu i ministar inostranih poslova Hrvatske koji je tim povodom uputio Srbiji protestnu notu.

Više o ovoj temi, kao i sučeljavanje stavova kroz raspravu na tu tačku u svečanom gradskom domu možete da pročitate u povezanim temama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 65
Pregleda: 7986

Povezane vesti

Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

jasna vojnić

hrvatski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.