Komentara: 58
Pregleda: 5086

SNS: Bunjevci imaju pravo da budu ono što osećaju da jesu

05.03.2021. u 12:30h
Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Saopštenje Gradskog odbora Srpske napredne stranke Subotica povodom jučerašnjeg usvajanja predloga za uvođenje bunjevačkog u službene jezike Grada Subotice, prenosimo u celosti.
SNS: Bunjevci imaju pravo da budu ono što osećaju da jesu

Gradski odbor Srpske napredne stranke Subotica pozdravlja Odluku o pristupanju promeni Statuta Grada Subotice, kojom će Subotica postati prvi grad u Srbiji gde bunjevački jezik ulazi u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika. Predlog za promenu Statuta Grada Subotice, koji je podneo gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, a na osnovu inicijative Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, podnet je na osnovu istorijskih činjenica koje svedoče o životu i doprinosu Bunjevaca ovom gradu  i državi Srbiji tokom više od tri veka, usledio je nakon uspešno okončanog procesa standardizacije bunjevačkog jezika i njegovog priznavanja u relevantnim naučnim krugovima i ustanovama Republike Srbije.   

Pokušaj da se ovaj značajan dan za Grad Suboticu, a istorijski za bunjevačku nacionalnu zajednicu, stavi u negativne konotacije i dovodi u vezu sa obespravljivanjem drugih nacionalnih zajednica, ne doprinosi zajedničkom suživotu i raznolikosti koja je oduvek krasila Suboticu.

Činjenicama koje je u svom govoru izneo gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na skupštinskoj sednici,  da se promenom Statuta Grada Subotice ispravlja višedecenijski nepravda prema pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine koja sada postaje priznata i  ravnopravna u Subotici i Srbiji, treba dodati i onu možda još značajniju, da su savremena država Srbija, Subotica i sve relevantne institucije,  prepoznale borbu Bunjevaca da  imaju i svoj jezik, kao integralni element identiteta.

Gradski odbor Srpske napredne stranke Subotica pruža punu podršku lokalnoj samoupravi i gradonačelniku Bakiću u nastojanju da, jednako uvažavajući sve nacionalne zajednice u Subotici, oduže bunjevačkoj nacionalnoj zajednici omogućivši im da budu ono što osećaju da jesu, i sa Srbijom kao jedinom otadzbinom.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 58
Pregleda: 5086

Povezane vesti

Povezane teme

srpska napredna stranka

bunjevački jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.