Komentara: 8
Pregleda: 2966

Bista subotičkog revolucionara Jovana Mikića vraćena na postolje

28.12.2023. u 12:22h
Izvor: Subotica.com
Bista subotičkog revolucionara Jovana Mikića vraćena na postolje

Bista Jovana Mikića Spartaka, koja je ukradena pre više od 10 godina, vraćena je na postolje koje se nalazi u dvorištu škole koja nosi ime ovog subotičkog revolucionara.

- Spomen bista bila je postavljena 1982. godine i predstavljala je delo akademika Save Halugina. Zbog istorijske i kulturne vrednosti, uživala je prethodnu zaštitu po članu 27. Zakona o kulturnim dobrima Republike Srbije, a evidentirana je i u prostornim i generalnim planovima u okviru javnih spomenika Subotice - podsećaju iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture - Prošla je decenija otkako je ova skluptura otuđena sa postolja. Nakon bezuspešnog traganja za bronzanom bistom Spartaka, mnogi su se zalagali da se ona rekonstruiše i vrati na postolje. U znak sećanja bila je postavljena i fotografija čuvenog subotičkog revolucionara i sportiste koja je stajala uramljena na praznom postamentu.

Bista subotičkog revolucionara Jovana Mikića vraćena na postoljeNakon brojnih pokušaja različitih udruženja da se obezbede sredstva za rekonstrukciju, Zavod za zaštitu spomenika kulture je uspeo da postavi obnovu biste visoko na listi prioriteta, što je dovelo do konkretnog rezultata - bista Jovana Mikića Spartaka ponovo se nalazi u dvorištu istoimene škole.

- Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje iz Subotice izdvojilo je sredstva u tekućoj godini zahvaljujući kojima je bista rekonstruisana. Na osnovu sprovedene javne nabavke odabran je izvođač koji je u saradnji sa Art livnicom iz Subotice izradio bistu od bronze prema fotografijama Jovana Mikića Spartaka. Radove je pratila Maja Rakočević Cvijanov u svojstvu konzervatorskog nadzora, a odobrio ih je prethodni autor biste - Sava Halugin. Bista je odlivena od bronze - dodaju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture - Veoma je dragoceno što se vraćanjem biste na postolje vratilo i sećanje na istaknute subotičke antifašiste i što se pokazalo da umemo da čuvamo sopstvena javna dobra važna za sveukupno čitanje istorije i kulture ovih prostora.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 4 dana
Komentara: 8
Pregleda: 2966

Povezane vesti

Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

jovan mikić spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.