Komentara: 8
Pregleda: 3312
Foto

Postament deceniju bez biste Jovana Mikića Spartaka

09.10.2020. u 13:39h
Izvor: Subotica.com
U susret obeležavanju 76. godišnjice od oslobođenja Subotice, članovi Udruženja građana "Centar Tito", Gradskog komiteta "Komunisti Srbije" i Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, položili su vence na postament koji je nekada krasila bista Jovana Mikića Spartaka u dvorištu istoimene osnovne škole, kako bi odali počast onima koji su dali život za slobodu.
Postament deceniju bez biste Jovana Mikića Spartaka

Bista Jovana Mikića Spartaka koju je izradio akademik Sava Halugin ukradena je 2010. godine, a kako objašnjava Mikloš Nađ Olajoš, član Gradskog komiteta "Komunisti Srbije", i pored toga što je snimak prosleđen policiji, nikada nije pronađena, zbog čega je današnji performans polaganja venaca na ogoljeni postamen simboličan jer, kako kaže, ujedno predstavlja i poziv nadležnima da se bista vrati.

- Moramo odati priznanje Gradskoj upravi i Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture koji su vrlo efikasno i brzo postavili biste Kizuru Ištvanu, Matku Vukoviću i Lazaru Nešiću na postamente ispred Vojvođanske banke, a koje su takođe bile ukradene. Zatim je postavljena i bista Ive Lole Ribara ispred istoimenog studentskog doma u Dudovoj šumi i u ponedeljak ćemo upititi molbu Gradskoj upravi, gradonačelniku i Međuopštinoskom zavodu da se bista Jovanu Mikuću što pre vrati - kaže Nađ Olajoš, dodajući da je u razgovoru sa autorom biste saznao da negativa nema, zbog čega je neophodno izlivanje potpuno nove biste. - Za ovu inicijativu imamo podršku školu i spremni smo da, ukoliko bude bilo potrebe, sakupljamo dobrovoljne priloge da se ovaj problem reši, jer je Spartak to zaslužio.

Postament deceniju bez biste Jovana Mikića SpartakaIpak, kako ističe član Gradskog komiteta "Komunisti Srbije", ovo je samo jedan od problema koji zahteva dugoročno rešenje, zbog čega ih u narednom periodu očekuju teški zadaci.

- Ova škola, ali i sve obrazovne ustanove u gradu predstavljaju značajna mesta negovanja antifašizma, vaspitanja u duhu tolerancije i ravnopravnosti, bez obzira na veru, naciju i boju kože. Antifašizam moramo da negujemo svakog dana u svim porama života i zbog toga nas u narednom periodu očekuju zadaci u Subotici, ali i u celoj Srbiji, da jedna stručna komisija Ministartsva prosvete pregleda i uradi analizu knjiga iz istorije za 7. i 8. razred osnovne i 1. i 2. razred srednje škole, jer sadrže mnogo laži o Narodnooslobodilačkoj borbi. Takođe, imamo problem i sa nastavnicima, jer u jednoj srednjoj školi nastavnik istorije namerno izbegava da predaje o Narodnooslobodilačkoj borbi - ističe Nađ Olajoš. - U svim mesnim zajednicama imamo spomen ploče poginulih sa te teritorije i njih jako retko posećuju građani, a još ređe se organizuju manifestacije na značajne datume. Isto tako, mnogi smatraju da prilikom polaganja venaca mladi ne treba da budu tamo, jer je to ideološka stvar. Naglašavam da antifašizam nije ideološka posledica Jugoslavije, već je to civilizacijska tekovina.

Postament deceniju bez biste Jovana Mikića SpartakaU periodu od 12. aprila 1941. do 10. oktobra 1944. godine, u borbama protiv okupatorskih snaga, po zatvorima i koncentracionim logorima život je izgubilo 7.104 Subotičana svih nacionalnosti.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3312

Povezane vesti

Povezane teme

osnovna škola jovan mikić

komunisti

oslobođenje grada subotice

polaganje venaca

mikloš nađ olajoš

jovan mikić spartak

centar tito

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.