Komentara: 6
Pregleda: 2509
Foto

Mikić se "vraća kući", sutra postavljanje biste borcu za oslobođenje Subotice

09.10.2023. u 12:17h
Izvor: Subotica.com
Uoči obeležavanja Dana oslobođenja našeg grada od fašizma, subotički komunisti položili su cveće kod postolja na kom se nekada nalazila spomen-bista Jovanu Mikiću Spartaku i tom prilikom postavili pitanje "Kada će se Mikić vratiti kući?". Kako saznajemo iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, spomen-bista ovom borcu palom za oslobođenje Subotice u Drugom svetskom ratu biće postavljena sutra.
Mikić se "vraća kući", sutra postavljanje biste borcu za oslobođenje Subotice

Spomen-bista Jovanu Mikiću Spartaku postavljena je početkom osamdesetih godina prošlog veka u dvorištu škole koja nosi njegovo ime, a ukradena je 2010. godine. Nakon više od decenije, bista ovog borca za oslobođenje našeg grada od fašizma biće ponovo postavljena i to baš na godišnjicu ovog značajnog istorijskog događaja.

Mikić se "vraća kući", sutra postavljanje biste borcu za oslobođenje SuboticeS obzirom da nije sačuvan negativ, rekonstrukcija je urađena uz pomoć fotografija ukradene biste, kao i uz pomoć originalnih fotografija Jovana Mikića. Sredstva (nešto više od 250 hiljada dinara) su obezbeđena iz Fonda za javne spomenike JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

Kao i svake godine, uoči beležavanja Dana oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu cveće u dvorištu OŠ "Jovan Mikić", kao i na Trgu Lazara Nešića gde se nalaze biste Ištvana Kizura, Matka Vukovića i Lazara Nešića položili su subotički komunisti.

Mikić se "vraća kući", sutra postavljanje biste borcu za oslobođenje Subotice- Bista Jovana Mikića Spartaka ukradena je još 2010. godine. Zahvaljujemo se delu gradske uprave koji je pomogao da se bista ponovo izradi i da se vrati tamo gde i pripada, u dvorište škole "Jovan Mikić" - priča Mikloš Olajoš Nađ iz Udruženja "Komunisti Subotice" - Ovde smo da odamo počast i da se dostojanstveno i sa pijetetom zahvalimo oslobodiocima Subotice od fašizma, a za oslobođenje borili su se građani svih nacionalnosti. Prošlo je 79 godina, a naša je dužnost da svake godine odamo priznanje učesnicima Narodnooslobodilačke borbe i subotičkim borcima protiv fašizma. Podsećamo, od 1941. do 1944. godine poginulo je više od sedam hiljada Subotičana, od toga više od četiri hiljade Jevreja iz našeg grada

Mikić se "vraća kući", sutra postavljanje biste borcu za oslobođenje SuboticePodsećamo, OŠ "Jovan Mikić" i šest subotičkih udruženja u nekoliko navrata je tražilo da se spomen-bista Jovanu Mikiću Spartaku ponovo postavi u dvorištu škole, a kako su nam potvrdili nadležni Spartak se sutra "vraća kući".

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 6
Pregleda: 2509

Povezana vest

Povezane teme

komunisti

mikloš nađ olajoš

jovan mikić spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.