Komentara: 18
Pregleda: 3714
Foto

Komunisti Subotice: Kada će stići na red Jovan Mikić Spartak?

08.10.2022. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Sedam subotičkih udruženja ponovo je pokrenulo inicijativu da se izradi nova spomen-bista Jovanu Mikiću Spartaku i da se ona postavi na postolje koje se nalazi u školi koja nosi ime ovog palog borca za oslobođenje Subotice u Drugom svetskom ratu.
Komunisti Subotice:  Kada će stići na red Jovan Mikić Spartak?

Na postolju na kom se nekada nalazila spomen - bista Jovanu Mikiću Spartaku danas stoji fotografija ovog borca palog za oslobođenje Subotice. Fotografiju su postavili subotički komunisti koji su nekoliko dana uoči obeležavanja 10. oktobra, Dana oslobođenja našeg grada od fašizma ponovili pitanje koje postavljaju već nekoliko godina - Kada će Jovan Mikić Spartak stići na red?

Danas smo ovde jer nastavljamo našu inicijativu koju smo započeli pre više godina. Smatramo da ličnost kakva je bio Jovan Mikić Spartak zaslužuje bistu. Podsećamo, bio je komandant Prvog subotičkog partizanskog odreda, predratni komunista, učesnik Radničkog pokreta, balkanski prvak u troskoku, učesnik Olimpijskih igara i pesnik - poručuje Mikloš Olajoš Nađ iz Udruženja građana "Centar Tito".

Komunisti Subotice:  Kada će stići na red Jovan Mikić Spartak?

Bista Jovanu Mikiću Spartaku, koja je delo akademskog vajara Save Halugina, postavljena je u dvorištu škole 1982. godine, a ukradena je pre 10 godina. S obzirom da je negativ nestao neophodno je izraditi potpuno novu bistu, a naš čuveni vajar voljan je da učestvuje i u tom poslu.

- U toku su razgovori sa pojedinim ljudima oko toga ko će izraditi taj spomenik i koliko će to da košta, ovo je važno jer sa tim podacima treba da izađemo pred nadležne. Školski odbor OŠ "Jovan Mikić" još prošle godine se složio sa našom inicijativom da se uradi nova spomen-bista i oni su podneli molbu Gradskoj upravi Grada Subotice - kaže Olajoš Nađ.

Komunisti Subotice:  Kada će stići na red Jovan Mikić Spartak?

Iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture navode da je izrada biste Spartaku u prioritetima za narednu godinu  dodaju da će se obratiti Javnom preduzeću za upravljanje putevima i Ministarstvu za rad kako bi se obezbedila finansijska sredstva.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 3714

Povezana vest

Povezane teme

komunisti

jovan mikić spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.