Komentara: 6
Pregleda: 1957

Podneta molba za izradu nove biste Jovanu Mikiću u dvorištu škole koja nosi njegovo ime

15.10.2020. u 15:08h
Izvor: Subotica.com
Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji, Udruženja građana "Centar Tito" i Gradski komitet "Komunisti Srbije" poslali su zvaničan dopis gradonačelniku Subotice i direktorki Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture s molbom da se sprovedu neophodne radnje kako bi se bista Jovana Mikića Spartaka vratila u dvorište škole koja nosi njegovo ime, a koja je ukradena pre 10 godina.
Podneta molba za izradu nove biste Jovanu Mikiću u dvorištu škole koja nosi njegovo ime

Kako se navodi saopštenju, čitavu deceniju se čeka da se otkrije počinilac koji je otuđio bronzanu bistu, međutim, epilog ove istrage još uvek je nepoznat. Punih 10 godina mermerni postament u dvorištu OŠ "Jovan Mikić" stoji bez svog centralnog simbola.

- Po našim saznanjima autor biste je akademski vajar Sava Halugin, ali on ne poseduje kalup od gipsa, što znači da je neophodno da se izradi novi - objašnjava Mikloš Olajoš Nađ, član Gradskog komiteta "Komunisti Srbije".

Podneta molba za izradu nove biste Jovanu Mikiću u dvorištu škole koja nosi njegovo imeIz ovih udruženja mole gradonačelnika Stevana Bakića i direktorku Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Ledu Šiling da preduzmu mere u svojoj nadležnosti da se bista Jovanu Mikiću vrati na postament, ističući da u ovoj inicijativi imaju i podršku Gradskog odbora SUBNOR-a.

- Imamo podršku i direktorke ove škole, ona smatra da bi vraćanje biste bilo značajno za obrazovnu ustanovu - dodaje Olajoš Nađ, ističući da će se, ukoliko bude bilo potrebno, njihova građanska udruženja organizovati da kroz prikupljanje dobrovoljnih priloga pomognu da se ova aktivnost realizuje.

Podneta molba za izradu nove biste Jovanu Mikiću u dvorištu škole koja nosi njegovo ime

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 1957

Povezane vesti

Povezane teme

osnovna škola jovan mikić

jovan mikić spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.