Komentara: 4
Pregleda: 8673

Zoo vrt "Palić" dobio na prihvat 3 mečeta mrkog medveda

07.04.2014. u 12:14h
Izvor: Zoološki vrt Palić
Nakon što je u Zoološki vrt "Palić" došao mladi mužjak mrkog medveda iz Novog Pazara, iz Tutina na prihvat stigla su i 3 mečeta ove vrste. Kako kažu iz Zoo vrta "Palić", priča nema srećan uvod pošto su mečići, stari oko 3 meseca, siročići, jer su majku nedavno izgubili od lovačke municije.
Zoo vrt "Palić" dobio na prihvat 3 mečeta mrkog medveda

Mečiće, izgladnele i pothlađene je našao lokalni šumar koji ih je i spasao. Kako nisu mogli ostati kod privatnog lica, mečići su po nalogu Republičke inspekcije i u saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti, smešteni u prihvat Zoološkog vrta "Palić".

Mrki medved, kao vrsta jeste zaštićen zakonom. U Srbiji je veoma redak i naseljava samo planinske predele. Prirodnog prostora ima sve manje a čovek mu je sve bliži. Na žalost, ljudi ga i dalje love i ubijaju te će uskoro biti u opasnosti da u Srbiji potpuno nestane kao vrsta. Tada će nam nacionalni parkovi privlačiti posetioce kao nemi spomenici nekadašnjeg života.

Pošto su medvedići suviše mali da samostalno jedu, moraju se hraniti cuclom, nekoliko puta dnevno. Cilj je da medvedi ipak odrastu što je moguće manje naviknuti na čoveka tako da posetioci neće moći da ih vide. Pristup je ograničen i zaposlenima u vrtu i s njima rade samo odabrani timaritelji.

Zoo vrt "Palić" dobio na prihvat 3 mečeta mrkog medveda

Mečići lepo napreduju i za protekle dve nedelje su narasli i teži su za 1 kg.  Kada odrastu, plan je da se medvedi vrate u svoje prirodno stanište u južnoj Srbiji, sa nadom da neće doživeti istu sudbinu kao i njihova majka.

Medvedica Mica intenzivno se druži sa mladim mužjakom

Nakon nekoliko nedelja upoznavanja njuškanjem i lickanjem kroz vratanca, nedavno udomljeni mladi mužjak mrkog medveda je konačno smogao snage da izađe iz sigurnosti pećine. Prvo je ušao u jezerce gde se brčkao nekoliko minuta, očigledno oduševljen novom sredinom u kojoj se nalazi.

Zoo vrt "Palić" dobio na prihvat 3 mečeta mrkog medveda

Nakon uređenja, otišao je do spoljašnje pećine gde je dremala ženkica Mica. Medvedi su se sada po prvi put susreli licem u lice, bez ikakvih prepreka između. Mladi mužjak je veoma radoznao dok je medvedica ovaj put bila malo stidljiva ali je svejedno izašla kako bi ga osmotrila.

Svi zainteresovani građani ovaj par moguda vide svaki dan od 9 do 18 časova u Zoološkom vrtu na Paliću.

Izvor: Zoološki vrt Palić
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 8673

Povezane vesti

Povezane teme

zološki vrt Palić

ZOO vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.