Komentara: 4
Pregleda: 5125

Meče-siroče vraćeno u prirodno stanište

01.11.2015. u 11:07h
Izvor: RTV Yueco
Sećate li se mečića-siročića koji su jedan deo svog života proveli u Zoološkom vrtu na Paliću? Nakon što im je neko ubio majku u šumama jugozapadne Srbije, mečići su bili smešteni na Paliću, da bi kasnije bili prebačeni u Rumuniju gde su odrastali sve do ovog momenta. Prvi od njih troje, Spavanko, vraćen je u Srbiju, ali ne na Palić, već u njihovo prirodno stanište kod Tutina.
Meče-siroče vraćeno u prirodno stanište

Mladi mužjak mrkog medveda vraćen je u prirodno stanište na području Istočnog Mojstira, u opštini Tutin, nakon više od godinu dana rehabilitacije u specijalizovanom centru u oblasti Hargita u Rumuniji, pod nadzorom rumunskog biologa Leonarda Bereckog.

U pitanju je mužijak od ukupno tri mečića koji su prošle godine bili smešteni u Zoološkom vrtu na Paliću. Radi omogućavanja posebnog vida rehabilitacije i vraćanja nazad u prirodnu sredinu, tri mečeta su u maju mesecu transportovana u specijalizovan centar za rehabilitaciju siročića mladih mrkih medveda u Rumuniji, gde su bili u ogradjenom prostoru u divljini, izolovani od ljudi, ali pod nadzorom rumunskog biologa.

Uspavanko je jedan od tri mečeta koji su prošle godine deo svog života proveli u Zoološkom vrtu na Paliću, nakon što su ostali siročići jer im je majka ubijena. Pored njega, naše gošće su bile i dve ženke od kojih je jedna u Rumuniji uginula, dok se druga nalazi još uvek tamo, a njen povratak se očekuje na proleće.

Mrki medved je strogo zaštićena vrste na teritoriji Republike Srbije, i zaštićena je medjunarodnim ugovorima poput Konvencije o medjunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES). Lov je strogo zabranjen i predvidjene su sankcije od milion dinara po primerku (uključujući i onesposobljavanje opstanka u prirodi u slučaju mladunaca stradale mečke) kao i zatvorska kazna do pet godina u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5125

Povezane vesti

Povezane teme

ZOO vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.