• Pregleda: 4596

Meče-siroče vraćeno u prirodno stanište

Sećate li se mečića-siročića koji su jedan deo svog života proveli u Zoološkom vrtu na Paliću? Nakon što im je neko ubio majku u šumama jugozapadne Srbije, mečići su bili smešteni na Paliću, da bi kasnije bili prebačeni u Rumuniju gde su odrastali sve do ovog momenta. Prvi od njih troje, Spavanko, vraćen je u Srbiju, ali ne na Palić, već u njihovo prirodno stanište kod Tutina.
Meče-siroče vraćeno u prirodno stanište

Mladi mužjak mrkog medveda vraćen je u prirodno stanište na području Istočnog Mojstira, u opštini Tutin, nakon više od godinu dana rehabilitacije u specijalizovanom centru u oblasti Hargita u Rumuniji, pod nadzorom rumunskog biologa Leonarda Bereckog.

U pitanju je mužijak od ukupno tri mečića koji su prošle godine bili smešteni u Zoološkom vrtu na Paliću. Radi omogućavanja posebnog vida rehabilitacije i vraćanja nazad u prirodnu sredinu, tri mečeta su u maju mesecu transportovana u specijalizovan centar za rehabilitaciju siročića mladih mrkih medveda u Rumuniji, gde su bili u ogradjenom prostoru u divljini, izolovani od ljudi, ali pod nadzorom rumunskog biologa.

Uspavanko je jedan od tri mečeta koji su prošle godine deo svog života proveli u Zoološkom vrtu na Paliću, nakon što su ostali siročići jer im je majka ubijena. Pored njega, naše gošće su bile i dve ženke od kojih je jedna u Rumuniji uginula, dok se druga nalazi još uvek tamo, a njen povratak se očekuje na proleće.

Mrki medved je strogo zaštićena vrste na teritoriji Republike Srbije, i zaštićena je medjunarodnim ugovorima poput Konvencije o medjunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES). Lov je strogo zabranjen i predvidjene su sankcije od milion dinara po primerku (uključujući i onesposobljavanje opstanka u prirodi u slučaju mladunaca stradale mečke) kao i zatvorska kazna do pet godina u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

4
forest gamp Odgovori
He he he ... Pored spavanka bi se i jos neki mogli vratiti u prirodno staniste.
forest gamp Odgovori
Da ne bude nesporazuma mislim na neke ljude iz sfere Politike ako me razumete...
mrgud Odgovori
Za medveda do 5godina zatvora,a ubijes coveka dobijes nemalo isto toliko. Na sta smo spali da su medvedi zasticeniji od ljudi...
Drazo Odgovori
Ne razumem zašto morate petljati politiku u ovakvu jednu lepu temu? Medved i treba da je zasticeniji od ljudi jer ga jednostavno ima u manjem broju, a neke ljude bi trebalo malo i prirediti!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.