• Pregleda: 5084

Tri mečeta mrkog medveda napustila Zoo vrt "Palić"

Tri mladunčeta mrkog medveda - Tara, Histerija i Uspavanko, su nakon 2,5 meseca boravka u Zoološkom vrtu "Palić" danas krenula na daleki put ka prihvatilištu u Rumuniji.
Tri mečeta mrkog medveda napustila Zoo vrt "Palić"

O medvedićima u zoološkom vrtu su se brinuli timaritelji, hranivši ih na cuclu 5 puta dnevno, praveći im ukusne obroke od pirinča, mleka i voća i vodeći brigu o njima od trenutka kada su bojažljivo prvi put izvirili iz brloga pa do trčanja po vrtu i širenja poznate teritorije.

Vremenom su mečići narasli i ojačali. Sa težinom ispod 3 kg po dolasku do preko 9m kg na dan odlaska. I svoju tvrdoglavu narav su pomalo razvili, buneći se svaki put kada bi im bilo nešto zabranjeno. Trčali su po travi, grickali drveće, penjali se i skakali, kroz igru učili. Najviše su voleli stative novinara i drvene ograde. Čak su im i koke pravile društvo.

Prevalili su veliki put od malih, uplašenih mečića do odvažnih mladunaca koji se ne plaše više ni voza koji trubi u prolazu.

Zahvaljujući fondaciji „Četiri šape“ medvedići će biti smešteni u prihvatilište za ovu vrstu Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani u Balanu, na Karpatima. Tamo će boraviti oko godinu dana a nakon toga bi trebali biti vraćeni u rodne planine na jugu Srbije sa nadom da ih neće zadesiti ista sudbina kao njihovu majku.

Iako je glavni cilj da medvedi postanu divlji i samostalni, nije lako odgajati živa bića i pustiti ih. Timaritelji koji su se bavili njima svo ovo vreme su ipak danas pustili koju suzu. Medvedići su osvojili brojna srca i u Zoo vrtu se nadaju da će se program uspešno okončati, a kako kažu u međuvremenu planiraju i da ih posete.

Pred put su medvedići bili nestašni ali i uzbuđeni. Predosećali su da se nešto drugačije sprema pa je mala Tara odbila i cuclu što se nikada ranije nije desilo. Stavljeni su u zajednički transportni kavez kako bi put bio što bezbolniji i kako bi se osećali sigurno. Za svaki slučaj, timaritelji su im spremili i njihove omiljene cucle

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Kristina Odgovori
ne kapiram sve ovo uraditi i onda se nadati da ih ne zadesi ista sudbina kao njihovu majku??
zasto ih onda vracati u primitivnu sredinu da se stoka izivljava na njima?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.