Komentara: 1
Pregleda: 5523

Tri mečeta mrkog medveda napustila Zoo vrt "Palić"

15.05.2014. u 13:42h
Izvor: Subotica.com
Tri mladunčeta mrkog medveda - Tara, Histerija i Uspavanko, su nakon 2,5 meseca boravka u Zoološkom vrtu "Palić" danas krenula na daleki put ka prihvatilištu u Rumuniji.
Tri mečeta mrkog medveda napustila Zoo vrt "Palić"

O medvedićima u zoološkom vrtu su se brinuli timaritelji, hranivši ih na cuclu 5 puta dnevno, praveći im ukusne obroke od pirinča, mleka i voća i vodeći brigu o njima od trenutka kada su bojažljivo prvi put izvirili iz brloga pa do trčanja po vrtu i širenja poznate teritorije.

Vremenom su mečići narasli i ojačali. Sa težinom ispod 3 kg po dolasku do preko 9m kg na dan odlaska. I svoju tvrdoglavu narav su pomalo razvili, buneći se svaki put kada bi im bilo nešto zabranjeno. Trčali su po travi, grickali drveće, penjali se i skakali, kroz igru učili. Najviše su voleli stative novinara i drvene ograde. Čak su im i koke pravile društvo.

Tri mečeta mrkog medveda napustila Zoo vrt "Palić"

Prevalili su veliki put od malih, uplašenih mečića do odvažnih mladunaca koji se ne plaše više ni voza koji trubi u prolazu.

Zahvaljujući fondaciji „Četiri šape“ medvedići će biti smešteni u prihvatilište za ovu vrstu Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani u Balanu, na Karpatima. Tamo će boraviti oko godinu dana a nakon toga bi trebali biti vraćeni u rodne planine na jugu Srbije sa nadom da ih neće zadesiti ista sudbina kao njihovu majku.

Tri mečeta mrkog medveda napustila Zoo vrt "Palić"

Iako je glavni cilj da medvedi postanu divlji i samostalni, nije lako odgajati živa bića i pustiti ih. Timaritelji koji su se bavili njima svo ovo vreme su ipak danas pustili koju suzu. Medvedići su osvojili brojna srca i u Zoo vrtu se nadaju da će se program uspešno okončati, a kako kažu u međuvremenu planiraju i da ih posete.

Pred put su medvedići bili nestašni ali i uzbuđeni. Predosećali su da se nešto drugačije sprema pa je mala Tara odbila i cuclu što se nikada ranije nije desilo. Stavljeni su u zajednički transportni kavez kako bi put bio što bezbolniji i kako bi se osećali sigurno. Za svaki slučaj, timaritelji su im spremili i njihove omiljene cucle

Tri mečeta mrkog medveda napustila Zoo vrt "Palić"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5523

Povezane vesti

Povezane teme

ZOO vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.