Komentara: 4
Pregleda: 2721

Završen 11. Etnofest - festival muzike sveta

27.06.2014. u 16:39h
Izvor: Subotica.com
Festival muzike sveta - Etnofest, održan je po 11. put na Paliću. Ove godine program je bio znatno uslovljen manjim finansijskim ulaganjima u godini kada je kultura generalno dobila najmanje sredstava iz budžeta. Iako se po količini sadržaja ovaj festival održao u nešto skromnijim uslovima to nije sprečilo veliki broj posetilaca da uživa u obe koncertne večeri u različitim koncertima umetnika sa raznih strana sveta.
Završen 11. Etnofest - festival muzike sveta

U subotu 21. juna je u sjajnoj atmosferi pod krovovima Velike terase na Paliću završen 11. festival muzike sveta - Etnofest. Ako je prvo festivalsko veče u petak posetiocima Etnofesta donelo uglavnom zvuke Balkana i Panonske nizije (sastavi Paniks i Ethnokor), uz gostovanje Amparo Velasko i njenog La Negra tria, onda je završno festivalsko veče vratilo posetioce dalekim korenima i divnoj afričkoj muzici.

Prvi nastup u subotu uveče imao je mešoviti marokansko-mađarski sastav Tariqa, čiji nas je osnivač i frontmen, multiinstrumentalista Said Tišiti vodio u svet tradicionalne gnawa muzike berberskih plemena. Izuzetan zvuk tradicionalnih žičanih instrumenata ukršten sa improvizacijama i koloritnim solo deonicama saksofoniste Mihalja Dreša, u pratnji odličnih Ferenca Kovača na violini i trubi, ali i Andraša Halmoša na bubnjevima. Neverovatan susret afričke i tradicionalne mađarske muzike izmamio je brojne aplauze na otvorenoj sceni kraj Palićkog jezera.

Završen 11. Etnofest - festival muzike sveta

I onda sledi finale! Na scenu izlaze gosti iz dalekog Belizea, sedmočlani sastav The Garifuna Collective. Njihov prvi nastup u Srbiji i uopšte ovom delu Evrope, odisao je svežinom, poletom i nadasve profesionalnošću izvođenja. Iako dolaze iz Centralne Amerike, njihova je muzika predstavljala pravi amalgam centralnoafričkih, zapadnoafričkih i karibskih muzikčih uticaja, uvezenih tradicionalnim motivima i muzičkim nasleđem Garifuna naroda.

U više navrata su tokom nastupa odavali počast i slavu Endi Palasiju, njihovom osnivaču, vođi i mentoru koji je napustio ovaj svet vrlo mlad. Ali misiju promocije njihove zajedničke muzike nose dalje i predstavljaju širom sveta. Stručni krugovi za njih kažu da su sledeće veliko ime world music-a, a publika palićkog Etnofesta je bila oduševljena ovim nastupom, pozivajući umetnike na dva bisa. Veče za uživanje i pamćenje.

Završen 11. Etnofest - festival muzike sveta

Sam kraj programa pripao je Bojanu Đorđeviću a.k.a. Rromano Suno, radio producentu koji je iz svoje nepresušne arhive birao najbolju afričku muziku i zvuke planete Zemlje.

Izvor: Subotica.com
11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2721

Povezane vesti

Povezane teme

velika terasa palić

etnofest

festival etnofest

festival kultura sveta etnofest

etnofest palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.