Komentara: 1
Pregleda: 4561

Etnofest 2014 - 11. festival muzike sveta od petka do nedelje

17.06.2014. u 14:30h
Izvor: Subotica.com
Etnofest, možda i jedini preživeli world music festival na našim prostorima, održava se 20. i 21. juna na Velikoj terasi na Paliću. Ove godine zbog finansijskih prilika biće održane samo dve koncertne večeri na kojima će učestvovati umetnici iz Španije, Mađarske, Maroka, Belizea i Srbije.
Etnofest 2014 - 11. festival muzike sveta od petka do nedelje

U dve koncertne večeri na Velikoj terasi na Paliću nastupiće 6 bendova, a program će biti upotpunjen i raznim radionicama. Program počinje u petak, 20. juna, kada će nastupiti bend "Paniks duo" iz Srbije (20,30), zatim od 21,15 bend "La negra" iz Španije i kao poslednji koncert tog dana Ethnokor iz Subotice.

Drugog dana festivala, u subotu, od 20,30 časova nastupiće marokansko-mađarski bend "Tariqa", zatim bend "The garifuna collective" iz Belizea (22:15) i srpski DJ set "Romano suno" koji svoj muzički performans izvode u ponoć.

Tokom festivala izložba vunenih tepiha izrađenih tradicionalnom tehnikom pustovanja, tokom 10 radionica organizovanih širom Vojvodine pod rukovodstvom Sofije Levay.

Ulaz na festival je besplatan (uz dobrovoljne priloge). Procenjeni broj piknik mesta oko terase iznosi oko 3000.

Izvođači:

PANIKS DUO (Subotica), Petak, 20. jun od 20.30 časova, Velika terasa, Palić

Etnofest 2014 - 11. festival muzike sveta od petka do nedelje

Ovo je već 5 nastup grupe Paniks u kratkoj istoriji našeg festivala. Iako su ranije nastupali u mnogo većem sastavu, još od 2011. uglavnom funkcionišu kao duo formacija koju čine Vladimir Todorović i Nikola Begović. Muzika koju sviraju zasnovana je na motivima srpskog i balkanskog muzičkog nasleđa. Ako je "Paniks" u pruskoj mitologiji označavao večnu vatru, u našem okruženju ovaj termin isključivo vezujemo za nastojanja mladih muzičkih autora okupljenih pod ovim imenom, da održe plamen našeg muzičkog nasleđa na prefinjen i inovativan način.

LA NEGRA (Španija), petak, 20. jun 2014 - 21.15 časova, Velika terasa, Palić

Etnofest 2014 - 11. festival muzike sveta od petka do nedelje

Amparo Velasko, La Negra, je umetnica rođena u Alikanteu, u Španiji, gde je i odrasla. U mladosti je putovala kroz Brazil, Meksiko i Severnu Ameriku. Ovo putovanje je, bez sumnje, bilo presudno za njeno buduće stvaralaštvo. Već na svom prvom albumu, La negra, (Casa Limón, 2006) postavila je temelje svom nežnom i elegantnom razumevanju flamenka. Uz upliv džeza, tanga, pa čak i brazilske muzike, ovaj debitantski album je sve iznenadio svojom neobičnom toplinom i laganim soulom.

Trenutno je na turneji promovišući svoj novi album. Na Etnofestu nastupa u trio formaciji, u pratnji dvojice izvrsnih gitarista.

Ovaj koncert je organizovan uz podršku Instituta Cervantes iz Beograda.

ETHNOKOR (Subotica), Petak, 21. jun 2014 - 23 časa

Još od sredine 90-tih kada je Ethnokor nastao, okupljao je najbolje muzičare našega grada koji se bave ili istražuju u oblasti tradicionalne muzike. I ne samo to: izuzetna zvučna slojevitost i bogate improvizacione solo deonice sjajnih muzičara koje okuplja ovaj sastav, pokazuju nam da se granice između tradicionalne muzike i savremenog stvaralaštva odavno potiru i negde ujedinjuju pod kapom muzike sveta (world music). Godine iskustva i muzičke zrelosti dobrano se osećaju u njihovim ovogodišnjim nastupima, kojih je na sreću - ponovo sve više. Ovaj put Ethnokor nastupa u sledećoj postavi: Miroslav Jovancic (violina), Bakos Árpád (tradicionalni duvački i žičani instrumenti), Kucsera Géza (saksofon) i Pálfi Ervin (kontrabas).

Etnofest 2014 - 11. festival muzike sveta od petka do nedelje

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4561

Povezane vesti

Povezane teme

velika terasa palić

etnofest

festival etnofest

festival kultura sveta etnofest

program etnofest festivala

etnofest palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.