Komentara: 1
Pregleda: 4081
Foto

Počeo 11. Etnofest - večeras muzika sveta iz Belizea, Maroka, Mađarske i Srbije

21.06.2014. u 10:09h
Izvor: Subotica.com
Odličnim koncertom subotičkog benda "Paniks duo", na Velikoj terasi otvoren je tradicionalni 11. festival muzike sveta - Etnofest 2014. Festival se ove godine zbog finansija održava samo dva dana, sa skraćenim programom, skromnim imenima, ali u ovim uslovima najboljim mogućim. Večeras nastupaju umetnici iz Belizea, Marokoa, Mađarske i DJ set iz Srbije.
Počeo 11. Etnofest - večeras muzika sveta iz Belizea, Maroka, Mađarske i Srbije

Posle Paniks dueta koji je zabavljao palićku publiku po peti put u istoriji Etnofesta nastupio je odličan španski trio "La negra" koji na Etnofestu promovišu svoj novi album. Emotivna, a ujedno i energična tamnoputa pevačica lepog stasa i još lepšeg glasa oduševila je sinoć mnogobrojnu publiku na Velikoj terasi, a u tome su joj pomogla dvojica sjajnih gitarista.

Koncertno veče zatvorio je još jedan subotički bend - Ethnokor, koji je nastupio u sastavu: Miroslav Jovančić (violina), Arpad Bakoš  (tradicionalni duvački i žičani instrumenti), geza Kučera (saksofon) i Ervin Palfi (kontrabas).

Na programu druge, ujedno i poslednje, koncertne večeri večeras na Velikoj terasi na Paliću od 20,30 časova nastupiće marokansko-mađarski bend "Tariqa", zatim bend "The garifuna collective" iz Belizea (22:15) i srpski DJ set "Rromano suno" koji svoj muzički performans izvodi u ponoć.

TARIQA (Maroko/Mađarska), subota, 21. jun 2014 - 20.30 časova

Počeo 11. Etnofest - večeras muzika sveta iz Belizea, Maroka, Mađarske i Srbije

Putovanje u Severnu Afriku na posve neobičan način. Koncert u kojem se spajaju tradicionalna i ritualna gnawa muzika berberskih plemena Maroka i uticaji mađarskog folklora i džeza. Fuzija za koju su pre svega zaslužni Said Tichiti, prvi marokanski umetnik koji je gnawa muziku predstavio u Centralnoj Evropi (vidi više: grupa Chalaban) i Dresch Mihály, jedan od najboljih evropskih saksofonista i majstor interpretacije na tradicionalnim duvačkim instrumentima. Afrički muzički šabloni ukrašeni ornamentikom džeza i slobodnih improvizacija...

THE GARIFUNA COLLECTIVE, subota, 21. jun 2014 - 22.30 časova

Počeo 11. Etnofest - večeras muzika sveta iz Belizea, Maroka, Mađarske i Srbije

Oni dolaze iz nama dalekog Belizea i donose svežinu u svom zvuku, muzičku lepršavost u svom nastupu. Ovaj sedmočlani sastav je u žižu world music javnosti došao 2007. godine albumom "Watina", predvođeni sada već na žalost preminulim Andy Palaciom. Ali i nakon njega nastavljaju da rade i odlučuju da promovišu tu tako interesantnu centralnoafričku i karibsku muzičku fuziju, dodatno začinjenu tradicionalnim motivima Garifuna naroda. A opet sve zvuči tako savremeno, poletno i profesionalno. Za ovaj sastav se govori da im pripada budućnost svetskog world music-a. Oni su na putu da ostave zaista dubok trag. Oni su i na ovogodišnjem Etnofestu.

Počeo 11. Etnofest - večeras muzika sveta iz Belizea, Maroka, Mađarske i Srbije

RROMANO SUNO (a.k.a. Bojan Đorđević), najveći je jugoslovenski poznavalac "nove" muzike i direktor festivala Ring Ring. On nas vodi kroz zvuk planete Zemlje, i to ne samo kroz emisiju Disco 3000, već i u samoj završnici ovogodišnjeg Etnofesta. Subota, 21. jun 2014 - Velika terasa na Paliću, nakon koncerta sastava Garifuna Collective.

Degustacija vina i izložba ručno izrađenih tepiha

U okviru obe koncertne večeri posetioci će moći da degustriraju vino iz vinarije iz Hajdukova, kao i da pogledaju izložbu tepiha rađenih u tehnici pustovanja.

Ulaz na festival je besplatan.

Izvor: Subotica.com
11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan) 11. Etnofest (prvi dan)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4081

Povezana vest

Povezane teme

velika terasa palić

etnofest

festival etnofest

festival kultura sveta etnofest

program etnofest festivala

etnofest palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.