• Pregleda: 12843

Voda u Paliću mikrobiološki ispravna, probleme i dalje prave alge

Turistička sezona na Paliću svečano je otvorena krajem juna, međutim, o kvalitetu vode u jezeru nije bilo mnogo reči niti preciznih informacija. Kakvog je kvaliteta voda i da li je pogodna za kupanje i rekreaciju ove sezone, pitali smo Žiku Reha, sekretara Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave.
Voda u Paliću mikrobiološki ispravna, probleme i dalje prave alge

Po nalogu Sekretarijata, Zavod za javno zdravlje je, pored fizičko-hemijske i biološke analize, koju radi svakog meseca, uradio i dodatnu mikrobiološku analizu 24. juna, upravo zbog letnje sezone na palićkom kupalištu. Prema rečima Reha, tumačenje rezultata vode nije jednostavan proces, jer je to kompleksan eko-sistem, u kom imamo hemijski sastav vode, biološki, kao i ekološke odnose u samoj vodi, te situacija ne može da se posmatra crno i belo. Mikrobiološka analiza je u granicama prihvatljivih vrednosti, što nije bio slučaj prethodnih godina, te se sa ovog aspekta voda može koristiti u rekreativne svrhe, međutim, kada su u pitanju hemijski i biološki parametri, postoje vrednosti koje odskaču od propisanih.

Što se tiče mikrobiološke analize vode, ona je u granicama prihvatljivih vrednosti za jezera II i III klase, što znači da se po mikrobiologiji voda može koristiti za kupanje, turizam i rekreaciju. Naravno, mikrobiloški parametri su trenutni, pokazuju trenutno stanje. Mikrobiologija se vrlo brzo menja.

Što se tiče hemije i bioloških parametara, postoje parametri koji odskaču od propisanih vrednosti, pre svega količina fitoplanktona. Njihova ukupna količina vodu svrstava u V klasu i po ovome se ovakve vode ne mogu koristiti u turističke svrhe. To je konstantan i ne tako nov problem Palićkog jezera, stvar je samo u tome što su od 2011. i 2012. godine usvojeni novi propisi iz ove oblasti koji obavezuju da se priliko tumačenja rezultata uzmu u obzir ove propisane granične vrednosti. Prema tome, ukoliko bilo koji od parametara iskoči iz propisanih vrednosti, sama voda dobija klasu najgoreg parametra. Ukoliko se tumači prema količini algi i udelu modrozelenih algi u fitoplanktonu koji u IV sektoru jezera dostiže i 80 odsto, Palićko jezero ne može da zadovolji ove stroge kriterijume.“ kazao je Žika Reh, tumačeći rezultate analize vode u jezeru Palić.

Kvalitet vode na Paliću se nije znatno menjao poslednjih godina pa i decenija, međutim, od 2009. godine su primetna izvesna pobošanja ekološkog stanja, naročito u I, II i III sektoru jezera, dok je u IV sektoru, koji je turistički deo, poboljšanje dosta slabije. Hemijski sastav vode se  nije  bitnije menjao poslednjih godina, što je rezultat prisustva modrozelenih algi koje su konstatan problem u jezeru.

„Činjenica je da prema analizi koja je rađena u aprilu kvalitet s mikrobiološkog aspekta bio tako]e zadovoljavajući, što možda pokazuje određenu tendenciju da je smanjen određen vid fekalnog zagađenja koji je ranije dovodio do toga da smo ranijih godina imali povećan broj kolimfornih bakterija fekalnog porekla u jezeru. Ove godine nisu konstatovane.“ dodao je Reh.

Najnovija analiza vode u jezeru Palić govori nam da je voda s jedne strane ispravna za kupanje i rekreaciju, a s druge strane da prelazi dozvoljene granice nekih parametara. Čini se da je na svakom od nas da redovno prati stanje vode, te da shodno tome, odluči da li će ovog leta zaplivati u ovom nekada popularnom jezeru.

Izvor: RTV City

povezane teme

26
Zlatko Odgovori
Ja se kupam u Palicu svake godine
Aaa Odgovori
Ja sam bila u nedelju na palicu da prosetam posle duzeg perioda. Inace sam se kupala na palicu pre 10 god. Apsolutno sam se zgrozila kad sam videla zmiju kako pliva. Mnogi ce reci da je to normalno da u jezeru ima zmija.. ali posto ih ja ne volim sumnjam da cu se ikad vise kupati tamo.
paprikar Odgovori
Da se svake godine ulozilo para koliko se ima da se buse bunari sa cistom vodom i da se pusta u jezero bilo bi drugacija voda.
Da se voda iz precistaca ne pusta u jezero nego da se cevima odvede do izlaza iz Omladinskog jezera,bilo fantasticno.
Kolika je razlika u vodi izmedju jezera u Backoj Toploli i Palica
Dok se voda u jezeru ne sredi nema pravog turizma na Palicu
KUDA IDE OVAJ SVET Odgovori
Sramota da je neko uposte napisao ovakav test.. To je isto kao kada bi neko postavio dobru zensku u izlog i ocenio da je ona upotrebljiva ali ima tu i tamo poneku polnu bolest na pocetku a mozda i na kraju ponekad i posredini te da moze da bude sa njom neko ko zeli jako, srednje ili onako pa ako se zarazi krvi je sam jer je gledao izlog ali ko zna... Glupost nad glupostima. Ako moze da se kupa u Palicu neka se kupaju i deca od 1g i odrasli a ne ko sam odluci i to bog zna s kojeg kraja.. Bolje bi bilo da neko odgovara za upropastavanje jezera i da konaco neko odluci gde da se kupaju ovi silni possetioci koji se vrte oko Palica ko kisa oko Kragujevca..Gospodine Ziko Reh da li biste vi pustili vasu decu, unuke i ostale da se kupaju u jezeru... I posaljite nam fotkice.
bio nekad Odgovori
Mislim da mi kvantna fizika lakse ide od ove analize.
Pametnjaković Odgovori
Ja pecam na Paliću svake godine.
safet Odgovori
@zlatko zato si zelen i florescentan u mraku! ne hvala ja u tu prljavu vodu ne ulazim
Vitez koja Odgovori
Gospodo,ovo je po meni,kao ona narodna,pola trudna,pola nevina?!Pa,jeli voda ispravna,ili nije,tačka!Ako je neispravna, postaviti jasno table da je voda neispravna za kupanje,a ako je za kupanje, takođe jasno postaviti table,sa time,koja institucija stoji iza natpisa na istim tim tablama!
Neša (Glodur) Odgovori
Mnogo teksta i mnogo uopštenih ocena državnog partokratskog "stručnjaka".

U prevodu, voda je neispravna ali je vlastodršcima sramota da priznaju još jedan od bezbroj višedecenijskih javašluka, nestručnosti, nesposobnosti i nezainteresovanosti za normalnost.
Sojic Odgovori
Baruština!
annonymous Odgovori
Onda gradski oci, samo vi vodite svoju decu i unuke na kupanje u jezero ! Mislim, samo da potvrdite, da je ovo istina!
Vesko Odgovori
Guzva na plazi, ne mozes naci slobodno mesto. Sve blesti i sjaji i kad nije suncan dan i mesecina.
Pera Odgovori
Onaj smrad koji sam osetio proslog vikenda.Nemojte da zezate.Sta onaj Nemac radi po Srbiji vec tri godine.
Treba odtraniti deponiju,prikljucitj na Palicu sve na kanalizaciju.
Onda dubinsko ciscenje palica.
Simo Odgovori
Voda je ispravna ako ne gledamo parametre koje je cine neispravnom. Na taj nacin mozemo da gledamo i kvalitet vode u septickim jamama i da svaka kuca sa septickom jamom u Subotici otvori turisticku sezonu.
haha Odgovori
sad smo mirni!
djuro Odgovori
Drugim recima, voda je cista i dobra za kupanje, ali nije:)
Palic vs Balaton Odgovori
Sramota što tako dugo nije očišćeno i sanirano ovo lepo jezero i okolina, pogledajte samo Balaton u R.Mađarskoj, šta im fali?! Kupača i festvala celog leta, cveta turizam. Šta čekate? Još 30 godina?? Bićete stari fosili, i ništa ne uživate u međuvremenu! Šteta.
ivan Odgovori
@Zlatko

Jesi primetio da ti nesto raste na ledjima?
cule Odgovori
Zasto ne grade bazene i banje kao u Madjarskoj???*Tlo je isto kao i 10km preko??
Zato sto Madjari odavde na vlasti nece da prave konkurenciju braci preko i bas ih briga za ostale
Zlatko Odgovori
Da , kupam se svake godine , ne svetlim u mraku , ne raste mi nista na ledjima , ne dobijam nikakve upale usiju , ekceme i slicno . Od malo algi mi nece nista biti za razliku od vode u bazenu koja je puna fekalija , hlora , znoja , ...
Voda je cak i lekovita za neke kozne bolesti - npr leci psorijazu
kaja Odgovori
hahahahaha
Da prevedem, dobra je za kupanje ali nije dobra. Ili, plivajte slobodno, ali ćete izaći ozračeni.
Fingy-Lingy Odgovori
E, nek si ti nama reHo! Žiku za preCednika, bre!
jozo bubnjar Odgovori
hahah.... iz godine u godinu, na pocetku sezone uvek ovakve vesti a onda... nakon 2 nedelje osvanu natpisi na plazama da je voda neispravna za kupanje ... :D :D :D :D :D
E da, svake godine se rade "novi", ili "izmene" "postojecih", "master" planova za palic... na jednom takvom "planu" se "podigne" 25-30mil dinara pa vi gledajte... a voda, paaa - to vise nije voda.
Daddy Odgovori
"Turistička sezona na Paliću svečano je otvorena"


Mi smo vandredno talentovani, svecano otvaramo kostur od pozorista, turisticku sezonu na Palicu, pa se pitam sta li je sledece?
marsovac Odgovori
mikrabjoloski stanje u voda ima garantovano700%gofno, 1200% pisanjak, i trnzfuzija SIDA, STA BRE lupetate u ta voda se ni bakterije ni bacili ni virusi neoce da se kupaju zbok rizik za sobstveni zivot.
Budalastine - prodaje se muda za kajgani. Lovarosi i paliticka nomenklatura se kupa u BUDVA A NE U PALIC BARA.
Ima mali sansa da se taj voda opere ot gofna da se upusti u voda neki drangulije; crvi dzelati -mali nano testere, i kvas. Da se zbuni mikrobijologija i da se napravi dzumbus na svaki plan. Toljagama sa obalu da si ubija sve zivo koji se pojavi na povrsina vode.
Svi suboticani po jedan toljaga-100000 toljaga på 100 udaraca - nema da ostane ni virus na tije prostori.
Tako mislim
djidika Odgovori
Daj Zlatko ****** više!!!! ''Palicka voda leči psorijazu,vidi se da nemaš pojma
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.