• Pregleda: 13352

Voda jezera Palić nije bezbedna za kupanje

Ukoliko ne idete na more, a želite da "spas" od visokih temperatura potražite na obližnjim javnim kupalištinma, lekari savetuju da se odlučite za kupanje na bazenu u Dudovoj šumi ili pak, u Sportsko-rekreativnom centru „Prozivka“, jer se na ova dva lokaliteta jednom nedeljno kontroliše uzorak vode.
Voda jezera Palić nije bezbedna za kupanje

Zbog lošeg ekološkog statusa, te svrstavanju u 5. klasu vode, turistički deo jezera Palić nikako nije pogodan za kupanje, tj. u turističke svrhe. Lekari ističu da bi se pri korišćenju javnih kupališta, trebalo strogo pridržavati preventivno - sanitarnih higijenskih mera, kako bi sprečili negativne zdravstvene posledice.

Da se uživanje, koje na visokim temperaturama pruža plivanje na javnim kupalištima ne bi završilo neprijatnostima po zdravlje, trebalo bi birati proverena i bezbedna kupališta, upozoravaju lekari. U Centru za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ kažu da su pre početka sezone radili po jednu kontrolu uzorka vode termalnog bazena na Paliću i bazena Camping, dok se uzorak vode na bazenima u Dudovoj šumi i Sportsko-rekreativnom centru „Prozivka“ uzima jednom nedeljno.

Na osnovu parametara koji se prate a koji su predviđeni Pravilnikom o parametrima za ocenu hemijskog i ekološkog statusa površinskih voda i na osnovu Uredbe o graničnim koncentracijama štetnih materija u površinskim vodama u prošlonedeljnoj analizi uzorka vode jezera Palić obuhvaćeni su parametri brojnost algi, biomasa algi i modrozelene alge. Sve tri analize su pokazale da u mesecu julu voda jezera Palić nikako nije za kupanje, jer po nekoliko puta prelazi granične vrednosti predviđene za 5. klasu vode. Za kupanje, tj. u turističke svrhe se preporučuje voda 2. i 3. klase.

Lekari savetuju da bi osobe sa respiratornim problemima, kožnim, mokraćnim i polnim infekcijama trebalo da se uzdrže od kupanja na javnim kupalištima. Takođe, javna kupališta bi trebalo da izbegavaju i deca do 2 godine starosti, trudnice, hronični bolesnici i starije osobe, koje imaju veću osetljivost i slabiji imunitet.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

25
mile Odgovori
Pa dok se nesto ne uradi, ni nece biti bezbedna za kupanje. Nista novo.
Vesko Odgovori
Vi to nas stavrno zezate. Da je bezbedno za kupanje i nasi polticari bi se rado slikali u jezeru,
a ne na obali i setalistima.
palicLOVE Odgovori
Normalno da nije najcistiji posle toliko godina zagadjivanja...ali se moze kupati i uzivati pa cak i da popijes koji gutljaj vode manje ce skoditi nego bazenska prehlorisana voda! Uostalom kako bi grad opravdao rad dva gradska bazena kao i 1 termalni na palicu. I ovako su nerentabilni, bez ikakvog sadrzaja sa dosta visokom cenom. Sad samo zamislite sta bi se desilo da neko kaze PALIC JE CIST I MOZETE NA KUPANJE!!!
AlwaysUltra Odgovori
Eto ti ga sada. A pre koju nedelju su neke gradske glaveshine uz veliku pompu otvarale nekakvu turisticku sezonu na Palicu. Mozda sada mogu da poprave sta se popraviti moze i isto tako svecano je ZATVORE !! Ali verovatno je i za to potreban jos jedan master plan !
joŠka Odgovori
Ja cu se i dalje kupati u jezeru ! Ako lekar glavom i bradom tvrdi da je na bazenu manja verovatnoca da cete dobiti neku "zarazu" taj onda ne zna sta prica !!!
grenma Odgovori
Ma nije valjda
bojan Odgovori
A gde onda da se kupaju osetljivi?Nevalja ni dudova ni prozivka zbog guzve,a izgleda ni Palic. Eventualno Backa Topola,Velebit ili kod Hajdukova.
Nikola Odgovori
Kako to moze biti aktuelna vest kad je ta vest stara oko 10 godina?
Zlatko Odgovori
Koja glupost , 2 i 3 kilasu mogu imati samo planinska jezera . Po njima ni balaton nije za kupanje tj za turisticke svrhe
pista Odgovori
U dva dana dva teksta na istu temu sa totalno sludjujucim preporukam VELELPNIH STRUCNJAKA iz UVAZENIH labaratorijskih prostorija.

Vrli nasi strucnjaci, kad je u pitanju zdravlje ljudi, postoje vrlo precizni normativi-standardi-propisi-ZAKONI, koji definisu ISPRAVNO I NEISPRAVNO.
Ukoliko, U ISPITIVANIM UZORCIMA, STANDARDOM postoje i najmanja odstupanja od STANDARDOM MAKSIMALNO propisanih vrednosti ONDA JE REZULTAT NEGATIVAN A ISPITIVANA MATERIJA SE PROGLASAVA NEISPRAVNOM, znaci nije za upotrebu tacka.
Dzoni Odgovori
Ma ta voda više nije ni za bakterije bezbedna.
Pametnjaković Odgovori
Zlatko, jel se još i dalje kupaš u jezeru svake godine?
Ja i dalje pecam.
Picuka Odgovori
Bruka,ovo cujem unazad decenije za vodu u jezeru Palic.Turisticka destinacija a nesmes u vodu da zakoracis!!! Sve ove politicare bivše i sadasnje bi na ovoj vrelini sve u jezero stavio da izmuljavaju dok voda nebude cista.Za to vreme ja odoh u Morahalom da za 5 eu uzivam celi dan.
Tute Odgovori
Kada voda nije za kupanje i to godinama unazad,kako to da je jezerska riba za konzumaciju ?
obican.covek Odgovori
kratko i jasno...
ovo je tako providno da pljuju vecito po palicu da bi svi isli u moroholom..preko u madjarsku i tamo ostavljali novac.ja se redovno kupam i vidim toliko ljudi kako se svakodnevno kupa u palicu , sto mzoete i proveriti i slobdno slikakti i okaciti na sajt vesti...i nista nam ne fali...ovo je anti-propaganda za palic strasnoooooo
ma da Odgovori
Palic nije pogodan za kupanje, a Dulic ne tako davno pio vodu sa precistaca?????? Naravno, ta voda za slikanje je bila flasirana, a ne preciscena. Inace ne prolazi sva otpadna voda kroz precistac, koji doduse i ne radi kako treba, vec jedan deo otpadne vode se bajpasom uliva direktno u Palic pa vi i dalje razmisljajte zasto je voda neispravna. Bitno da je uradjen i placen Master plan za Palic. Uzeli zuti (citaj Dulic) para na izradi nekog tamo Master plana koji je radila, gle cuda jedna Hrvatska firma.
palicLOVE Odgovori
Samo toliko da dodam...na palicu se pijavile i vidre u 2 i u 3 sektoru kao i neke velike bele caplje (ako su uopste caplje na njih lice) pa vi sami procenite koliko je palic zagadjen i neispravan o sve ostale nebuloze koje svake godine u ovo vreme navode.
pera Odgovori
pre koji mesec su savetovali da se ni camcima nevesla po palicu zbog fekalija i kancerogenih isparenja jer vi koji se kupate znate sta znace fekalije to su govna zoloski vrt je gov pardon fekalije donedavno ispustao u palic direktno znaci kupate se u dabrovim medvedovim pacijim itd fekalijama a o industriji da nepricamo o ispustenom sircetu i unistavanju bakterija u precistacu to sto vam nista nefali sad ok samo vi pijuckajte po koji gutljaj
ffilozoff Odgovori
Centar za humanu ekologiju ZZJZ,je znaci glavni ispitivac vode SUBOTICE??/ Eeeeeeeeee,sad lepo dajte IMENA tih ispitivaca,jer iza svakog posla stoji ime!! A iza imena,naredbodavac..a ako je neko KRIV,lako je naci partijskog pacova koji truje vodu SUBOTICe(shvatice basnu ko ima IQ veci od safeta)
saša Odgovori
@palic LOVE
Kakvo je ovo nakaradno razmišljanje. Pa valjda je gradu Subotici u interesu da privuče što više turista sa strane i da preko turizma zaradi desetine miliona dinara a ne preko ova dva tri bazena nekoliko desetina ili stotina hiljada dinara.Znači kada bi neko rekao Palić je čist to bi bilo nekoliko desetina miliona dinara više u kasi grada. Eto šta bi se desilo.
saša Odgovori
@Tute
A koja riba , molim te? Kada i gde si ti video ribu u Paliću?
jole Odgovori
E bas sam pomislio da moze proci i jedna vest bez Safeta, kad ga @filozoff spomenu...
Overlord Odgovori
Žiko, ovi ništa ne razumeju, molim te dođi i objasni im!
bane Odgovori
Onomad, kad je jezero ispažnjeno, bilo je predviđeno da se kanalizaciona mreža naselja Palić spoji sa saubotičkom, tako da se otpadne vode zajedno upuštaju u, već napravljeni prečistač. Kao što se kod nas sve radi 'napola', voda jeste ispuštena, ali, umesto da se zreo mulj pokupi i isti upotrebi za popunjavanje ulegnuća na njivama, ondašnji vlastodršci su odlučili da se, nakon pražnjenja jezera isto (jezero) ponovo napuni vodom kroz kanal Tisa-Palić, a mi smo se, kao majmuni tome radovali... Sada se dešava da se kanalizacija naeselja Palić i dalje pušta u jezero, pa je prisutna pojava bakterije Escherichia Coli, kaja uzrokuje teške zaraze. Zbog toga su na Muškom štrandu postavljena upozorenja da se 'kupanje ne preporučuje'... Ako ste nedavno prolazili kroz 'tzv' Vikend-naselje', koje je nekad, kad sam bio 'klinac', negde 1961-2. (nisam star, ali pamtim kao 'slonova kost)'bilo 'prva liga sever'... Hoću da kažem da je Vikend-naselje totalno devastirano, a kanalizacija se i dalje ispušta u jezero, Da ne pričam o ostalom delu naselja (Hotelima, vilama i drugim objektima)...
Vojkan Odgovori
Palić i manifestacija "POLITIKIJADA".Čovek koji je ukazivao na to da se u Palić ulivaju neprečišćene fekalije sada deli po internetu glasine da je Palićka voda ispravna za kupanje..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.