• Pregleda: 6068

Vlada APV i Fond za kapitalna ulaganja brinu o problemima Subotičana

Prvi korak na rekonstrukciji dela fasade zgrade Tehničke škole ‘Ivan Sarić’ jeste da se iz budžetske rezerve predsednika Vlade AP Vojvodine obezbedi milion dinara za radove na obijanju dela fasade koji otpada sa zgrade škole. Ti radovi će početi u narednih sedam dana.
Vlada APV i Fond za kapitalna ulaganja brinu o problemima Subotičana

Zbog loših vremenskih uslova i zimske sezone ne možemo da pristupimo velikim zahvatima, saniraćemo ono što je interventno da pristup školi bude potpuno bezbedan kako za učenike tako i za nastavno osoblje. Po predmeru i predračunu radova planirano je 63 miliona dinara za sanaciju kompletne fasade na ovoj školi, izjavio je v. d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Nebojša Malenković, na radnom sastanku održanom u prostorijama TŠ „Ivan Sarić”.

On je rekao da je Vlada AP Vojvodine prepoznala problematiku, da se odazvala na apel gradonačelnika Subotice Modesta Dulića i nadležnih iz TŠ „Ivan Sarić“ i da na kvalitetan način želi da pristupi rešenju ovog problema.

- To rešenje ne može da bude ad hok. Ovaj objekat je spomenik kulture, moramo da imamo kompletnu projektno- tehničku dokumentaciju i uđemo u postupak javne nabavke ako želimo da sve to uradimo na kvalitetan način. Pokrajinska Vlada hoće da pokaže da je odgovorna, da vodi računa i da brine o institucijama i ljudima. Radićemo po fazama. Verujem da ćemo s proleća 2014. godine videti skele na ovom objektu i da će zgrada škole biti sanirana u ugovorenom roku, kazao je Malenković.

Pre nekoliko meseci u nekim medijima objavljeno je da Fond za kapitalna ulaganja neće ispuniti obećanje kada je reč o dodatnim sredstvima za nastavak izgradnje zaštićenog dela zgrade subotičkog Narodnog pozorišta, podsetio je Malenković, i dodao da je večerašnji sastanak dobra prilika da gradonačelniku Modestu Duliću uruči odluku o dodeli dodatnih 85 miliona dinara za nastavak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta.

- Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je i u prethodnih nekoliko godina opredelio preko četiri milijarde dinara za projekte na teritoriji grada Subotice. Sa ovim dodatnim sredstvima i sredstvima koja su već bila preneta, pokrajinska Vlada je preko Fonda za kapitalna ulaganja samo u 2013. godini za Narodno pozorište obezbedila 150 miliona dinara. Gradonačelnik Dulić je pokazao više nego spremnost da odloži realizaciju nekih projekata koji su značajni za Suboticu činjenicom da je sanaciju fasade škole, kao alarmantan problem, uvrstio u red prioriteta, naglasio je, nakon uručenja odluke, Nebojša Malenković.

Gradonačelnik Modest Dulić je izrazio zahvalnost što su Fond za kapitalna ulaganja i pokrajinska administracija preduzimanjem ovih koraka još jednom dokazali spremnost da rešavaju probleme koji tište Suboticu.

- Iz Fonda za kapitalna ulaganja 2008. godine bio je rešavan višedecenijski problem – nedostatak fiskulturne sale u TŠ ‘Ivan Sarić’. Fond je tada izdvojio 1,2 miliona evra i izgradio najveću fiskulturnu salu u ovom gradu. Samo dve nedelje nakon što se pojavio problem na delu fasade na ovoj školi, već je izražena spremnost da se sanira ono što je interventno, da se uđe u ozbiljan rad na izradi projektno-tehničke dokumentaciji i da se početkom sledeće godine, kada počne građevinska sezona, sanira deo fasade ovog 100 godina starog objekta izgrađenog u stilu bečke secesije, istakao je Modest Dulić.

Uz zahvalnost na rešenju o dobijanju dodatnih 85 miliona dinara za izgradnju Narodnog pozorišta, gradonačelnik Dulić je izrazio uverenje da će stari, zaštićeni deo zgrade Narodnog pozorišta biti okončan do sredine 2014. godine.

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, mr Andor Deli, rekao je, između ostalog, da na teritoriji AP Vojvodine ukupno ima 477 osnovnih i srednjih škola i da su srednje škole, u skladu sa Zakonom o javnoj svojini, mahom prešle u javnu svojinu AP Vojvodine. Oko 70 odsto tih objekata, kazao je, građeno je od 1960. do 1990. godine, 10 posto je građeno tokom poslednjih 10 godina, a 20 posto objekata, među koje spada i TŠ „Ivan Sarić“, potiču s početka 20. veka i uglavnom su građevine od kulturnog značaja.

Sinoćnjoj svečanosti prisustvovali su predsednica Skupštine grada Subotice Maria Kern Šolja, član Gradskog veća zadužena za obrazovanje, dr Etela Jerinkić, zamenik direktora Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Imre Kern, direktorka TŠ „Ivan Sarić“ Eržebet Ivanović, članovi Nastavničkog veća, Školskog odbora, Saveta roditelja i predstavnici Đačkog parlamenta.

Izvor: Subotica.rs

povezane teme

13
Always Ultra Odgovori
Kern ... Dovoljno za zakljucak da nam je stagnacija uz posledicno propadanje sudbina (barem na neko izvesno vreme) !
Blaško Odgovori
Kakav naslov :) Evo osediše brinući se...

Ma hajte ne lupajte gluposti, ako se uopšte u svojim bezbrižnim i raskošnim životima članova Vlade Vojvodine i tog famoznog fonda neko i brine, onda to sigurno nije briga o građanima Subotice...
Nesha Odgovori
Divno je sto je gospodin Nesha iz fonda stigao u Suboticu i "doneo nase novce".
jjhe Odgovori
Super
prozivka Odgovori
Uhhhh.. gde je Kern Imre, tu nema više novaca. Do kada će taj čovek opstajati? Još ga je Kasa promovisao.. Uspeo je da "preživi" sva tumbanja u SVM. Suprugu je smestio na dobar položaj iako joj to ne pripada[*...*] Setite se kada je otišao u pokrajinsku vladu... gosp. Maglai je govorio: "..poslali smo ga da donese Subotici novce.." Doneo ih je.. SEBI!
Ana Odgovori
Hoće li neko objasniti šta je sa sredstvima EU,i šta znači ona tabla EU tamo?
ja sam odavle Odgovori
Malenkovic doneo odluku !!! Super, a kada ce doneti novce?? odluka nam je vec pun kufer !!
uvek u pravu Odgovori
Jedna Subotičanka rođena 1972.god. zaposlena u Novom Sadu u Fondu za kapitalne investicije je neki dan bila slučajno kad i ja u OTP banci da traži kredit. Iako je nisam špijunirao video sam da je njen prosek plate 77830 din a moj 19450din.Ona je dobila milion zato što joj "samo" toliko treba a ja sam osim "dobar dan" dobio i "doviđenja".O nama ne brine niko,kako o pojedincu tako i o gradu pošto su sve te ustanove i fondovi napravljeni da namire sebe i svoje potrebe a na ovakve sastanke dolaze radi reda.
CIRINELA Odgovori
Pa da ponovim ovom što se slika i plače kako sredstava nema pa dere vlastite građane gde god stigne.

E pa lepi žuti od kako ste došli na vlast ugurali ste u lokalnu samouppravu novih 140 zaposlenika koji godišnje staju budžet 160 - 180 miliona dinara a grad od kako ste vi došli na vlast ima 8000 stanovnika manje.
Dake ako je za renoviranje tehničke škole trebalo 40 miliona , to znači da su tvoji džabalebaroši i trutovi koje su tvoji ugurali u najveće preduzeće u gradu zvanu Gradska kuća pojeli sredstva za najmanje renoviranje 4 srednje škole veličine tehničke GODIŠNJE i još da ostane pozamašna suma.

Ili samo za jednu godinu pojedu sredstva koja su dovoljna za završetak izgradnje pozorišta u narednom periodu.
Zorkas Odgovori
Eto da su roditelji iztrajali na vreme a jos nije kasno sve bi se odradilo , sa ovima samo tako i nikako drugacije ,blokada i da vidimo.
@zorkas Odgovori
Leci se prijatelju,sad je vec otislo predaleko
nana Odgovori
Qsovina Dulić - Kern više od 10 godina vuče Suboticu za nos u propast. Siva eminencija Fonda za razvoj AP Vojvodina bio je Lazo.
Ana Odgovori
Ovoj direktorki nije mesto u prosveti.

Umesto diplomiranog nastavnika sa licencom iz Subotice,ona je tražilča i primila u radni odnos studenta
iz drugog mesta.I što je najgore, Prosvetna inspekcija je potvrdila da je tu sve u redu,samo nije napisala po kom članu zakona studenti mogu da izvode nastavu.

Pravo pitanje je kada će neko početi da uvodi reda u prosveti?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.