Komentara: 5
Pregleda: 5011

Fond za kapitalna ulaganja dao saglasnost za nastavak izgradnje pozorišta

25.04.2014. u 12:33h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Fond za kapitalna ulaganja dao je saglasnost na sprovođenje javne nabavke za narednu fazu izgradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, koja će biti vredna 85 miliona dinara, rekao je direktor ovog fonda Nebojša Malenković.
Fond za kapitalna ulaganja dao saglasnost za nastavak izgradnje pozorišta

Malenković je juče, pred osvećenje tornja crkve Svetog Jurija, apelovao i na republičke organe da se uključe u izgradnju zgrade ovog teatra, jer je to, kako je ocenio, “nadnacionalni projekat koji prevazilazi Vojvodinu”.

- Mi i dalje apelujemo na republičku Vladu da se uključi u realizaciju ovog izuzetno važnog infrastrukturnog objekta, koji prevazilazi granice i Subotice i Vojvodine. To je jedan ne samo nacionalni, već nadnacionalni projekat i teatar. Zbog toga naše korake treba da sledi republička Vlada, da pojačamo dinamiku - rekao je Malenković novinarima.

Po pitanju sanacije tornja crkve svetog Jurija, koji je oštećen u prošlogodišnjem nevremenu, a saniran sa 20 miliona dinara iz ovog fonda, Malenković je napomenuo da je sanacija ove crkve 74. verski objekat čiju je sanaciju, odnosno izgradnju finansirao ovaj fond u prethodnom periodu, najavivši da će ta vrsta saradnje sa crkvama i verskim zajednicama biti nastavljena i u budućnosti.

Zgrada Narodnog pozorišta u Subotici gradi se, odnosno rekonstruiše više od sedam godina, nakon što je srušen veći deo zgrade stare više od 150 godina.

Ugovor o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta potpisali su krajem 2006. godine tadašnji gradonačelnik Subotice Geza Kučera, tadašnji ministar kulture Dragan Kojadinović i predsednik tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, a projektovana vrednost radova iznosila je oko 24 miliona evra.

Zbog ekonomske krize 2008. godine radovi su usporeni, da bi pre oko tri godine bili potpuno obustavljeni. Posle dvogodišnje pauze, radovi su nastavljeni sredinom aprila prošle godine na starom, zaštićenom delu zgrade, a finansirala ih je Vlada Vojvodine, preko Fonda za kapitalna ulaganja sa 70 miliona dinara.

Prošle godine, odbornici Skupštine grada Subotica usvojili Rešenje o nastavku izgradnje Narodnog pozorišta, po kojem će zgrada subotičkog teatra imati trenutno izgrađene visine, znatno više pratećih komercijalnih prostora, manju ukupnu površinu i – uštedu u izgradnji od osam miliona evra.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 10 godina i 12 časova
Komentara: 5
Pregleda: 5011

Povezane vesti

Povezane teme

Narodno pozorište

rekonstrukcija pozorišta

izgradnja narodnog pozorišta

Senćanska crkva

fond za kapitalna ulaganja

toranj senćanske crkve

nebojša malenković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.