Komentara: 0
Pregleda: 2953

Više od stotinu evropskih filmova na Palićkom filmskom festivalu

01.09.2020. u 11:28h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 12. do 18. septembra u Art bioskopu "Aleksandar Lifka" i bioskopu "Eurocinema" u Subotici, kao i bioskopu "Abazija" na Paliću. Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.
Više od stotinu evropskih filmova na Palićkom filmskom festivalu

Glavnu takmičarsku selekciju čini 12 evropskih ostvarenja. Na svečanom otvaranju, 12. septembra, premijerno će biti prikazan film "Ime naroda" Darka Bajića, a na programu će se naći još i film "Pinokio" italijanskog reditelja Matea Garonea.

Poznati francuski autor starije generacije, Filip Garel, biće na programu s novim filmom "So od suza", a veteranka poljskog i svetskog filma, Agnješka Holand, s novim filmom "Šarlatan". Jedan od najosobenijih nemačkih reditelja, Kristijan Pecold, dolazi s dramom "Undin", koja je na ovogodišnjem Berlinalu dobila nagradu kritike FIPRESCI i "Srebrnog medveda" za najbolju glumicu. Najkontroverzniji film glavnog programa biće "Nataša", jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog.

Iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog festivala stiže poljsko-švedski film "Znoj" Magnusa Von Horna, dok će se filmom "Lekcije iz persijskog" predstaviti reditelj Vladimir Perelman. Na Paliću će biti prikazani i filmovi "Divlja zemlja" danske rediteljke Jeanette Nordahl, "Valan" mađarskog reditelja Bele Bagote, "Nada" norveške rediteljke Marie Sodahl i "18% sivog" bugarskog reditelja Viktora Čučkova. Festival će 18. septembra, van konkurencije, svečano zatvoriti "Hotel Beograd" reditelja Konstantina Statskija.

U takmičarskoj selekciji programa "Paralele i sudari" biće prikazani filmovi "Očajanje" letonskog reditelja Karlisa Lesinša, "Sluškinja" ukrajinske rediteljke Kristine Sivolap, "FOMO – strah od propuštanja" Atile Hartung iz Mađarske, "FREM" slovačke rediteljke Vjere Čakaniove, poljski film "Ubij, pa napusti grad", "Mater" hrvatskog reditelja Jure Pavlovića, "Partenon" litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa, austrijski film "Kraljevsko plava" Dinka Draganovića, domaći film "Sutra je još uvek juli" koji je režirao Dejan Vlaisavljević Nikt, "Zaboravljeni" Darje Oniščenko iz Ukrajine, te "Posluga" slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog. U istoj selekciji, van konkurencije biće prikazana ostvarenja "Prvi most" Laile Pakalnine iz Letonije, "Ja sam Frenk" slovenačkog reditelja Metoda Peveca i "Patrole" bugarskog reditelja Stefana Komandareva.

Na 27. festivalskom izdanju, međunarodni žiri festivala dodeliće "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju. Žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film iz selekcije "Paralele i sudari", FIPRESCi žiri za najbolji film, a na osnovu glasova posetilaca biće dodeljena i "Gorki list" nagrada publike.

Ovogodišnja dobitnica nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, u kategoriji inostranih stvaralaca je legendarna mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, koja je za svoj poslednji film "O telu i duši" dobila jednu od najprestižnijih nagrada u svetu nezavisnog filma, "Zlatnog medveda" na Berlinalu. U kategoriji stvaralaca iz Srbije, "Lifku" za ovu godinu je dobila naša čuvena glumica Mirjana Karanović. Italijanska rediteljka i montažerka Sara Fgaier je dobitnica ovogodišnje nagrade "Underground spirit" koju festival dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

U organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, Festival evropskog filma Palić ove godine će se održati uz poštovanje svih epidemioloških mera. Zvanični protokol, s detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2953

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

program palićkog festivala

european film festival palic

filmski festival u subotici

filmovi na festivalu

program festivala evropskog filma palić

filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.