Komentara: 0
Pregleda: 789

Nagrada "Aleksandar Lifka" za mađarsku rediteljku Ildiko Enjedi

02.09.2020. u 09:02h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnja dobitnica nagrade "Aleksandar Lifka" u kategoriji inostranih stvaralaca je legendarna mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, koja je za svoj poslednji film "O telu i duši" dobila jednu od najprestižnijih nagrada u svetu nezavisnog filma, "Zlatnog medveda" na Berlinalu.
Nagrada "Aleksandar Lifka" za mađarsku rediteljku Ildiko Enjedi
Foto: Ildiko Enjedi (autor Hanna Csata)

Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodeljuje nagrade "Aleksandar Lifka" istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ostavivši neizbrisiv trag. Povodom dobijanja nagrade, Ildiko Enjedi kaže da joj je velika čast što je ovo priznanje ove godine pripalo baš njoj, kao i da ono daje smisao njenom postojanju na Zemlji.

- Kada sam dobila informaciju o nagradi sedela sam u studiju za miks u Berlinu, gde sam pravila poslednje korake na trogodišnjem putovanju, post-produkciji mog novog filma. To je naročito osetljiva faza u stvaranju. Tenzija raste dok se momenat izlaska pred publiku sve više bliži. Poruka festivala me je zatekla u sred ovog perioda i zagrejala mi je srce. Jako mi je značilo što festival misli na mene i moj rad, da razmišlja o njemu sa poštovanjem - kaže Enjedi. - Biti autor filmova znači da plutate usred nepoznatog i nedefinisanog, znači da nanovo izmišljate sebe sa svakim filmom koji radite. Nestajete u tunelu intenzivnog rada, gde ulažete svu svoju energiju u jedan projekat ne znajući kako će biti prihvaćen od sveta. Nagrada mi je poslužila kao sidro u ovom dugom plutanju u sred nepoznatog. Značila je da postojim, da moje postojanje ima smisla na Zemlji.

Enjedi najavljuje da će novi film završiti u oktobru ove godine, ali da nije u situaciji da planira premijeru.

- Nakon što ga završimo, sedećemo i čekati. Iluzorno je bilo šta planirati u ovo vreme - kaže ona, dodajući da je svaka teška situacija ujedno i šansa. - Imamo šansu da naučimo da cenimo društvo drugih, magiju zagrljaja, kako je biti deo publike na koncertu. Pre nego što ispričamo nove priče, vredno je živeti, iskusiti procese koji se događaju oko nas, ali i one unutar nas. Učim da budem u intimnoj vezi sa samom sobom, često zaboravljamo da smo sami sebi najbliskija osoba.

Autorka je pre dve godine bila gošća Festivala evropskog filma na Paliću, kao predsednica žirija Glavnog takmičarskog programa, te ističe da se radi o festivalu sa domaćinskom i srdačnom atmosferom, koji odlikuje visok kvalitet.

- Takvu kombinaciju nije lako postići. Postoji nešto veoma iskreno u vezi sa Palićem. Mi, koji ovde dolazimo, to osećamo u svakom pogledu, svakom detalju, i zbog toga smo izuzetno zahvalni - poručuje Enjedi.

Nagrada "Aleksandar Lifka" dodeljuje se od 2000. godine za doprinos evropskoj kinematografiji, a svake godine Festival evropskog filma Palić ovu nagradu uručuje jednom inostranom i jednom domaćem laureatu. Dobitnica nagrade iz Srbije za ovu godinu je naša čuvena glumica Mirjana Karanović. Na festivalu, koji će se održati od 12. do 18 septembra na Paliću i u Subotici, tradicionalno će biti održan i omaž program posvećen dobitnicima ove nagrade.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 789
Povezane vesti
Povezane teme
festival evropskog filma palić palićki filmski festival european film festival palic filmski festival u subotici priznanje aleksandar lifka filmski festival nagrada aleksandar lifka
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.