Komentara: 0
Pregleda: 1281

Selekcije „Paralele i sudari” i „Mladi duh Evrope” donose ostvarenja širokog stilskog i žanrovskog spektra

06.09.2020. u 14:15h
Izvor: Subotica.com
Festival evropskog filma Palić ove godine će predstaviti selekcije „Paralele i sudari” s fokusom na kinematografiju srednje i istočne Evrope, kao i „Mladi duh Evrope” u kojoj će se naći filmovi savremenih, inventivnih autora čija dela pomeraju granice filmske umetnosti.
Selekcije „Paralele i sudari” i „Mladi duh Evrope” donose ostvarenja širokog stilskog i žanrovskog spektra
Foto: Film "Sutra je još uvek juli"

Selektori programa „Paralele i sudari”, Nil Jang i Miroslav Mogorović, odabrali su 11 filmova u takmičarskoj selekciji i još četiri van konkurencije.

- Trudili smo se da selekcija bude što raznovrsnija kako na geografskom planu, tako i što se tiče tema, od eksperimentalnih polu-dokumentaraca i radikalne animacije, do drama u duhu socijalnog realizma i filmova sa uzbudljivom „žanrovskom” aromom - rekao je Jang, povodom ovogodišnje selekcije. - Kao i uvek kada se radi o filmovima iz ovog dela sveta, ozbiljna politička pitanja obično isplivaju na površinu i često reditelji prate uticaj nedavnih političkih događaja na sadašnji trenutak, premda smo u nekim slučajevima direktno prebačeni u prošla vremena i pozvani da povučemo paralele između te epohe i trenutne situacije. Naročito smo srećni što smo odabrali veliki broj jakih naslova ženskih autorki, od etabliranih imena poput Laile Pakalnine, do relativno novih autorki poput Ukrajinke Kristine Sivolap, čija su izražajna sredstva iznenađujuća i puna avanture.

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” publika će ove godine moću da uživa u filmovima „Očajanje” letonskog reditelja Karlisa Lesinša, „Sluškinja” ukrajinske rediteljke Kristine Sivolap, „FOMO – strah od propuštanja” Atile Hartunga iz Mađarske, „FREM” slovačke rediteljke Vjere Čakaniove, „Ubij, pa napusti grad” reditelja iz Poljske, „Mater” hrvatskog reditelja Jure Pavlovića, „Partenon” litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa, austrijskom filmu „Kraljevsko plava” Dinka Draganovića, domaćem filmu „Sutra je još uvek juli” koji je režirao Dejan Vlaisavljević Nikt, „Zaboravljeni” Darje Oniščenko iz Ukrajine, „Posluga” slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog. Van konkurencije u istoj selekciji biće prikazana ostvarenja „Prvi most” Laile Pakalnine iz Letonije, „Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca, „Patrole” bugarskog reditelja Stefana Komandareva i „Nerazdvojni” slovenačkog reditelja Marka Naberšnika.

Selekcije „Paralele i sudari” i „Mladi duh Evrope” donose ostvarenja širokog stilskog i žanrovskog spektra

Film "Strah od propuštanja"

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala i ko-selektor ovog programa, naglasio je da ovogodišnja selekcija posvećuje pažnju novim nadama i talentima koji dolaze iz regiona iza „gvozdene zavese”.

- Ta zavesa je odavno pala u ekonomskom smislu, ali problemi običnog sveta i dalje postoje - naglasio je Mogorović. - Ovogodišnja selekcija nastavak je onoga što smo poslednjih nekoliko godina postigli ovim programom, a to je da svake godine imamo sve referentniji takmičarski program koji se gotovo izjednačava sa Glavnom takmičarskom selekcijom.

U selekciji „Mladi duh Evrope” naći će se 37 kratkometražnih ostvarenja, takođe širokog stilskog i žanrovskog spektra, a selektor Nil Jang je poručio da se, kao i prošle godine, ovaj program sastoji od „regularnog” programa eklektičnih kratkih filmova, uz saradnju sa drugim izuzetnim filmskim festivalima.

- Ovoga puta su za taj deo selekcije bili zaduženi naši prijatelji iz poljskog festivala „ZubrOFFka” u Bjalistoku. „Mladi duh” je uzbudljiv presek najambicioznijih filmova, koji idu i izvan ustanovljenih granica umetničke forme, od autorskih filmova, muzičkih videa i animacije, do svežih pogleda na dokumentarne i igrane formate. Kratki filmovi iz ove selekcije se ne mogu lako svrstati u isti koš po temi i sadržaju, ali im je zajednička konciznost i ekonomičnost, što znači da ni u jednom kadru nema praznog hoda - poručio je Jang.

Selekcije „Paralele i sudari” i „Mladi duh Evrope” donose ostvarenja širokog stilskog i žanrovskog spektra

Film "Zaboravljeni"

Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 12. do 18. septembra u bioskopu „Eurocinema” i Art bioskopu „Aleksandar Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću, uz poštovanje svih epidemioloških mera, a publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1281

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

mladi duh evrope

miroslav mogorović

filmski festival

paralele i sudari

nil jang

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.