• Pregleda: 8104

Veštačenje računa za grejanje povereno Mašinskom fakultetu u Beogradu

Veštačenje računa za grejanje povereno Mašinskom fakultetu u Beogradu

Grad Subotica se opredelio da ekspertizu odnosno stručno veštačenje troškova grejanja koje je kroz januarske račune Subotička toplana ispostavila građanima uradi Mašinski fakultet iz Beograda, izjavio je Zaštitnik građana Zlatko Marosiuk.

Kako je rečeno ekspertizu će obaviti stručna grupa za forenzičku analizu, a grad će imati dodatni trošak zbog ovog veštačenja i on će građane koštati 450.000 dinara + PDV.

Izvor: Radio Subotica

povezane teme

30
potrošač Odgovori
A posle veštačenja Dervo i Božinović krivično da odgovaraju zbog krađe građana.

Račun od subotica gasa izgleda ovako: Očitano stanje 380 m3, Izmereno stanje 405 m3, a Isporučeno stanje 435 m3. Ako očitaju na satu 380 m3 kako može biti isporučeno 435 m3. Čist lopovluk 50 m3 - čista krađa.

KRAĐA STRUJE JE KRIVIČNO DELO, ALI ISTO I KRAĐA OD GRAĐANA JE KRIVIČNO DELO.
malterica Odgovori
Zamisli ti to...
student Odgovori
Ovo je ipak previse. Gradska uprava plaća pola miliona dinara za proveru računa preduzeća čiji je vlasnik I upravljač. Veštačenje će trajati par meseci I pojeo vuk magare, na jesen sve po starom.Na žalost tako rade oni koji ne znaju,a kazati ne daju.
angelina Odgovori
A ZASTO CE MENE KOSTATI TO VESTACENJE..................
hahastrasno Odgovori
haha pa ovo je smejurija jos pola miliona minusa za one koji se bune :D oni rade za narod nek oni plate sami vestacenje [*...*] kakva je ovo glupost ?
xy Odgovori
@potrosac
Sto se tice racuna za gas to je stvarno prava svinjarija, lici na vic o konobaru koji daje racun: dva i sest su osam i dva kradem - iznos racuna deset.
Ing Zoran Vukov Odgovori
Toplana proizvodi i prodaje samo kwh toplotne energije i to od ~15 Oktobra do ~15 Aprila. Korisnici treba da znaju da izvrše očitavanje stanja kalorimetra u zgradi u kojoj žive i da utvrde UKUPNU STANBENU POVRŠINU SVIH KORISNIKA U ZGRADI. Kalorimetri Simens čuvaju podatke u memoriji LOOP 2 36 meseci. Znači delenjem mesečnih količina isporučenih kwh i delenjem na stanbenu površinu dobija se koliko je kwh isporučeno po m2 stana, a množenjem sa grejnom površinom dobija se količina kwh koja je mesečno isporučena stanu. Kada se ova količina pomnoži sa prodajnom cenom za kwh od 5,269 din/kwh sa PDV, dobija se STVARNA MESEČNA OBAVEZA. Naplata koja je plaćana kao fiksni deo je AKONTACIONA KUPOVINA kwh (što toplana krije jer se na taj način uvećava prodajna cena kwh). Sve uplate fiksnog dela treba podeliti sa prodajnom cenom kako bi dobili količinu kupljenih kwh. Merenjem u Beogradu isporučeno je primer: u Okt=8,9271 kwh/m2 stana x 60 m2 (površina stana) x 5,269 din/kwh( prodajna cena kwh za Suboticu)=2.822,21 din; u Nov=13,1539kwh/m2 st.; u Dec=19,6048 kwh/m2 stana; u Jan=22,9594 kwh/m2 stana; u Feb=12,7465 kwh/m2 stana. Ukupno za 5 meseci isporučeno je 77,3917 kwh/m2 stana x 60 m2 =4.643,502 kwh x 5,269 din/kwh=24.466,61 din. Ovo je STVARNA OBAVEZA. Naplata FIKSNOG DELA je prevara jer se tako beskamatno finansira Toplana, gradske vlasti i partije i to je KRIVIČNO DELO prevare i iznude. građani moraju shvatiti da oni kupuju samo kwh roplotne energije i da se cena kwh nemože deliti i naplaćivati na dva načina, već se UPLATE PREKO LETA MORAJU NA KRAJU GREJNE SEZONE OBRAČUNATI KAO AKONTACIONA KUPOVINA kwh.
Petar Pucur Odgovori
Nema u Subotici nikoga ko to može izračunati? Ili smo dogurali do toga da sami sebi više ne verujemo?
ffilozoff Odgovori
Dr.Mr.Vukov,veoma opsirno i nejasno za obicnog gradjanina SUBOTICE. Grejanje odredite prema kvadratu stana,i to je to ...Ako je npr. 100kvadrata mesecno,kvadrat nek je 15din i racunica je laka... Vi ako kazete GRADJANINU da placa npr. za stan od 50 kvadrata 7500din svaki mesec,on ce platiti jer zna sta placa!!!!HVALA!!!
city woman Odgovori
I opet smo došli do toga da građani nisu dužni da plaćaju račune preko leta tj. kada nema grejanja, jer šta da plate kada grejanja nema, osim ako plaćaju na dve rate tj.rate iz zimskog perioda.
Bitan Ge Odgovori
NARODE IDU IZBORI....

STRANKA KOJA POSTAVLJA NESPOSOBNE PRVA MORA DA PLATI CEH!!!
KOJOJ PARTIJI PRIPADAJU "EKSPERTI" IZ TOPLANE?!?!

Znam kojoj stranci "pripada" direktor Su-transa i što se mene tiče ta stranka NIKADA VIŠE NEĆE DOBITI moj glas. Nesposobnjakovići marš napolje iz JP!!!!!!
biba Odgovori
U Novom Sadu stan od 25 m2 mesečno košta 2500,00 din. Plaća se 12 meseci, tj godišnje za taj mali stan je grejanje 30.000, 00 din. Ma koje gluposti u Subotici! Ako je -1 onda daješ za račun celu platu, ako je +5 onda malo manje. Ma bežte lopovi! Pa kako je ovo dozvoljeno??????!!!!!!
Dusko Odgovori
Pustite bobica da bude vestak.on i dusko najbolje racunaju eksperti su za brojke.imaju iskustva u podeli para u odbojci i rukometu
Trosak Odgovori
450.000 din su bruto mesecne plate dva najobičnija gradska politicara. Toliko su valjda gradjani zaslužili da se i ovaj trošak za istinu podnese. Samo je pitanje da li će biti političke volje da se objavi
daca Odgovori
Zanima me zašto je Subotica uvek u svemu drugačija i izmišlja toplu vodu ? Srbija plaća akontativno grejanje preko cele godine ,što je mnogo lakše ,nego veliki račun odjednom. U većim gradovima se noću ne greje od 22 -06 h i grejanje na tehničkom minimumu , nema naknade i takse jer akontacija ulazi u unapred plaćeni deo grejanja, a to smo imali u vreme plaćanja po m2 što čine mnogi gradovi u državi. Ing Vuković je potpuno u pravu u svom objašnjenju i fixna naknada mora da se uračuna u predplatu. Veštačenje će biti onako kako se Maglaji i Ahmetović dogovore sa M.Fakultetom i oni će ih opravdati za te pare. Hoću da objavite zvaničan račun veštačenja. A još i da objavim, nakon pobune korisnika ne za februar nego i za ostale mesece i godine podkradanja, Toplana nas već 3 nedelje greje na teh.minimum i potrošnja je tako mala, a oni kažu kako su nam eto izašli u susret i smanjili račune. Ne, niste smanjili račune, smanjili ste grejanje. Teh.minimum treba da je noću ali po danu se ravnajte po spoljnoj temperaturi. Na 6,9 C ste ludo grejali, a na 2 C ne. Kradete i muljate da biste imali pare za izbore a to vam je sve po nalogu osnivača tj. grada Subotice, treba da im napunimo džepove pre nego što odu-nepovratili se.
Don Kihot Odgovori
1.Ko ocitava merenje u Subotici
2.Ko izracunava ocitano merenje u Subotici
3.Koliko iznosi taj trosak
4.Sta ulazi u cenu troskova od 7.35 bez PDV-a
To je stavka na koju treba da se bune gradjani sto se tice ocitavanja siguran sam da je tacno u 98%
problem je cena ENERGENTA advokati tu udarite
gradjanin Odgovori
Mi ocekujemo pomoc od drzave,a ona nas pljacka.E dobro stariji ljudi kazu uvej dolazi gori
prozivka Odgovori
Moja zgrada se dogovorila sledecu grejnu sezonu ne dozvoljvamo da upuste grejanje.A i razmisljamo da se montira mini kolarnica u zgradu.(mada tesko na zalost)
dzonson Odgovori
A da to vestacenje nije namestio strucni savetnik toplane koji ima 400000,00 platu . Mogao bi on to da plati posto je on i namestio .Sve po politickoj linijji a na kraju ce jos i reci da je toplana malo zaracunala HA HA HA SRBIJO
srbenda iz backe topole Odgovori
..@..svima...Opet vam kazem .. ONI Ne razumeju lepu rec ... Skinite i izbacite ih ali bukvalno fizicki iz JPtoplana..sledeca garnitura ima da radi posteno i po zakonu.Sve je ovo inace BESMISLENA prica I OCAJ!!!Predite na struju...promenite osigurace .. ubacite termo peci ..nesto morate da radite ..Ova ce zima kako tako proci .. ali sledecu NECETEpreziveti zbog troskova.. ...... i onda sta???........OPET KUKNJAVA!!
Ljuti Suboticanin Odgovori
lopovi
DOSTA Odgovori
A TEK PREVARA OKO RACUNA ZA GAS JE KRIVICNO DELO

Zamislite da odete u prodavnicu
na rafu stoji cena 100 din
kad dodjete na kasu naplate vam 110

TO UPRAVO RADE SA GASOM

Banana drzava ...
glasanje ce uskoro, pamet u glavu nemojte da vas opet namagarce SNS, SPS i kamarila
nik Odgovori
A kako se grad opredelio baš za tu ustanovu? Da li je bila komisija? Ko garantuje da je to prava adresa, a da nije Dervo pozvao prijatelja da veštači??
veliki strucnjak Odgovori
Nisam ni sumnjao da nece po nasem dzepu...
bisni Odgovori
U prevodu - toliko ce da nas kosta glupost nesposobnih partijskih poslusnika koji nezasluzeno sede na direktorskim mestima. NapreDNO , skupo i stetno.
Ing Zoran Vukov Odgovori
@potrošač. Vi ste potpuno u pravu. Merni uređaj za merenje potrošnje gasa je odobren da poseduje potrebnu tačnost kako bi dobio dozvolu da se koristi za merenje . Vlada je uvela ovakav način naplate 2010 god, formiranjem privatnih distributera gasa pa je ovom manipulacijom od očitane količine,korigovane količine do svedene količine ugradila maržu distributera koja je trebala da se nalazi u ceni koju distriburer plaća gas kupujući od Srbije gasa. Isto kvalitet gasa je Srbija gas dužna da deklariše pri stavljanju u promet a ne da distributer (nakon što je utrošen) kod izdavanja računa uvećava količinu m3 gasa i na taj način uvećava iznos naplate. Ali Vlast radi šta hoće ako treba da otima novac od građana, i ona ne poštuje zakone već partijska država upravlja svojom POLITIČKOM VOLJOM.
grrrr Odgovori
Ovi sto pricaju uskoro ce izbori ne lupetajte gluposti. Za koga da glasamo da necu mozda za LSV i DS. SVM i ostale neke smejurije od stranaka. Totalno je svejedno koja stranka je na vlasti uvek cemo mi [*...*]
Радован Odgovori
Зашто би то вештачење коштало грађане, ако се утврди да је Топлана зарачунала трошкове нпр. предизборне кампање? Директор Топлане има 400 хиљада плату. Нека му обуставе једну плату и дају отказ. Позивам Маглаиа, као кандидаат покрета за Суботицу, да се енергичное заложи за заштиту грађана. У противном, мораће да се врати у месну заједницу Бајмок.
earthworker Odgovori
šta ja znam... mislim da su katran, perje i šina jeftiniji!
Kišna glista Odgovori
U pravu je Radovan.Gradonačelnik treba da se oglasi.Sram ga bilo.Svakako nećemo da glasamo za Vas gospodine.Baš zato što se niste oglasili po ovom pitanju nego ste pustili da nas pljačka ko hoće Samo izmile iz nekih vukojebina, dovuku se ovde, osvanu na nekoj direktorskoj poziciji...i sve upropaste svojim neznanjem.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.