Komentara: 40
Pregleda: 14784

Održan zbor građana MZ Prozivka zbog visokih računa za grejanje

02.03.2016. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Više od stotinu stanovnika MZ Prozivka okupilo se večeras u holu OŠ „Sonja Marinković“ kako bi dobilo objašnjenje zbog čega je došlo do visokih januarskih računa za grejanje. Žustra rasprava između revoltiranih građana i rukovodstva JKP „Subotička toplana“ trajala je više od dva sata.
Održan zbor građana MZ Prozivka zbog visokih računa za grejanje

Pored predstavnika „Subotičke toplane“, zboru građana prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i gradski ombudsman Zlatko Marosiuk.

Zaštitnik građana je do sada primio oko šest stotina primedbi građana, što pojedinačnih, što putem peticije i prikupljenih potpisa skupštine stanara.

- Grad će angažovati sudske veštake koji će izaći na teren, proveriti sve što treba i utvrditi činjenično stanje. Videćemo da li je i gde je nastao propust i šta je dovelo do ovakve situacije sa visokim računima za grejanje – rekao je Zlatko Marosiuk.

Direktor „Subotičke toplane“, Dervo Ahmetović, uzalud je pokušavao da objasni da su na visoke račune, između ostalog, uticale niske temperature u januaru (devet ledenih dana i prosečna mesečna temperatura oko nule), ali i obračun po jednotarifnom sistemu.

- Jednotarifni sistem uveden je na zahtev grada u januaru 2015. godine, ne našom voljom, nego odlukom osnivača. Sada će se ponovo primenjivati dvotarifni sistem i kada budete uporedili mart ove godine i isti mesec 2014. videćete da će iznos biti približno isti - objašnjavao je Dervo Ahmetović. - Gas jeste pojefitnio ali je skoro za sto odsto poskupela cena pristupa energentu, što opet nije naša odluka već distributera gasa. Naše je da brinemo do podstanice, sve ostalo u zgradi je unutrašnja instalacija i o njoj brinu građani, a ona često nije adekvatna. Sve što kažem može se proveriti, a čućemo i šta će reći sudski veštaci.

Objašnjenja, međutim, nisu umirila razbesnele građane, koji su tvrdili da su im računi za nekoliko hiljada dinara viši u odnosu na prošli januar. Vika i galama u više navrata prekidala je izlaganje i direktora i građana, a najviše negodovanja, potom i smeha, izazvalo je objašnjenje direktora da je januar bio najhladniji u proteklih pet godina.

Stanovnici MZ Prozivka su tražili objašnjenje za očitavanje stanja na podstanicama, temperaturi koju one dostižu, ko plaća za stanove koji su isključeni, ali i zbog čega se mora plaćati elaborat za isključenje sa sistema daljinskog grejanja, ukoliko ne postoji potpisan ugovor između „Subotičke toplane“ i građana. Takođe, predlagali su da se uvede naplata po kvadratnom metru.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 40
Pregleda: 14784
Povezane vesti
Povezane teme
subotička toplana toplana subotica cene grejanja Zlatko Marosiuk gradska toplana zaštitnik građana računi za grejanje dervo ahmetović
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.