• Pregleda: 14694

Održan zbor građana MZ Prozivka zbog visokih računa za grejanje

Više od stotinu stanovnika MZ Prozivka okupilo se večeras u holu OŠ „Sonja Marinković“ kako bi dobilo objašnjenje zbog čega je došlo do visokih januarskih računa za grejanje. Žustra rasprava između revoltiranih građana i rukovodstva JKP „Subotička toplana“ trajala je više od dva sata.
Održan zbor građana MZ Prozivka zbog visokih računa za grejanje

Pored predstavnika „Subotičke toplane“, zboru građana prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i gradski ombudsman Zlatko Marosiuk.

Zaštitnik građana je do sada primio oko šest stotina primedbi građana, što pojedinačnih, što putem peticije i prikupljenih potpisa skupštine stanara.

- Grad će angažovati sudske veštake koji će izaći na teren, proveriti sve što treba i utvrditi činjenično stanje. Videćemo da li je i gde je nastao propust i šta je dovelo do ovakve situacije sa visokim računima za grejanje – rekao je Zlatko Marosiuk.

Direktor „Subotičke toplane“, Dervo Ahmetović, uzalud je pokušavao da objasni da su na visoke račune, između ostalog, uticale niske temperature u januaru (devet ledenih dana i prosečna mesečna temperatura oko nule), ali i obračun po jednotarifnom sistemu.

- Jednotarifni sistem uveden je na zahtev grada u januaru 2015. godine, ne našom voljom, nego odlukom osnivača. Sada će se ponovo primenjivati dvotarifni sistem i kada budete uporedili mart ove godine i isti mesec 2014. videćete da će iznos biti približno isti - objašnjavao je Dervo Ahmetović. - Gas jeste pojefitnio ali je skoro za sto odsto poskupela cena pristupa energentu, što opet nije naša odluka već distributera gasa. Naše je da brinemo do podstanice, sve ostalo u zgradi je unutrašnja instalacija i o njoj brinu građani, a ona često nije adekvatna. Sve što kažem može se proveriti, a čućemo i šta će reći sudski veštaci.

Objašnjenja, međutim, nisu umirila razbesnele građane, koji su tvrdili da su im računi za nekoliko hiljada dinara viši u odnosu na prošli januar. Vika i galama u više navrata prekidala je izlaganje i direktora i građana, a najviše negodovanja, potom i smeha, izazvalo je objašnjenje direktora da je januar bio najhladniji u proteklih pet godina.

Stanovnici MZ Prozivka su tražili objašnjenje za očitavanje stanja na podstanicama, temperaturi koju one dostižu, ko plaća za stanove koji su isključeni, ali i zbog čega se mora plaćati elaborat za isključenje sa sistema daljinskog grejanja, ukoliko ne postoji potpisan ugovor između „Subotičke toplane“ i građana. Takođe, predlagali su da se uvede naplata po kvadratnom metru.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

40
jacemkazem Odgovori
Ovaj zbor gradjana je bilo jedno veliko NULA. Kao prvo organizator zbora je zatajio i to veoma jer je bilo katastrofalno. Sve sto se pricalo culi su samo oni u prvim redovima znaci njih mozda nekoliko desetina a ostali nisu culi ama bas nista ili ti eventualne tek neke reci-deo recenice iz razloga sto nije bilo nikakvog ozvucenja a oni koji su pricali nisu se bas ni potrudili da to cine glasno. Zbog ovoga dobar deo gradjana je jednostavno se okrenuvsi napustio famozni zbor. Dalje da ne pricam o datim objasnjenjima od strane toplanasa, to vec sve znamo oni non stopo pricaju jedno te isto i to okrecu u krug. Nikako da prihvate i priznaju da zive od nas njihovih potrosaca. O famoznom elaboratu koji se treba saciniti i naravno skupo i platiti ako se neko zeli iskljuciti da i ne pricamo. Misljenja sam da bi takvu gradsku odluku trebalo preispitati pred Ustavnim sudom, jer ovo je protivustvna odluka. Gradjani udruzimo se, prekinimo njihovo alavo ponasanje, da nas prave budalama, organizujmo se, pokrenimo pitanje ustavnosti glupe gradske odluke pred Ustavnim sudom, ovakva neka sramna odluka nema ni u jednom drugom gradu u ovoj zemlji osim u nasem. Ona je doneta cisto iz razloga sto se krenulo sa masovnih iskljucivanjem iz sistema. Sramota kako se domisle svega samo da nam otezaju zivot. Krenimo sa masovnim iskljucenjem iz sistema daljinskog grejanja, verujte ni grejanje na struju nije skuplji i sa tim grejanjem svako moze stediti kako hoce, a ne kao sa njihovim pametnim alokatorima da onaj ko stedi placa vise nego onaj ko ne stedi. Zar je logicno da oni koji su se iskljucili ranijih godina ne placaju ni pet para a oni koji su se od ove grejne sezone isljucili placaju maltene 50% cenu grejanja zbog nekih glupih, izmisljenih parametara. Pa to je logicno, zar ne? Naravno da se sa ovom izmisljotinom placanja necega sto ni ne koristite ne isplati iskljucenje. Znali su oni to zato su i uradili tako. Oborite ovo pametovanje, ne placajte za nesto sto ne koristite. Ne placajte za "grejanje" koje ni ne koristite.
običan komšija Odgovori
Bolje bi se "izvukli" iz ove situacije sledećim saopštenjem:

Nije grejanje poskupilo, nego je sada osnovica u ceni pola kv.m. stana. Pomnožite svoju kvadraturu sa dva ...

Nekada su njihovi to tako radili. Ali, ovi ni to ne naučiše od njih, već samo onu drugu lekciju: daj da uzmemo sve.
Outsajder Odgovori
Dervo, kralju.....
Zorkas Odgovori
Dragi sugrađani ove zlotvore ako bog da oteracemo u prošlost na predstojećim izborima.Svi su se pokazali i od ovih gorih nema.Zato pamet u glavu dragi sugradjani i pazite koga će te zaokruziti.
Tajkun Odgovori
Motke u ruke i na ulicu!!!!! NapreDNO.....Narod se budi polako.....
prozivčanin Odgovori
To nije bio zbor to je bio cirkus, određeni političari koji nemaju nikakve veze sa građanima Prozivke su iskoristili ovaj skup da bi vređali urlali i skupljali političke poene, verovatno predosećaju da im izmiče fotelja.
Što se tiče grejanja sada mi jasno da sva poskupljenja stižu po nalogu iz Beograda - Vlade Srbije, tako da građani Subotice mogu da se glođaju i nerviraju a uvek će da plate ceh.
Mislim da se sve odvija preko leđa obični građana- platiša, tajkuni i kriminalci ne plaćaju poreze i doprinose pa nikom ništa ali zato svaka vlast pa i ova udara po džepu sirotinji, približavaju se izbori pa se nadam da će subotičani znati za koga da glasaju dosta je bilo PLJAČKE.
Vesko Odgovori
Nema ni jednog gradskog funkcionera, koji su dali podrsku za izbor direktora Toplane kao
i ostalih direktora jkp, uglavnom strucnih kadrova u stranackom smislu.
Ing Zoran Vukov Odgovori
Svaka zgrada mora da ima kalorimetar u potstanici, sa kojim se meri isporučena količina kwh celom objektu.Ako su proizvodnje SIMENS oni čuvaju u memoriji LOOP 2 podatke o isporučenim količinama unatrag 36 meseci i te količine se mogu očitati pritiskanjem dugmeta (crnog) na kalorimetru. U početnom stanju prikazuje se količina kwh koja je isporučena do sada(data kao MWh=1000.kwh podela). pritiskom na dugme kratko dobija se koliko je ukupno tople vode proteklo do sada sa kojom se isporučuje energija. Zatim pritiskom oko 3 sek ulazi se u memoriju LOO 1, ponovo pritiskom 3 sek, ulazi se u dnevne podatke u LOOP 1 kojima sme nalaze podaci ; protok vode ˙(m3/h); kolićina kwh koja se trenutno isporučuje objektu na h, data kao kw; zatim ulazna temperatura vode od toplane i izlazna iz zgrade; zatim KS fabrički broj mernog instrumenta, Zatim datum očitavanja; Vas interesuju tačni podaci uz memorije LOOP " a nji će te dobiti ako posle pritiska i dobijanja LOOP 1 pririsnete kratko dobija se LOOP 2 a tada pritiskom sa 3 sek dobija se datum 01.03.16 (01.mart.2016) ponovo stisnuti dugo 3 sek i dobija se podaci za to stanje (isporučeni kwh(Mwh), kratkim pritiskom dobija ju se ostali zabeleženi podaci. kada se dođe do datuma 01.02.16 ponovo stisnite 3 sek i tako se očitava za sve 3 god podaci.Kada ove podatke očitate,podelite mesečne razlike sa ukupnom stanbenom površinom i dobijenu količinu kwh/m2 stana pomnožiti sa površinom stana i cenom za kwh. Taj podatak je STVARNA OBAVEZA KORISNIKA za dati mesec. Kada se ovako podaci evidentiraju snimanjem digitalnim fotoaparatom i unese u kompjuter tada ste u mogućnosti da se zaštitite od prevara kod naplate grejanja.
Dule Odgovori
Jer ovce su za šišanje...pa mora neko da plati onu zamenu cevi da bi se tobož smanjio gubitak energije...
veliki strucnjak Odgovori
Koga vise lazu ovi iz Toplane?Grad mora nesto da uradi po tom pitanju...
-15 Odgovori
Tako je to kada Sps kadrira bivseg auto prodavca za direktora .Strucnost 0,odgovornost 0 a pohlepa 100%.A gde je gospodja Zagorac Mester Tamara,alfa i omega racuna u Toplani???
Safet Odgovori
Svi se nesto samo bunitr. Niko od vas ne zna da placa racune. Zalite se na porez! Pitaj te samo u norway dali bih mogli tako da se ponasate. Odmah bih vas u zatvor stavili. Necete da placate racune a ocete da se bahatite i da vam bude toplo? Sto ne cepate drva??
Zato smo i u takvoom sosu jer niko nece da placa dazbine...
Prof007 Odgovori
Naprednjaci i njihovi SVM drugari uništavaju grad.Prvo su ga uništavali žuti a sad nastavljaju ovi !
dileja Odgovori
Na zbor su pozvani predstavnici stanara zgrada a kako se može videti sa slika tamo su glavni govornici bili stranački aktivisti gde su se posebno isticali Terek i Kinez koji i nisu stanovnici Prozivke.
Danas SPS rukovodi sa "Toplanom" a sutra će neka od stranaka čiji su predstavnici bili "najgrlatiji" i sve će opet biti isto. To je stvarnost našeg PARTIJSKOG PARAZITSKOG SISTEMA.
Tajkun Odgovori
Toplanu vode Vulinovi ljudi i strateski partneri poglavara Vucica, SPS se javno ogradio i odrekao kadrova koji su trenutno u Toplani. I zamolio bih botove da ne skrecu sa teme.....Pitanje je kako da oteramo gamad i da se resimo racuna koji dostizu i 20.000 dinara za januar!!!!!
mile1 Odgovori
Јачи збор кад Кинез држи слово.
Darko Odgovori
@Tajkun Vreme kauboja je davna proslost, probudi se....
alibaba Odgovori
cena gasa za toplanu je u januaru ove godine za 25% jeftinija nego za januar prosle godine,a racuni su veci za 30%.Ne treba biti neki veliki matematicar i videti koliko toplana otima od gradjana.Svako drugo objasnjenje osim da idu izbori i da ih treba izfinansirati je smesno i vredjanje nas jadnih gradjanja ovog grada.
Uzas Odgovori
Koliko me zna iznervirati Toplana sa njihovim racunima i objasnjenjima, mozda jos vise me iznerviraju ljudi kao ovaj Safet koji je nasao za shodno da nam prica o Norway!!!! Ne znam kako neko moze uopste da poredi Norvesku sa Srbijom!?!?!?!?!? Prosecna plata u Norveskoj za 2015. godinu je bila oko 4000 eura, a svi troskovi (ne samo grejanje, nego struja, voda, grejanje, internet, telefon....) mesecno su oko 200 eura!!!! Nasi racuni su isto 200 eura mesecno a imamo 10 puta manje plate od onih u Norveskoj!!! Problem u Srbiji nije sto neko ne zeli da placa racune nego NE MOZE, a to je velika razlika, i ne vidim zasto bi trebalo neko da ide u zatvor zbog toga. U zatvor idu lopovi, a to nisu građani nego u ovom slučaju ovi iz Toplane!
mance Odgovori
Citam komentare i ne mogu da se otmem utisku da smo postali sizofreni. Optuzujete sve i svakog, samo ne pravog krivca. Jene Maglai. Dva puta je menjao nacin obracuna i ne zna se koji je bio "bolji". Kakve veze SNS ima sa Toplanom? Tamo gde SNS ima uticaj u gradu tamo se niko ne zali. Sutrans spasen katanca, Cistoca preduzece za primer, Trznica izuzetno ozbiljno posluje. Uostalom, svi ste mogli da vidite na prethodnoj skupstini grada- Gradonacelnik je svu odgovornost prebacio na Dervu, a koalicione partnere je obmanio laznim tvrdnjama oko nacina obracuna, odnosno oko toga da ce novi nacin dovesti do smanjenja.
Nikola Odgovori
Banda lopovska, izvinite ali to je najmanje sta mogu reci za TOPLANU.
UDARNIK Odgovori
Korumpirana stranačka BANDA što rukovodi gradom ( SVM -Pastor, SNS- Vučić, PS- Vulin) kupujući odbornike u skupštini formirala je nesposobnu gradsku vlast koja je kroz trgovinu na ruovodeća mesta u javnim preduzećima postavila DILETANTE. Zašto? Pa zato da bi korumpirane stranačke BANDE mogle nesmetano da pljačkaju. Videćete koliko će novca tek potrošiti u predizbornoj kampanji za stranačku propagandu. Čovek bez znanja, morala i ličnog integriteta je uvek laka meta za koruptivne radnje. Koliko je SNS- Vučićev pokupovala odbornika, koliko je PS- Vulinov pokupovao odbornika. Kakav se javašluk tek događa u Elektro distribuciji Subotica, koliko se nesposobnih i korumpiranih DILETANATA u poslednjih 6 godina tu zaposlilo na rukovodeća mesta (policajci - carinici). Problem sa toplanom je sledeći. Pojedini građani se isključe sa daljinskog grejanja u zgradama i to urade u dogovoru sa Toplanom bez znanja ostalih stanara. Tako da vi kao stanar koji uredno plaća grejanje nemate pojma šta se događa u zgradi jer vas o tome niko ne obaveštava. Posle izvesnog vremena ti stanari se samoinicijativno priključe na grejanje i to ne prijave Toplani a DILETANTI iz toplane ne vrše nikakvu kontrolu takvih stanova. Tako da se događa da se sad ista potrošena toplotna energija očitana na podstanici zgrade deli na manju kvadraturu tj. na manji broj stanova, što dramatično povećava račune građana. E sad neka građani Subotice ponovo glasaju za ove korumpirane PRELETAČE što drže gradsku vlast. Naj novija istraživanja govore da Vučić ima 49% podrške. E sad koliki je njihov IQ trebalo bi da ih zabrine i da urade nešto na sebi dok još nije kasno.
xxx Odgovori
Нећу да улазим у политику,то ме не интересује.Ово што причам је искуство једног инжињера у области термодинамике.Суботица има велики проблем са лошом изолацијом зграда,све зграде осим новоградње су старе и лоше изолације.
Као што смо сви видели на рачунима Јануар 2016 је имао просечну температуру 0 степени целзијусове скале,што значи да је било прилично хладно.
Затим,на синоћном заседању представници ЈКП Суботичке топлане су изјавили да је било 9 дана где је температура константно била испод нуле.
Јануар 2016 је такође специфичан по томе што је период обрачуна био 34 дана.
Пре него што изнесем закључак читаоцима бих обратио пажњу да погледају колико су уложили у изолацију свога стана,своје зграде,што представља велику ствар поводом грејања нпр.
Топлана је дужна да преда енергију згради а како ће та зграда искористити ту енергију то Топлану не интересује,тај калориметар прецизно мери предату односно испоручену енергију згради,и као такав је оверен и баждарен.Значи људи објекти су проблем а не топлана !
Много се расипа енергије,много је људи који уместо да заврну вентил на радијатору они отворе прозор јер им је вруће..све ово утиче на цену.
Мој закључак јесте да не кривите топлану већ државу,јер та иста држава никако не помаже топлани да би они могли да помогну вама.
Топлана само ради оно што држава каже.
Прави узрок проблема јесте лоше економско стање у држави Србији,јер реално да живимо са Немачким платама не би нам био проблем плаћати грејање,овако док је социјални хаос на стању а биће га сигурно све више и више,бес грађана ће бити усмерен према Топланама,а веома ускоро када струја оде у висине и према ЕПСУ.
Vesko Odgovori
Nema zam. gradonacelnika, na cemu se on greje? Verovatno od plate i penzije.
tetka Odgovori
Gledajući fotografije sa ovog zbora - čini mi se da naši mlađi sugrađani nešto nisu zainteresovani za ovaj problem! Možda njih još greje ljubav a novčanike im pune mame i tati, ili..................
Mima Odgovori
Bobicu,care...
Vuki Odgovori
Gde je rukovodstvo SPS da štiti gospodju Zagorac Master ??? Jasno je kao dana da je sve ona ovo izmesetarila sa računima !!! Znamo i uz čiju podršku !!! Takvi nam više ne trebaju !!!!
tt Odgovori
Kalorimetri su marke Kamstrup i nije problem u obracunu vec u ceni enrgenta 8.16Kw ili ti 8160din Mw i ako se budemo bunili protiv obracuna a ne protiv cene energenta toplana ce biti u pravu, imam mogucnost da kontrolisem rad kalorimetra u svojoj zgradi ne pricam na pamet.
u inat svima Odgovori
.Jedno od resenja.... Iskljucite se svi sa grejanja , i predjite na struju.. A paraziti i lopovi PARTIJSKI.. neka traze hleba/kruva/kruha/kenjera u nekoj drugoj firmi.Drugo resenje .. opsada gradske vecnice ..pa dok se ne useru od straha a i bukvalno ne pustati ih dok ne nadju resenje.. Trece je .. provera utroska energenata ,po ulasku u firmu .. stanje zaiha .. trenutno i naravno razlika ..ona koja je utrosena ,i docete do toga zasto su im tolike plate..Citav problem lezi u tome sto je narod neorganizovan.. USPELI SU DA VAS POSVADJU NA NACIONALNOJ LINIJI ..i Dokle je sve to tako ..... bice vam tako..!!!
Novica Odgovori
Pokkret socijalista podrzava u gradu 0.2 posto u gradu a bozu bobica i duska niko .to je dokaz da niko nece glasati za njih...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.