Komentara: 17
Pregleda: 5889

Veliki odziv poslodavaca i tražilaca poslova na Sajmu zapošljavanja

20.04.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U atrijumu hotela „Galleria“ danas je održan 39. Sajam zapošljavanja, koji je okupio 45 poslodavaca koji su ponudili oko 450 radnih mesta, veliki broj nezaposlenih, ali i onih koji tragaju za boljim poslom.
Veliki odziv poslodavaca i tražilaca poslova na Sajmu zapošljavanja

Sajam je organizovala subotička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, koja po rečima Snežane Sedlar, direktorke Pokrajinske službe za zapošljavanje, ima najveći stepen učinka.

- Stopa nezaposlenosti koja je krajem prošle godine u Vojvodini bila 11,9 odsto se permanentno smanjuje,  a konkretno za Suboticu na mesečnom nivou nezaposlenost se smanjuje za 1,9 odsto – istakla je Sedlar. - Prvi put u aktivnim merama zapošljavanja pojavljuje se izuzetno stimulisanje novog zapošljavanja deficitarnih kadrova visoke stručne spreme, a iznos koji se daje po jednom takvom radnom mestu je 765.000 dinara.

Po mišljenju Nemanje Simovića, člana Gradskog veća sport i omladinu, održavanje sajmova zapošljavanja pokazalo se potrebnim i korisnim.

- Značajan broj naših sugrađana upravo na ovakvom sajmu pronađe svoje radno mesto. Želja, gradske uprave i NSZ je da nastavimo sa zajedničkim aktivnostima koje će smanjiti stopu nezaposlenosti – naglasio je Simović i podsetio da je Subotica ponosna na industrijsku zonu gde je u prestižnim svetskim kompanijama zaposleno 6.200 radnika. - Učinićemo sve da u narednom period pomognemo privrednicima i ne smemo da zaboravimo ni domaće privrednike koji zapošljavaju veliki broj naših sugrađana. Subotica ima prednost blizine  Evropske unije, Koridora 10, a ubrzano je i izdavanje dozvola za nove investiture. U  narednom periodu učinićemo sve da stopu nezaposlenosti, koja je trenutno osam odsto, svedemo na još niži novo. Naredna kompanija koja će zaposliti još 120 radnika  je italijanska Kaminada.

Na današnjem Sajmu zapošljavanja tražile su se sve struke, ali su najtraženiji bili zanatlije.

- To su već tradicionalno zavarivači, tehničari CNC mašina, elektroinstalateri, bravari i metalostrugari, zatim radnici u ugostiteljstvu, trgovini, građevinarstvu... - kaže Dušan Torbica, direktor subotičke Filijale NSZ. Interesantno je da je ove, kao i prošle godine, izuzetno mala potražnja za pravnicima i ekonomistima.

Već duže vreme Subotica i okolina kubure sa kvalitetnom radnom snagom, naročito u tehničkom i mašinskom sektoru.

- Taj problem je postao gorući i poslodavce je doveo u situaciju da se problemom zapošljavanja bave svakodnevno – dodaje Milan Jerinkić, predsednik Unije poslodavaca.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 17
Pregleda: 5889
Povezane vesti
Povezane teme
zapošljavanje u Subotici Nacionalna služba za zapošljavanje posao Subotica posao u subotici subotica posao posao za subotičane zapošljavanje sajam zapošljavanja
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.