Komentara: 30
Pregleda: 3637

Vazduh u Subotici (i dalje) prekomerno zagađen

06.07.2021. u 13:15h
Izvor: Subotica.com
Tokom prethodne grejne sezone, u Subotici je vazduh bio najzagađeniji u novembru i februaru, dok su dnevne granične vrednosti za PM10 i PM2.5 čestice prekoračene čak 89 puta, pokazali su rezultati građanskog merenja kvaliteta vazduha koje je sprovela Beogradska otvorena škola, iz koje zaključuju da je tokom perioda merenja vazduh u našem gradu, kao i 2019. godine, bio prekomerno zagađen.
Vazduh u Subotici (i dalje) prekomerno zagađen

Kako bi građani dobili informacije o kvalitetu vazduha u realnom vremenu, Beogradska otvorena škola je u proteklih godinu dana razvijala mrežu za merenje kvaliteta vazduha i u saradnji sa "Eko stražom" došla u kontakt sa građanima-aktivistima širom Srbije, koji su iskazali interesovanje da se priključe na njihovu mrežu.

Ovom pozivu odazvali su se i građani Subotice, koji su postavili senzore za merenje kvaliteta vazduha u ulicama Mirka Bogovića (Centar 3), Braće Majer (Radijalac), Vladimira Perića Valtera (Novo selo) i Mihalja Radnića (Gat), gde su u periodu od 13. novembra prošle godine do 7. maja ove godine merene vrednosti PM10 i PM2.5 čestica. Reč je o česticama vrlo sitnog promera, koje nastaju sagorevanjem čvrstih goriva, kao što su drvo i ugalj, a čiji su najveći izvor individualna ložišta i velika postrojenja za proizvodnju energije i toplote.

- Prosečna godišnja vrednost za PM10 iznosi 40 µg/m3, a za PM2.5 iznosi 25 µg/m3. Dnevna granična vrednost za PM10 je 50 µg/m3 i sme biti prekoračena 35 puta u godini. Koncentracija PM2.5 čestica ima definisanu samo godišnju graničnu vrednost, ali se za ocenjivanje kvaliteta vazduha u realnom vremenu koristi indeks kvaliteta vazduha. Prema indeksu koji koristi Agencija za zaštitu životne sredine, visina koncentracije PM2.5 čestica do 30 µg/m3 se kategoriše kao dobar vazduh, kada se prekorači ta vrednost, vazduh je prihvatljiv (do 55 µg/m3), zagađen (do 110 µg/m3) i jako zagađen (preko 110 µg/m3) - pojasnila je za naš sajt Tatjana Avramović, asistentkinja na projektima u Beogradskoj otvorenoj školi.

Vazduh u Subotici (i dalje) prekomerno zagađenRezultati građanskog merenja u Subotici su pokazali da je dnevna granična vrednost PM10 čestica prekoračena 15 dana u novembru, 18 dana u decembru, 21 dan u januaru i februaru, 12 dana u martu i dva dana u aprilu, odnosno 89 dana samo tokom perioda merenja, što Avramović ocenjuje kao izuzetno loš i alarmantan podatak, jer je ovako velika učestalost visokih koncentracija PM10 čestica izuzetno loša po zdravlje ljudi. Kada su u pitanju PM2.5 čestice, rezultati merenja su pokazali da je dnevna granična vrednost prekoračena 15 dana u novembru i decembru, 22 u januaru i februaru, 12 dana martu i tri dana u aprilu, a najkritičnije je bilo 9. januara, 26. februara i 4. marta, kada je dnevna vrednost iznosila preko 110 µg/m3.

- Kada vrednost PM2.5 čestica pređe 110 µg/m3 smatra se da je vazduh jako zagađen i da je štetan po sve starosne grupe ljudi, posebno je štetan za osetljive. Tada je preporuka da se ne boravi na ulici, ukoliko je to moguće. Što se tiče uticaja na zdravlje ljudi, pokazalo se da dugoročno visoke koncentracije zagađenja vazduha dovode do različitih oboljenja respiratornog i kardio-vaskularnog sistema, ali i do velikog broja prevremenih smrti, na šta je ukazalo istraživanje Svetske zdravstvene organizacije, gde je naznačeno da je Srbija među vodećim zemljama u Evropi po broju prevremenih smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenjem vazduha - ističe Avramović.

GRAFIKONI ZAGAĐENOSTI UŽIVO

MIRKA BOGOVIĆA (Centar 3)

BRAĆE MAJER (Radijalac)

MIHALJA RADNIĆA (Gat)

Analiza podataka dobijenih građanskim merenjem je pokazala da je u Subotici prosečna vrednost za PM10 čestice izmerena u periodu od novembra do aprila iznosila 63 µg/m3, a za PM2.5 čestice 35 µg/m3. Kada se ovi podaci uporede s godišnjim prosečnim vrednostima za suspendovane čestice, jasno je da su dozvoljene vrednosti prekoračene, te da je tokom perioda merenja zagađenje dostizalo nivoe štetne po zdravlje ljudi.

- Podaci dobijeni putem građanskog merenja kvaliteta vazduha pokazali su da su novembar i februar bili najzagađeniji meseci tokom prethodne grejne sezone u Subotici. Tokom 89 dana je zabeležena vrednost viša od dnevne dozvoljene za koncentraciju PM10 čestica, a situacija je približna i za izmerene koncentracije PM2.5 čestica. Vazduh u Subotici, u zvaničnom izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine za 2019. godinu, svrstan je pod treću kategoriju, odnosno prekomerno zagađen. Smatramo da je tokom poslednje grejne sezone situacija ostala nepromenjena i da je vazduh i dalje prekomerno zagađen - zaključuje Avramović.

Vazduh u Subotici (i dalje) prekomerno zagađenBeogradska otvorena škola podelila je ove rezultate merenja tokom panel diskusije na kojoj su učestvovali Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije i Branislava Matić Savićević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", a detaljnije podatke građanskog merenja kvaliteta vazduha možete pogledati na ovom linku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 3637

Povezane vesti

Povezane teme

kvalitet vazduha

zagađenje vazduha

zagađenost vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.