Komentara: 18
Pregleda: 3262

Kvalitet vazduha u novembru pogoršan u odnosu na lane

08.12.2020. u 14:33h
Izvor: Subotica.com
Tokom novembra u Subotici je prosečna vrednost koncentracije suspendovanih čestica PM10 iznosila 55 mikrograma u metru kubnom vazduha, pri čemu je maksimalna izmerena vrednost bila 154, a minimalna 20 mikrograma u metru kubnom vazduha. U odnosu na isti period lane, iz Zavoda za javno zdravlje Subotica kažu da je kvalitet vazduha pogoršan, jer je prosečna vrednost ovih čestica u novembru prošle godine iznosila 39, dok je maksimalna bila 92 mikrograma u metru kubnom vazduha.
Kvalitet vazduha u novembru pogoršan u odnosu na lane

Ispitivanja kvaliteta vazduha u Subotici su u poslednjih nekoliko godina pokazala da su suspendovane čestice dominantni zagađivači vazduha u našem gradu, kaže magistar hemijskih nauka Mirjana Bonić, iz Laboratorije za ispitivanje vazduha i buke Zavoda za javno zdravlje Subotica, ali i da na zagađenost podjednako utiču kako izvori zagađenja, tako i meteorološki uslovi i topografija.

SUSPENDOVANE ČESTICE - Mikroskopski sitne čestice koje lebde u vazduhu, a za koje se mogu vezati i druge zagađujuće materije. Frakcije čija se koncentracija meri su PM10 (čestice manje od 10 mikrometara) i PM2.5 (čestice manje od 2,5 mikrometara), a nastaju uglavnom prilikom sagorevanja čvrstih i nekih tečnih goriva.

- Dominantni su lokalni izvori zagađenja, a to su drumski saobraćaj koji imamo tokom cele godine i individualna ložišta u jesenjem i zimskom periodu, odnosno od polovine oktobra do polovine aprila, a u manjoj meri industrija i poljoprivreda. Postoji i regionalno pozadinsko zagađenje, tako što vazdušnom strujom iz regiona u naš grad dolaze zagađujuće materije iz bliže i dalje okoline. Takođe, na zagađenje značajno utiču i meteorološki uslovi, jer se zimi, kada uz saobraćaj imamo i individualna ložišta, zbog temperaturne inverzije zagađujuće materije talože u nižim slojevima atmosfere i ako se tome doda odsustvo vetra, kiše i snega, to doprinosi povećanju koncentracije zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere - objašnjava Bonić.

Kvalitet vazduha u novembru pogoršan u odnosu na laneKada je u pitanju izloženost suspendovanim česticama i posledice koje mogu da ostave po zdravlje, naša sagovornica objašnjava da je veličina ovih čestica ključna, jer ona određuje gde će se u respiratornom sistemu zaustaviti nakon inhalacije.

KVALITET VAZDUHA - Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, dozvoljena dnevna granična vrednost PM10 čestica u vazduhu iznosi 50 mikrograma u metru kubnom vazduha. Prema podacima sa merne stanice Zavoda za javno zdravlje Subotica, u novembru je od ukupno 23 dana ispitivanja kvaliteta vazduha, 11 dana broj suspendovanih čestica PM10 bio veći od dozvoljene dnevne granične vrednosti. Tako smo jedan dan imali vazduh odličnog kvaliteta (manje od 25 mikrograma), devet dana dobrog (od 25 do 35 mikrograma), a tri dana prihvatljivog kvaliteta (od 35 do 50 mikrograma), dok je šest dana vazduh bio zagađen (od 50 do 75 mikrograma), a četiri dana jako zagađen (preko 75 mikrograma).

- Veće čestice se filtriraju u nosu i grlu i ne uzrokuju probleme, ali čestice manje od 10 mikrometara mogu da se talože u bronhijama i plućima i tu prouzrokuju probleme. Čestice manje od 2,5 mikrometara prodiru u pluća, a manje od 0,1 mikrometar mogu da utiču i na druge organe, jer mogu da prođu kroz ćelijske membrane. Dakle, zbog toga što mogu da prodru duboko u organizam i ako se tome doda njihov hemijski sastav, hroniča izloženost česticama manjim od 0,1 mikrometar može da doprinese razvoju respiratornih i kardiovaskularnih bolesti - objašnjava Bonić.

Uz mernu stanicu Zavoda za javno zdravlje Subotica, koja se nalazi u urbanoj zoni pored male škole "Sonja Marinković", u našem gradu postoji još samo jedna, automatska merna stanica Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, koja se nalazi se u zoni saobraćaja kod Nove opštine. Upravo podaci sa ove stanice mesecima nisu dostupni građanima, jer je, kako navode iz Pokrajinskog sekretarijata, u toku nadogradnja softvera za prenos podataka. Ona je u funkciji i merenje se odvija neprekidno, ali kada će podaci ponovo biti dostupni građanima, Pokrajinski sekretarijat nije saopštio, a nije ni odgovorio na naš upit o kvalitetu vazduhu u Subotici.

Kvalitet vazduha u novembru pogoršan u odnosu na laneZbog nedovoljne pokrivenosti teritorije, lokalna samouprava je ove godine planirala nabavku tri nova senzora za ispitivanje kvaliteta vazduha, ali je nije realizovana zbog privremene obustave izvršenja budžeta, do koje je došlo usled ekonomskih posledica pandemije kovid-19. Osim toga, kasni i izrada Plana kvaliteta vazduha, koji je trebalo da se donese u prvoj polovini godine, a kako objašnjava Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, do zastoja je došlo zbog aktuelne epidemijske situacije koja je onemogućila da se javnost na pravi način uključi u njegovu izradu.

- Mere koje ovaj Plan obuhvata su sveobuhvatne i vezane za više oblasti, kao što su energetika, saobraćaj, industrijsko zagađivanje, poljoprivreda, građevinarstvo, javno zdravlje i monitoring. Važno je napomenuti da Grad, bez obzira na formalni status ovog Plana, već realizuje one mere koje su u nadležnosti lokalne samouprave, a koje dovode do poboljšanja kvaliteta vazduha. Da se podsetimo, završena je zaobilaznica ipsilon krak, rekonstruisane su saobraćajnice u centru dodavanjem traka za levo skretanje čime se smanjuje zadržavanje vozila, a u kontinuitetu se radi i na projektima poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata, proširenju gasovodne mreže, realizaciji prekograničnih projekata izgradnje biciklističkih staza i korišćenja obnovljivih izvora energije - objašnjava Reh.

Kvalitet vazduha u novembru pogoršan u odnosu na laneKada je u pitanju ograničenje upotrebe pojedinih goriva ili vozila, kontrola kvaliteta energenata na tržištu i drugih mera koje bi dugoročno doprinele poboljšanju kvaliteta vazduha, naš sagovornik ističe da za njih lokalna samouprava nema zakonska ovlašćenja, te da će za njihovu realizaciju biti neophodno donošenje nacionalne strategije i izmena postojećih propisa.

- U svakom slučaju, u pitanju je dugotrajan proces, koji podrazumeva prelazak na čistije vidove energije, uz povećanje energetske efikasnosti, tj. izolaciju objekata. Ono što građani mogu pored toga da učine to je da redovno održavaju i čiste ložišta, izbegavaju korišćenje nedovoljno prosušenog drveta za ogrev, i nipošto ne rade inače zabranjene aktivnosti, kao što je spaljivanje lišća, granja, plastike, guma i drugog otpada - poručuje Reh.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 3262

Povezana vest

Povezana zviždaljka

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

žika reh

kvalitet vazduha

zagađenje vazduha

zagađenost vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.