Komentara: 16
Pregleda: 2423

Vazduh nešto čistiji ove godine

16.11.2020. u 15:28h
Izvor: TV Subotica
U prvih deset meseci udisali smo nešto čistiji vazduh, pokazuju preliminarni rezultati Laboratorije za ispitivanje vazduha i buke Zavoda za javno zdravlje Subotica.
Vazduh nešto čistiji ove godine

Kako objašnjava magistar hemije, Mirjana Bonić, kada se poredi april ove godine sa prethodnom, kao i septembar i oktobar, broj dana u kojima zagađujuće čestice PM10 prelaze dozvoljene vrednosti, mnogo je manji.  Takođe, od maja do avgusta ni jedan dan nije došlo do prekoračenja dozvoljenih vrednosti.

Kako su uz saobraćaj, glavni zagađivač individualna ložišta, treba sačekati kraj godine dodaje Bonić, da bi se videlo da li je došlo do poboljšanja kvaliteta vazduha. Zimi je kako objašnjava zagađenje gore, jer iz ložišta potiču sitnije PM2,5 čestice koje su mnogo opasnije, a sve zavisi i od meteoroloških uslova.

Inače, u poslednjih nekoliko godina vazduh u Subotici svrstava se u treću kategoriju – što znači prekomerno zagađen vazduh, a prošle godine čak 103 dana merna stanica kod „Patrije“ pokazala je prekomerno zagađenje, dok je ona na maloj školi „Sonja Marinković“ zabeležila 93 takva dana.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 2423

Povezana vest

Povezane teme

kvalitet vazduha

zagađenje vazduha

zagađenost vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.