• Pregleda: 4831

Subotičani trenutno udišu vazduh prihvatljivog kvaliteta

Subotičani trenutno udišu vazduh prihvatljivog kvaliteta

Na samom početku godine, Subotičani su udisali zagađen i prekomerno zagađen vazduh, dok u poslednjih nekoliko dana udišu vazduh prihvatljivog kvaliteta, navode iz Laboratorije za ispitivanje kvaliteta vazduha i buke pri Zavodu za javno zdravlje Subotica.

- Možemo reći da su početkom ove kalendarske godine, tu negde sve do 12. januara, Subotičani najčešće udisali zagađen i prekomerno zagađen vazduh, a od 12. januara se uočava neko malo poboljšanje kvaliteta vazduha, tako da ovih poslednjih dana udišemo vazduh prihvatljivog kvaliteta , što je karakteristično za letnje i prolećne mesece - kaže Mirjana Bonić, magistar hemijskih nauka u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Analize kvaliteta vazduha u poslednjih nekoliko dana pokazale su da su suspendovane čestice dominantni zagađivač vazduha u Subotici.

- Suspendovane čestice, odnosno te fine i sinte čestice lebdeće prašine, jesu proizvod sagorevanja čvrstih i tečnih goriva, tako da je praktično saobraćaj izvor zagađenja u urbanoj sredini tokom cele godine, a u zimskom periodu su, pored saobraćaja, izvor zagađenja i individualna ložišta - objašnjava Bonić.

Pored ovih izvora zagađenja, na kvalitet vazduha u podjednakoj meri utiču i meteorološki uslovi, a u zimskom i jesenjem periodu, ovi uslovi pogoduju nagomilavanju emitovanih zagađujućih materija u donjim slojevima atmosfere, napominju stručnjaci i dodaju da su upravo to razlozi zbog kojih zimi udišemo vazduh lošijeg kvaliteta.

- Naime, u tim hladnijim danima, temperaturna inverzija dovodi do odsustva vertikalnog strujanja vazduha, koje pogoduje pročišćavanju vazduha. Zatim, ako su dani takvi da nema vetra, kiše ili snega, onda je realno očekivati da će vazduh smanjenog kvaliteta, odnosno zagađen i prekomerno zagađen - dodaje Bonić.

Satne vrednosti koje nastaju merenjem kvaliteta vazduha na mernoj stanici kod Nove opštine mogu se pratiti na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, navode iz Zavoda za javno zdravlje Subotica i savetuju deci, starijim sugrađanima i hroničnim bolesnicima da ukoliko su u mogućnosti, ograniče boravak napolju u ranim jutarnjim i večernjim časovima, ukoliko analize pokazuju da je vazduh u tom trenutku loš.

AirVisual u 16 časova

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

27
Kolektivna Senka Odgovori
Odjednom, onako "ni od kuda" svi su se sirom sveta setili da mere zatrovanost vazduha. O cemu se tu radi? Odistinska briga za zdravlje stanovnistva - u ovom slucaju populacije Srbije, briga za planetu zemlju i zive organizme koji je nastanjuju, novi nameti poreza, zabrana uvoza dizel vozila, neka mozda teorija zavere tipa " zelimo da stvorimo bolji svet u odnosu na onaj u kojem smo mi ziveli " ? Humanizam i Renesansa mozda?
As
Odlično zapažanje. Veliko pranje para je na pomolu, kako kod nas tako i globalno... Što bi rekli Vikler i Bajramović:"Za sve je kriva lova...."
Josh
Dosta teorija zavere. Desilo se to da su podaci sa mernih mesta javno dostupni jos od kada su pre nekoliko godina postavljeni, a sada je neko napravio aplikaciju koja te podatke cita i prikazuje. I to je to. I sad svi to vide na svojim telefonima i napravise frku na mrezama i u javnosti. Da nije bilo aplikacije ne bi niko mrdnuo du*etom. Ovako bar neko mora nesto da preduzme, tako da bi mogao jos da im se i zahvalis.
Kvalitet vazduha
Razumem vas. Ovo je slika juče, iz Boronije, predgrađe Melburna.
city woman Odgovori
Da, dobro je objašnjeno kako meteorološki uslovi utiču na kvalitet vazduha, samo što ovakve uslove odnosno zimu, kao godišnje doba imamo svake godine nekoliko meseci a saobraćaj čitave godine. Pa shodno tome bi trebalo da se poradi na problematici.
Brže, bolje, jače. Šta su predlozi za poboljšanje kvaliteta vazduha? Gde su nadležni?
Lumbatuma Odgovori
Pa ja i je znam za bolje u ovom gradu.
Ccccc Odgovori
Šta bi bilo da rade fabrike? Ništa ne radi a opet zagadjenost.
kaura Odgovori
Sramota je da ona luda Ana pred.Vlade, izjavljuje da nema potrebe za panikom, da normalno disemo...ma sta da disemo, teske metale u vazduhu, ekstremno zagadjen vazduh?!
HAJDUK Odgovori
Ma šta nam napriča , mi ovo do sada nismo znali . Piše u textu : " zagađenje česticama od čvrstih i tečnih goriva ". paa.... dajte ljudima subvencije za ugradnju gasa , a ne naplaćivati , subvencije za solarne panele , subvencije za ljude što se greju na struju ( jer ako su automobili na struju ekološki , kako to da nije i grejanje na struju ? Iz istog izvora stiže struja ) .
zavrzlama Odgovori
aj' zdravo
Dzosu Odgovori
Sramna izjava!!!
Boban Odgovori
Airvisual se zove aplikacija, skinite i vidite kakav vazduh udisemo.
024 Odgovori
Sto ne napisete da poneke fabrike koje se otvaruju tehnologija je zabranjena u Evropskoj uniji zbog stetnosti na ljude i zagadjenja vazduha...posto nas zakon nije uskladjen sa Evropskim pravilima i parametrima i postoje rupe i mogu se otvarati takve fabrike.. Najveci stetnosti prave toplane.. a znaju papreno naplacivati grejanje.. a NE ulazu u zastitu zivotne sredine (koristeci manje stetne energente za zagrevanje)..
Kr. Mach Odgovori
Ovu staviti na stub sram jer je ocito nazadnjacka placenica, kako je nije samo sramota, izadji napolje pa udisi onda otrove ako je vazduh tako divan.
Žika Odgovori
ma to vam je rešeno
balaban Odgovori
koliko ima elektro auta u subotici? pa nemamo ni jednu stanicu za punjenje eektricnih auta. Ali dok moj komsija lozi gumu nece ni biti bolji vazduh. Evo i kod nas pada neka bela masa kao i u Beogradu koja nece ni da se otopi. Bice samo gore ja mislim i svake godine zagadjenost ce biti veca i veca.
C Odgovori
Prihvatljivog? I one državne stanice sa javnim podacima su išle preko dvesta, a da ne pričamo o nezavisnim.
C Odgovori
Zapravo, to nije dobra stvar. Gospodar je rekao da je zagađenje vazduha obrnuto proporcionalno životnom standardu. Odnosno, što je vazduh zagađenju, to mi bolje živimo.

Te iz toga proizilazi zaključak da se Subotica ne razvija dovoljno, ne napreduje predviđenom brzinom.

Plitam se da li će gospodar da sankcioniše sve one koji ne rade svim srcem na bržem, boljem i jačem napretku. Čista je navljena pa ostaje da vidimo ko će da leti.
G Odgovori
Gde prihvatljivo? Za Peking 162 je trenutno
Oi! Odgovori
Ево слике коју је данас објавио Курир. Јасно ми је да Курир није најбољи извор информација, али се искрено надам да је податак за Суботицу штампарска грешка.
Mario
A ona [*...*] Ana, saopštava da je zagađenje kao i prethodnih godina i da nema mesta panici.
Dr sc. tro. Stormwatch Odgovori
Subotichani su se nauchili da im je svako najgore govno dobro jer se tako servira iz beograda. Bitno da Subotica jedina u zemlji placa porez i namete u iznosu od 100%....prema tome ista ta drzhava u kojoj je sve najbolje i najsjajnije treba da obezbedi Subotichanima procenat govneta u vazduhu od 0%. Sve ostalo je jedenje g....
Suboticanin Odgovori
Prikljucak na gas je trenutno 99.000 dinara. Dajte subvencije za nove prikljucke, ne samo pojedincima.
Pera Odgovori
Kome moze prijaviti zagadjivace koji dime kao to obrenovac
Dragče Odgovori
Hajde redovni pljuvači napred ko će brže ko će bolje da iskaže svu svoju mržnju prema svakoj vesti koja izadje na ovom portalu, svaka vama čast kada imate vremena da stalno visite po portalima i da stalno negativno
komentarišete sve što je u vezi naše zemlje i ove vlasti.
Oi!
@Dragče:
Редови за сендвиче су на другом месту.
C Odgovori
"– To što kaže sajt „Airvisual“ je poređenje „babe i žabe“. Ne možete da poredite grad u zimskom i grad u letnjem period, uz to merne jedinice u Srbiji nisu iste kao negde drugde." – rekla je Ana Brnabić
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.