Komentara: 27
Pregleda: 5638

Subotičani trenutno udišu vazduh prihvatljivog kvaliteta

15.01.2020. u 00:00h
Izvor: RTV Yueco
Subotičani trenutno udišu vazduh prihvatljivog kvaliteta

Na samom početku godine, Subotičani su udisali zagađen i prekomerno zagađen vazduh, dok u poslednjih nekoliko dana udišu vazduh prihvatljivog kvaliteta, navode iz Laboratorije za ispitivanje kvaliteta vazduha i buke pri Zavodu za javno zdravlje Subotica.

- Možemo reći da su početkom ove kalendarske godine, tu negde sve do 12. januara, Subotičani najčešće udisali zagađen i prekomerno zagađen vazduh, a od 12. januara se uočava neko malo poboljšanje kvaliteta vazduha, tako da ovih poslednjih dana udišemo vazduh prihvatljivog kvaliteta , što je karakteristično za letnje i prolećne mesece - kaže Mirjana Bonić, magistar hemijskih nauka u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Analize kvaliteta vazduha u poslednjih nekoliko dana pokazale su da su suspendovane čestice dominantni zagađivač vazduha u Subotici.

- Suspendovane čestice, odnosno te fine i sinte čestice lebdeće prašine, jesu proizvod sagorevanja čvrstih i tečnih goriva, tako da je praktično saobraćaj izvor zagađenja u urbanoj sredini tokom cele godine, a u zimskom periodu su, pored saobraćaja, izvor zagađenja i individualna ložišta - objašnjava Bonić.

Pored ovih izvora zagađenja, na kvalitet vazduha u podjednakoj meri utiču i meteorološki uslovi, a u zimskom i jesenjem periodu, ovi uslovi pogoduju nagomilavanju emitovanih zagađujućih materija u donjim slojevima atmosfere, napominju stručnjaci i dodaju da su upravo to razlozi zbog kojih zimi udišemo vazduh lošijeg kvaliteta.

- Naime, u tim hladnijim danima, temperaturna inverzija dovodi do odsustva vertikalnog strujanja vazduha, koje pogoduje pročišćavanju vazduha. Zatim, ako su dani takvi da nema vetra, kiše ili snega, onda je realno očekivati da će vazduh smanjenog kvaliteta, odnosno zagađen i prekomerno zagađen - dodaje Bonić.

Satne vrednosti koje nastaju merenjem kvaliteta vazduha na mernoj stanici kod Nove opštine mogu se pratiti na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, navode iz Zavoda za javno zdravlje Subotica i savetuju deci, starijim sugrađanima i hroničnim bolesnicima da ukoliko su u mogućnosti, ograniče boravak napolju u ranim jutarnjim i večernjim časovima, ukoliko analize pokazuju da je vazduh u tom trenutku loš.

AirVisual u 16 časova

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 27
Pregleda: 5638
Povezane vesti
Povezane teme
zavod za javno zdravlje kvalitet vazduha zagađenje vazduha
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.