• Pregleda: 31858

Vanredno stanje u Mađarskoj, zatvoreni prelazi, izbeglice štrajkuju glađu

Prelazi Horgoš i Horgoš 2 su blokirani, zatvoren je i prelaz na Bačkim vinogradima, a otvoren je prelaz Kelebija, vanredno stanje u dve županije. Danas su Horgoš 2 posetili ministar Aleksandar Vulin i član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja Milimir Vujadinović.
Vanredno stanje u Mađarskoj, zatvoreni prelazi, izbeglice štrajkuju glađu

12:11 - Na prelazu nema velike gužve, jer vojska i policija naizmenično preko granice propuštaju izbeglice i druge putnike. Zadržavanje na granici je oko 20 minuta, a mađarska policija detaljno kontroliše sve putnike i vozila.

Najmanje hiljadu izbeglica sa Bliskog istoka, koji su noć proveli na graničnom prelazu Horgoš 2, krenuli su oko podneva prema graničnom prelazu Horgoš, po uputstvu mađarske granične policije.

Mađarska policija suspendovala je saobraćaj na graničnim prelazima kod Reskea (Horgoš 2) i Ašothaloma (Bački Vinogradi) u sedam sati jutros, saopštio je načelnik odeljenja za graničnu kontrolu mađarske policije Laslo Balaž, a prenosi MTI.

13:10Grupa izbeglica presekla je jutros ogradu na granici Mađarske i Srbije, njih 16 policija je nakon toga odmah privela i to je prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi zakon o državnoj granici.

Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude htela da vrati nazad, po cenu da i Srbija rasporedi svoju Vojsku na granici, izjavio je u ponedeljak uveče u Subotici državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević.

13:38 - Vulin: Situacija sa izbeglicama u Horgošu sve složenija

Situacija sa izbeglicama sa Bliskog istoka na srpsko-mađarskoj granici se usložnjava, rekao je danas Ministar rada Aleksandar Vulin istakavši da strahuje da bi situacija mogla da izmanke kontroli, ukoliko uskoro taj problem ne bude rešen.

Vulin je na graničnom prelazu Horgoš 1 rekao novinarima da je taj granični prelaz trebalo da bude otvoren i da omogući izbeglicama da zatraže azil.

"Mađarska vlada je bez obaveštenja srpskih organa zatvorila Horgoš 1 i sada se situacija ovde usložnjava", rekao je Vulin. Ministar je dodao da migranti pristižu sa svih strana i da ih na "ničijoj zemlji" ima preko 1.000.

Vulin je istakao da će Srbija za sve njih da obezbedi prevoz u najbliže prihvatne centre, ali da, ukoliko oni to ne žele, niko ih ne može naterati.

"Ovde će sada biti doneta voda i hrana kako bi im se pružila prva pomoć", rekao je Vulin istakavši da ovaj problem ne možre biti rešen bez saradnje sa mađarskom stranom.

On je jutros posetio granični prelaz Horgoš 2, gde se takođe nalazila velika grupa izbeglica koji pristižu na Horgoš 1, nakon što ih je na ovaj granični prelaz uputila mađarska granična policija.

Ministar je tom prilikom rekao novinarima da to što se dešavalo na Horgošu 2je brutalno kršenje pozicije mađarske vlade koju je ona formulisala koliko juče.

"Još juče su govorili da će zatvoriti granicu za ilegane prelaske, ali ne i za one koji žele da izraze nameru za azilom. Ali kao što vodite od toga nema ništa. Ovo je direktno kršenje reči mađarske vlade", rekao je Vulin.

On je dodao da srpska policija nije zvanično obaveštena ni da će Horgoš 2 biti zatvoren, osim što je imala takva saznanja.

Vulin je i prilikom posete prelaza na Horgošu 2 rekao da će Srbija obezbediti sve što je potrebno ovim ljudima: hranu, vodu, pelene i hranu za bebe i istakao da Srbija spremna da u prihvatne centre prihvati više hiljada ljudi.

15:19 - Hiljade izbeglica ostale su na srpskoj strani granice, budući da je Mađarska zatvorila prelaze Horgoš i Horgoš 1, čime je jedino mesto gde se granica može preći ostala Kelebija. Očajne izbeglice započele su štrajk glađu, mnogi od njih drmaju ogradu na granici s Mađarskom, a policija im poručuje da "traže azil negde drugde".

Fotografije pogledajte u 2 povezana albumu u nastavku.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

60
horatio caine Odgovori
neka me niko ne shvati pogresno ,ljudima treba pomoci ali ovo su imigranti a to je po propisima savim nesto drugo i kao takvi biraju zemlju u koju zele imigrirati. Dakle bez dokumentacije-nista.
Ili ako njima ne treba onda nikome ne treba.....Madjari su u pravu. Inace, ovo je prljava igra velikana ove zemljske kugle....samo to cemo saznati kasnije...
Vitez koja Odgovori
Evropo,što si kuvala,sada kusaj tj jedi!Majmuni jedni glupi,hoćete da igrate kako amerika svira,e sada tražite pomoć od amera,koju naravno nećete dobiti,jer je sve tako i smišljeno tj skuvano u američkoj kuhinji,da se sruši eu!
Je suis Orban Viktor Odgovori
Puna podrska ovom coveku ! Gospodine Orban vi ste jedini normalan politicar u celoj Evropskoj Uniji, prvi ste poceli da radite po zakonu pa su vas pljuvali SVI a sad isti oni rade sve to sto ste vi zapoceli ! BRAVO !!! I jos jednom HVALA za dvojno drzavljanstvo i madjarski pasos !
styx Odgovori
pa i mi cekamo na granici.....jako im se zuri izgleda.Ali te table da nemaju hrane,je ispod svakog dostojanstva.Nekorektni maksimalno.
Lex Télor Odgovori
i sta ako ce sastati jenci i ovaj ??? STAAA??? ce mo mozda da ih hraniomo?
Lex Télor Odgovori
nemamo ni mi sta da jedemo ni od cega da platimo racune
od nasih uplacenih poreza ce ih hraniti
ne mogu da verujem da narod nas ovo dozvoljava
Milan024 Odgovori
DOOOBRROOO JUTROOO, her VULIN , rada ili ste se ????
tutifrutti Odgovori
Mađarska je jedina koja normalno postupa o ovoj situaciji i svaka čast Orbanu da brani granice svoje zemlje, kulturu i integritet.
Mik Odgovori
Ajmo ovako: ko podržava Orbana neka lupi plus, ko Vučića minus, pa da se prebrojimo
Zoro Odgovori
...
Joso Odgovori
Cujem ide vojska na granicni prelaz sa madjarskom ?

p.s. Izjava Nenada Ivanisevica od pre pola sata
stipe Odgovori
Svaka cast Orbanu i madjarima koji su poznati po redu. Zamislite srbijansku banana drzavu di se ide bez dokumenata bez reda bez otisaka prstiju. Ja sam bezao devedesetih u Nemacku ali na granicni prelaz sa pasosom kako putuju normalni ljudi. Ovo je haos u kojem ce Vucic dobrovoljnim davanjem naseg novca dobiti jos koji poen. Dole sa tom bagrom
Zec Odgovori
Pod hitno država da angažuje krijumčare iz Subotice i za dva dana neće biti guzve.
Celt Odgovori
Nece hranu? Pa onda im nemojte dati. Sami su krivi sto nece da obave pregled i hoce samo tako da prodju. I takvoj situaciji ne bi trebalo da biras jbt. Hranu i vodu dajte drugima kojima je zaista potrebno.
zsolt Odgovori
Stara izreka: Mađarska, štit hrišćanstva! Istorija se ponavlja.

Mint ahogyan a régi mondás tartja: Magyarország a kereszténység védőpajzsa. A történelem ismétli önmagát!
Daddy Odgovori
Umesto da su sretni sto su napojeni i nahranjeni umesto da budu pozatvarani i proterani kao sto kriminalcima koji ilegalno prelaze granice i dolikuje oni sad kao protestuju, strajkuju gladju dok se ne otvori granica!

"No food! No water! Until open border!"


Koja nasilna i nezahvalna rulja, samo ih kompletni idioti mogu primiti u svoje zemlju!


Srecom za Madjare, kod Orbana to ne pali. No ne moz se rec da smo i mi te srece.
Mama Odgovori
a gde cu ja sada da idem da kupujem virsle?????
Nikad se ne zna Odgovori
Svi vi pametni sto prosipate pamet ovde se zapitajte sta bi vi radili i ocekivali da se vama desi sto ovim izbeglicama, da morate napustiti svoje ognjiste i otici sa torbom u ruci do tamo neke ograde gde ce vas tretirati gore od zivotinje.
Milan024 Odgovori
Guteres-visoki predstavnik UN:"moramo pomoći Srbiji, tako sto će mo graditi PRIHVATNE CENTRE, jer dolazi zima", a izbeglice GLE ČUDA , treba smestiti bas u Srbiji !!!
Vlada Srbije da podnese OSTAVKU, pod hitno !!!!
Daddy Odgovori
"""13:38 - Vulin: Situacija sa izbeglicama u Horgošu sve složenija"""


Koji idiot!!!


Njega je ovo iznenadilo, krivi Madjare.
Milan024 Odgovori
Madjarska, na "nicijij zemlji", u roku od 30 minuta, ODBILA ZAHTEVE 17 Sirijaca, za azil, i VRATILA IH u Srbiju !!!
Visoki predstavnik UNHCR-a, ocenio da Madjarska krši sve Konvencije, i da će ukoliko se ovako nastavi, Srbija postati SABIRNI CENTAR za emigrante!!!!
Pera Odgovori
@Madjarima.
Posto je Madjarska deo EU onda treba da ih zaustave u Grckoj a ne u Madjarskoj.
Nemacka i dr. Clanice da se izjasne sta hoce.
A ne mi bi samo malo sljakera ali ne sve!
Zec Odgovori
Po komentarima dosta vas pojma nema o ovim dogadjajima.Ovo je sve posledica pokrene politike velikog brata koji hoće sada da Evropu dodatno oslabi tako što joj gura ove nesrecnike.Madjari ko mladi majmuni se primili pa izigravaju kao neku zaštitu Evrope a niti jedan migrant želi u nju koliko je dobra.Stim u vezi mi samo treba da sa strane pustimo da ovih par hiljada ili stotine hiljada koji će doći unište tu madjarsku ogradu.To je bruka za Evropu jer žica i ograda neće te ljude zaustaviti.
Milan024 Odgovori
ODMAH proglasiti Vanredno stanje na SEVERU BACKE.
Svim raspolozivim prevoznim sredstvima, autobusima, kamionima, taxi vozilima,prevesti emigrante na granicu Madjarska-Rumunija-Srbija i Srbija-Hrvatska-Madjarska !!!
Vlada Madjarske ODLUČILA da nastavi gradnju ograde prema Rumuniji, treba ih PREDUHITRITI, i imigrante usmeriti u tim pravcima !!!
sramota Odgovori
Srbija ima novca da im placa hranu,vodu itd a desava se da penzioneri,koji su ceo zivot radili za istu,umiru od gladi i da se zimi smrznu jer nemaju dovoljno velike penzije za ogrev... pa ko tu koga zajebava? neka se Srbija prvo pobrine za svoje gradjane. bedne su plate,sve je bedno,ali se ima dovoljno za imigrante,sramota
Pravdoljub Odgovori
Iskreno sviđa mi se kada naš premijer drži govore, sviđa mi se donekle i neki njegov stav, no jedno mi se nesviđa nimalo. Nesviđaju mi se ovi njegovi izaslanici i njihova politika,posebno bih izdvojio Vujadinovića kojega treba da je sramota i stid jer taj mrzi sve što nije po njegovoj meri kamoli da on nekome pomaže osim samome sebi izgradnjom asfalta do same kuće. I sada on i Vulin žele da vraćaju izbeglice u Srbiju. Možda je razlog da se mi ponesemo onako "finjaški" pa da nemamo za koji mesec problema sa terorizmom? Meni i svima nama je dosta i Vas na grbači kamoli da na leđa primamo još jedan teret. Jeste u redu pomoći i dati, no nije u redu da se sva prihvatilišta grade na teritoriji Vojvodine. Gradite na Kosovu, u Bosni,u Hrvatskoj oni su svesrdno pomagali NATO kada nas je bombardovao isto kao i MAĐARSKA koja se nije sramila da pusti NATO da nas bombarduje sa njene teritorije. Vi koji smatrate da nisam u pravu stavite šešir i pero za šešir a ja ću moju Titovku, pa da se nađemo. Mi smo te 99-e bombardovani i svako ko je tu bio zna kako je, još bolje znaju oni koji su u ratu i učestvovali.
ccc Odgovori
Ako nekoga interesuje upravo se druga kasarna na palickom putu priprema da bude prihvatno centar za azilante!20toi-toi wc-a uneseno u nju danas u toku dana!Eto nama novih komsija
PREDATOR Odgovori
horatio caine@

Tako je i slazem se sa tobom. To je igra koju vec duze godina igraju unazad Amerika, i bogate zemlje Arabije. Evropa je tu da kazem izgubila borbu sa njima, i sada na ovakav nacin da se blago izrazim ,,Isplacuju gubitak"....Naravno uvek ce na kraju nagrebati zemlje,siromasne, koje su ni krive ni duzne zadesene ovom nepogodom....
bona fide Odgovori
@Mik: Kakve veze sa ovim ima Vucic , odnosno Srbija.
Stavi na Glasanje Orbana i recimo Obamu.
punisher Odgovori
a u medjuvremenu amerika rasporedjuje svoje jedinice sirom istocne evrope,samo o tome nikone govori. danas ili sutra stizu trupe u madjarsku
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.