Komentara: 60
Pregleda: 31964

Vanredno stanje u Mađarskoj, zatvoreni prelazi, izbeglice štrajkuju glađu

15.09.2015. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Prelazi Horgoš i Horgoš 2 su blokirani, zatvoren je i prelaz na Bačkim vinogradima, a otvoren je prelaz Kelebija, vanredno stanje u dve županije. Danas su Horgoš 2 posetili ministar Aleksandar Vulin i član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja Milimir Vujadinović.
Vanredno stanje u Mađarskoj, zatvoreni prelazi, izbeglice štrajkuju glađu

12:11 - Na prelazu nema velike gužve, jer vojska i policija naizmenično preko granice propuštaju izbeglice i druge putnike. Zadržavanje na granici je oko 20 minuta, a mađarska policija detaljno kontroliše sve putnike i vozila.

Najmanje hiljadu izbeglica sa Bliskog istoka, koji su noć proveli na graničnom prelazu Horgoš 2, krenuli su oko podneva prema graničnom prelazu Horgoš, po uputstvu mađarske granične policije.

Mađarska policija suspendovala je saobraćaj na graničnim prelazima kod Reskea (Horgoš 2) i Ašothaloma (Bački Vinogradi) u sedam sati jutros, saopštio je načelnik odeljenja za graničnu kontrolu mađarske policije Laslo Balaž, a prenosi MTI.

13:10Grupa izbeglica presekla je jutros ogradu na granici Mađarske i Srbije, njih 16 policija je nakon toga odmah privela i to je prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi zakon o državnoj granici.

Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude htela da vrati nazad, po cenu da i Srbija rasporedi svoju Vojsku na granici, izjavio je u ponedeljak uveče u Subotici državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević.

13:38 - Vulin: Situacija sa izbeglicama u Horgošu sve složenija

Situacija sa izbeglicama sa Bliskog istoka na srpsko-mađarskoj granici se usložnjava, rekao je danas Ministar rada Aleksandar Vulin istakavši da strahuje da bi situacija mogla da izmanke kontroli, ukoliko uskoro taj problem ne bude rešen.

Vulin je na graničnom prelazu Horgoš 1 rekao novinarima da je taj granični prelaz trebalo da bude otvoren i da omogući izbeglicama da zatraže azil.

"Mađarska vlada je bez obaveštenja srpskih organa zatvorila Horgoš 1 i sada se situacija ovde usložnjava", rekao je Vulin. Ministar je dodao da migranti pristižu sa svih strana i da ih na "ničijoj zemlji" ima preko 1.000.

Vulin je istakao da će Srbija za sve njih da obezbedi prevoz u najbliže prihvatne centre, ali da, ukoliko oni to ne žele, niko ih ne može naterati.

"Ovde će sada biti doneta voda i hrana kako bi im se pružila prva pomoć", rekao je Vulin istakavši da ovaj problem ne možre biti rešen bez saradnje sa mađarskom stranom.

On je jutros posetio granični prelaz Horgoš 2, gde se takođe nalazila velika grupa izbeglica koji pristižu na Horgoš 1, nakon što ih je na ovaj granični prelaz uputila mađarska granična policija.

Ministar je tom prilikom rekao novinarima da to što se dešavalo na Horgošu 2je brutalno kršenje pozicije mađarske vlade koju je ona formulisala koliko juče.

"Još juče su govorili da će zatvoriti granicu za ilegane prelaske, ali ne i za one koji žele da izraze nameru za azilom. Ali kao što vodite od toga nema ništa. Ovo je direktno kršenje reči mađarske vlade", rekao je Vulin.

On je dodao da srpska policija nije zvanično obaveštena ni da će Horgoš 2 biti zatvoren, osim što je imala takva saznanja.

Vulin je i prilikom posete prelaza na Horgošu 2 rekao da će Srbija obezbediti sve što je potrebno ovim ljudima: hranu, vodu, pelene i hranu za bebe i istakao da Srbija spremna da u prihvatne centre prihvati više hiljada ljudi.

15:19 - Hiljade izbeglica ostale su na srpskoj strani granice, budući da je Mađarska zatvorila prelaze Horgoš i Horgoš 1, čime je jedino mesto gde se granica može preći ostala Kelebija. Očajne izbeglice započele su štrajk glađu, mnogi od njih drmaju ogradu na granici s Mađarskom, a policija im poručuje da "traže azil negde drugde".

Fotografije pogledajte u 2 povezana albumu u nastavku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 60
Pregleda: 31964
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
granični prelaz horgoš gužva na graničnim prelazima migranti stanje na granicama mađarska imigranti ilegalni migranti izbegla i raseljena lica izbeglice aleksandar vulin gužve na graničnim prelazima gužva na granici milimir vujadinović granični prelaz horgoš 2
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.