Komentara: 22
Pregleda: 18114

Granice zatvorene, na Kelebiji kolona 7km, probijena ograda na Horgošu 2

16.09.2015. u 11:12h > 17:24
Izvor: Subotica.com
Granični prelazi Horgoš 1 i 2 su i dalje zatvoreni, baš kao i Bački vinogradi a na Kelebiji je kolona duga 7 kilometara. Na stotine izbeglica koje još uvek se nisu uputile ka graničnim prelazima prema Hrvatskoj i dalje čeka da Mađarske vlasti popuste u svojoj oštroj politici i omoguće im, uz prikladnu proceduru, da uđu na teritoriju EU i nastave put prema Zapadnoj Evropi.
Granice zatvorene, na Kelebiji kolona 7km, probijena ograda na Horgošu 2

10:14 - Sinoć na Horgošu Stefanović i Veljović

Tokom večeri na Horgošu su bili i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Milorad Veljović koji su posetili izbeglice i razgovarali sa ljudima koji ovih dana daju sve od sebe da ublaže posledice ovih izbegličkih talasa.

10:49 - Mađarske vlasti uhapsile 367 izbeglica koje su ilegalno prešle granicu

Mađarske vlasti saopštile su da je 367 izbeglica ušlo u tu zemlju i sve su uhapšene, a protiv njih 316 biće pokrenut sudski postupak u skladu sa novim propisima.

Granice zatvorene, na Kelebiji kolona 7km, probijena ograda na Horgošu 2

Izbeglice su predale više od 70 zahteva za azil u Mađarskoj, od čega su vlasti odbile oko 40 zahteva, dok je na osnovu novog, strožijeg zakona o državnoj granici pokrenut postupak protiv njih 250 koji su osumnjičeni i za oštećenje ograde. Manja grupa izbeglica stigla u Hrvatsku, u Šid jutros stigla dva autobusa sa migrantima.

11:43 - Gradonačelnik se sastao sa ministrom Vulinom

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin sastao se jutros sa gradonačelnikom Subotice Jene Maglaijem, članom Gradskog veća zaduženom za socijalna pitanja Milimirom Vujadinovićem i Ilijom Maravićem, predsednikom Skupštine grada, a teme su bile vezane sve izraženiji probleme sa migrantima i aktuelnom stanju na graničnim prelazima sa republikom Mađarskom.

Granice zatvorene, na Kelebiji kolona 7km, probijena ograda na Horgošu 2

Granični prelaz Bački Vinogradi takođe zatvoren

Ministar je rekao da država Srbija čini sve kako bi se građani osećali bezbedno, a istovremeno koristi sve raspoložive resurse da pomogne izbeglicama koje se već više meseci kreću kroz našu teritoriju. S obzirom na politiku mađarske Vlade i situaciji da su zatvoreni granični prelazi, a granice čuvaju mađarski vojnici i policajci sa dugim cevima, Vlada razmatra opciju da se u Subotici otvori još jedan prihvatni centar, kako neslužbeno saznajemo na području prve kasarne na Palićkom putu. Više o ovome  pročitajte u povezanoj vesti.

12:22 - Neizvesna sudbila izbeglica na Horgošu

Na zvaničnom prelazu Horgoš 1 trenutno se nalazi hiljadu izbeglica sa Bliskog istoka, čija je sudbina i dalje potpuno neizvesna, javio je repoter Tanjuga sa lica mesta. Prema nezvaničnim informacijama mađarske vlasti bi trebalo granicu da otvore 48 sati po zatvaranju, što znači da bi za izbeglice, koje se nalaze na ovom graničom prelazu to bilo sutra ujutru, a da bi otvaranje prelaza Horgoš 2 moglo da usledi već nakon ponoći.

12:59 - Iz Makedonije put Srbije krenulo oko 5.000 izbeglica

Severnu granicu Grčke s Makedonijom tokom 24 časa prešlo je oko 5.000 izbeglica i migranata, od utorka ujutro do srede ujutro, saopštila je grčka policija. Većina tih izbeglica prešla je makedonsko-srpsku granicu i nastavljaju svoj put prema državama EU, od sinoć sve više prema Hrvatskoj.

13:22 - Putnički promet na Kelebiji odvija se nesmetano, teretni saobraćaj u koloni dugoj 7 kilometara

Prema poslednjim informacijama, na Kelebiji se za sada saobraćaj odvija nesmetano, barem kada je u pitanju putnički promet. Što se teretnog saobraćaja tiče, situacija je malo drugačija. Usled ograničenog kapaciteta terminala na Kelebiji zadržavanja kamiona na izlazu iz zemlje su između 5 i 6 sati. Gužve se stvaraju zbog preusmeravanja saobraćaja sa drugih graničnih prelaza i velikog broja kamiona, koji neprestano pristižu na carinsku ispostavu Kelebija Terminal, tako da se carinjenje odvija uz asistenciju saobraćajne policije.

15:22 - Izbeglice probile ogradu na Horgošu 2

Izbeglice sa Bliskog istoka probile su danas nešto pre 15 sati ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2 pokušavajući da uđu u Mađarsku, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta. Izbeglice koje su dan i noć provele na "ničijoj zemlji" na graničnom prelazu Horgoš nenadano su pohrlile prema obližnjem prelazu Horgoš 2, a onda je jedna grupa probila glavnu ogradu i tu se zadržala zbog velikog broja pripadnika mađarske policije s druge strane.

Kako javljaju mađarski mediji, policija je dovezla vodene topove i oklopna vozila na prelaz Horgoš 2. Stanje na prelazu je prilično haotično, a policijski helikopteri nadleću to područje, javlja reporter RTS-a. Na Horgošu 2 nalaze se i jake policijske snage za razbijanje demonstracija.

* * * * * * * * * * * * * * *

Pratite sa nama uživo dešavanja sa granica sa Mađarskom i čitajte sveže relevantne informacije vezane za krizu sa izbeglicama na široj teritoriji Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 18114

Povezane vesti

Povezane teme

granični prelaz horgoš

gužva na graničnim prelazima

migranti

migranti u subotici

stanje na granicama

emigranti

imigranti

granični prelaz Bački Vinogradi

ilegalni migranti

izbegla i raseljena lica

izbeglice

granični prelaz kelebija

stanje na putevima

granični prelaz horgoš 2

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.