Komentara: 22
Pregleda: 9448

Prelaz Horgoš 2 zatvoren uoči ponoći, uz granicu sve više vojske i policije

15.09.2015. u 01:12h > 02:18
Izvor: Blic
Zvanični granični prelaz "Horgoš 2" dvadesetak minuta uoči stupanja na snagu zakona koji uvodi rigoroznije mere za ulazak izbeglica u Mađarsku je zatvoren, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.
Prelaz Horgoš 2 zatvoren uoči ponoći, uz granicu sve više vojske i policije

Na tom graničnom prelazu uoči ponoći okupljeno je više stotina izbeglica kojima policija ne dozvoljava da pređu granicu.

Mađarska policija je prisutnim izbeglicama saopštila da se na svakih 35 metara duž granice nalazi po jedan policajac ili vojnik te su upozoreni da ne pokušavaju da na taj način pokušaju da pređu na teritoriju Mađarske.

Prelaz Horgoš 2 zatvoren uoči ponoći, uz granicu sve više vojske i policije

Vulin: Migranti neće moći nazad iz Mađarske! - Migranti koji ne uspeju da pređu mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će da se vrate u Srbiju i borave u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku, neće biti prihvaćeni u Srbiji, izjavio je večeras ministar Aleksandar Vulin. Vulin je objasnio da oni migranti koji predju u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

"Mi nikoga na silu nećemo zadržavati na našoj teritoriji i samim tim nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na našu teritoriju", rekao je Vulin Tanjugu.

Na zvaničnom graničnom prelazu "Horgoš 2" policija je ranije večeras u organizovanim grupama propustila veliki broj migranata, da bi taj prelaz u pojedinim trenucima bio i potpuno prazan.

Mađarska policija zatvorila je popodne pružni prelaz Horgoš-Segedin, kod mesta Reske, na koji su izbeglice sa Bliskog istoka najčešće koristile za prelazak u tu zemlju. Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, je postavljena bodljikava žica.

Od ponoći stupio na snagu pooštreni zakon o zaštiti granice

U Mađarskoj je od ponoći stupio na snagu paket amandmana kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra.

Novine koje nove mere podrazumevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahteva za azil.

Ukoliko izbeglice na granici sa Mađarskom zatraže azil, ponovo bi bile deportovane, pod izgovorom da su azil morale da zatraže u zemlji iz koje pokušavaju da pređu u Mađarsku, javljaju mađarski mediji. Ako uspeju da ilegalno pređu granicu i uđu u Mađarsku, po zakonu te zemlje automatski čine krivično delo.

Prema novom mađarskom zakonu, koji se u osnovi kosi sa zakonima EU, izbeglice, koje bi bile tretirane kao optuženici, na suđenje bi išle bez prevodioca. Njihova dokumenta se neće prevoditi, ne dobijaju prevedenu kopiju optužbi za koje se terete, ali ni presude koju im sud odredi, preneo je mađarski portal Indeks.

Maloletne izbeglice, prema pisanju istog portala, neće imati poseban tretman, već će im se, takođe, suditi.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 9448

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

mađarska

ilegalni migranti

aleksandar vulin

ilegalan prelazak granice

prihvatni centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.