Komentara: 22
Pregleda: 13291

Strah na Horgošu: Polovina migranata misli da ih autobusi vraćaju u Siriju, ostali se plaše mina u Hrvatskoj

16.09.2015. u 00:00h
Izvor: Blic
Nekoliko stotina migranata danas se nalazi na graničnom prelazu Horgoš. Njima je grad Subotica obezbedio autobuse koji će ih prevesti u kamp u Kanjiži, međutim, mnogi strahuju jer ne razumeju gde ih autobusi odvoze, a deo njih okleva da se zaputi ka Hrvatskoj zbog opasnosti od mina.
Strah na Horgošu: Polovina migranata misli da ih autobusi vraćaju u Siriju, ostali se plaše mina u Hrvatskoj

Autobusi Subotica transa, koje je organizovao i obezbedio grad Subotica juče su prevozili migrante sa graničnog prelaza Horgoš ka Kanjiži i mestu Horgoš. Danas je već četiri autobusa krenulo ka Kanjiži, a tokom popodneva se očekuje još. Kako saznaje "Blic", migranti nisu silom grupisani i terani u autobuse, već su u njih mogli da uđu dobrovoljno.

Migranti juče nisu želeli da napuštaju granični prelaz, ali već danas mnogi dobrovoljno odlaze u Kanjižu. Kako saznaje "Blic", pojedini migranti od Kanjiže kreću ka Šidu, kako bi ušli u Hrvatsku.

Migranti nevoljno ulaze u autobuse koji ih voze ka Kanjiži jer polovina njih ne zna gde ih voze i misli da će ih autobusi vratiti u Siriju, iz koje su pobegli, javlja reporter "Blica" sa lica mesta.

Jedan deo migranata ne želi da ide ka Hrvatskoj jer strahuje od nagaznih mina koje se nalaze uz granicu sa Srbijom. Migranti su reportera "Blica" upitali "da li zna nešto o tim minama i koliko je Hrvatska opasna".

 U blizini graničnog prelaza Horgoš danas se nalazi između 300 i 400 ljudi. U prostoru između granica su podignuti šatori, ima i dosta dece. Migrantima hranu i vodu obezbeđuju Crveni krst, UNHCR, a uz granicu se nalaze i vozila Hitne pomoći iz Subotice.

Iz prihvatnog centra za izbeglice u Kanjiži danas prepodne krenuo je prvi autobus sa 50 izbeglica u pravcu Šida i granice sa Srbijom, izjavio je predsednik Skupštine ove opštine Robert Lacko.

Kako se navodi, trenutno se u kampu odmaraju oni koji su obavešteni da ne mogu dalje u Mađarsku, ali ipak čekaju mogućnost prelaska.

Autobusi iz Preševa ka granici sa Hrvatskom

Migranti koji su u poslednja dva dana došli iz Makedonije na teritoriju Preševa, putovanje nastavljaju ka Hrvatskoj, a trasu su promenili pošto su saznali da je Madjarska zatvoriula granicu.

„- Idem prema Hrvatskoj, onda Slovenija pa Nemacka. Čuli smo za problem na Madjarskoj granici i zato smo promenili put. Uspećemo jer smo toliko već prešlil“ - objašnjava Haim iz Sirije. Vozači autobusa, koji su do pre dva dana izbeglice uglavnom prevozili za Beograd i Suboticu, sada su promenili destinaciju.

- Vozimo do Šida i karta košta 35 evra, nemoj ništa dalje da pitaš“ - kaže vozač Goran Stanković iz okoline Beograda.

U Crvenom krstu u Preševu kažu da je manje migranata nego prosle nedelje i da imaju dovoljno hrane i vode. - Ova dva dana je daleko manje izbeglica nego prošle nedelje. Spremamo se za dolazak većeg broja u nardne dane“ - naglašava sekretar Crvenog krsta Ahmet Halimi.

Prema proceni Crvenog krsta kroz Preševo je u poslednja tri meseca prošlo oko 100.000 migranata.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 4 godine 8 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 13291
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
migranti migranti u subotici imigranti
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.