Komentara: 61
Pregleda: 8156

Usvojen budžet grada za 2014. godinu

30.12.2013. u 18:04h
Sa 34 glasa za, što je bio i minimum za usvajanje, Skupština grada Subotica je donela Odluku o budžetu za 2014. godinu. Protiv je bilo 20 odbornika, 6 je ostalo uzdržano, a 7 nije glasalo. Glasanje o budžetu je pokazalo da odbornici Srspke napredne stranke nisu jedinstveni, što je potvrdio i jedan od poverenika Gradskog odbora u Subotici, Gojko Radić. On je u jednoj od diskusija za skupštinskom govornicom rekao da Srpska napredna stranka nije ni učestvovala u izradi predloga budžeta.
Usvojen budžet grada za 2014. godinu

Skupština grada je usvojila budžet za 2014. koji je najavljen kao znatno restriktivniji nego prethodnih godina. Izvori finansiranja grada su smanjeni a neizmirene obaveze dolaze na naplatu pa je prema rečima gradonačelnika Maglaija došlo do stezanja kaiša gde god je to bilo moguće. Budžet je usvojen tesnom većinom sa 34 glasa za, što je samo jedan odbornik više od prihvatljive granice. Razloge za to gradonačelnik Maglai je izneo nakon glasanja.

Do ove situacije u vladajućoj koaliciji došlo je usled raskola u SNS gde faktički deluju dve grupe odbornika od kojih jedna ne podržava poteze koalicije. Ta grupa koju predvodi Gojko Radić smatra da jedina može zastupati interese SNS dok drugu grupu smatraju za grupu građana koja deluje samostalno, bez podrške stranačke centrale. Ovo se pokazalo tokom zasedanja kada je dolazilo do verbalnih sukoba Radića i predsednika SG Todosijevića a kulminiralo je tokom glasanja za budžet.

Usvojen budžet grada za 2014. godinu

- Ostajem u opoziciji, jer je i ova vlast loša, ali prethodna, predvođena demokratama je bila još gora, jer je DS hteo da rukovodi gradom bez predstavnika mađarske nacionalne zajednice, koja je u Subotici najbrojnija - poručio je Laslo Đula.

Gradonačelnik Jene Maglai je rekao da je bilo teško kreirati budžet, jer je on u startu bio "kratak" za skoro 500 miliona dinara nasleđenih dugova.

- Problem je i to što su i transferi sa republičkog nivoa drastično umanjeni, ali nadam se da će i po tom pitanju doći do promene jer ne mogu da prihvatim činjenicu da država više sredstava planira da uplati lokalnoj samoupravi grada Sombora, a Subotica je po broju stanovnika za jednu trećinu veća. Prisilićemo sve direktne i indirektne korisnije budžeta da štede, a biće i otpuštanja u javnim preduzećima - istakao je Maglai.

Robert Santo, odbornik Demokratske stranke, izjavio je da njegova stranka protivi usvajanju ovog budžeta, jer on nije ni socijalni, ni razvojni.

- U njemu nema ni jednog kapitalnog projekta, a jedina ozbiljnija investicija će ići ka Narodnog pozorištu, ali tako što će i za to biti podignut kredit - istakao je Santo.

„Pošto je SNS donela odluku da se Ilija Maravić razreši kao šef odborničke grupe, oglušili su se na prethodnoj sednici SG na to pozivajući se na pravne začkoljice. Mi smo tražili od IO da nam to dostavi pismeno i Gradski odbor je doneo odluku o novom šefu odborničke grupe što smo mi uredno dostavili sa potpisima odbornika i nova odbornička grupa nosi naziv SNS.“ - izjavio je Gojko Radić iz SNS-a

Sa druge strane predsednik SG i član SNS Radmilo Todosijević tvrdi da GrO stranke nije mogao doneti ove odluke napominjući da su odbornici u okviru odborničke grupe „Pokrenimo Suboticu“ svi izabrani na listi SNS dok su oni odbornici koji žele novu odborničku grupu došli iz drugih stranaka. Nova odbornička grupa može biti formirana samo ako prethodno svi koji to žele istupe iz dosadašnje grupe „Pokrenimo Suboticu“ a uzrok Radićevog ponašanja Todosijević vidi u njegovom nezadovoljstvu pozicijom u stranci.

„On se javlja kao remetilački faktor u funkcionisanju stranke a na žalost je i član Predsedništva stranke. Ova većina koja funkcioniše na način na koji funkcioniše trajaće dan, dva ili do kraja mandata, nije na meni da o tome sudim. GO se nije sastajao a IO nije ni imao ovu temu. Mi smo bili na sastanku kod predsednika Vučića i sa njim smo se dogovorili. Sve ostalo su telefonske insinuacije pojedinaca.“ - zaključio je prof dr Radmilo Todosijević, predsednik Skupštine grada (SNS).

Koaliciju je za sada spasio glas Lasla Đule iz PMN koji je prevagnuo da bi budžet bio usvojen. Laslo Đula tvrdi da ostaje u opoziciji i ne podržava većinu ali da je postojeća vlast bolja od prošle pa je dao podršku budžetu u interesu građana.

Usvojen budžet grada za 2014. godinu

Rezultati glasanja za budžet grada Subotice za 2014. godinu

Osim rasprave o budžetu, odbornici su se najviše bavili poslovanjem JKP „Čistoća i zelenilo“ za koje smatraju da je ranijih godina a posebno 2012. poslovalo nedomaćinski i koje je proizvelo gubitke od više desetina miliona dinara. Sednica SG je nakon pauze nastavljena razmatranjem tačaka koje se odnose na razrešavanje i imenovanje članova saveta i komisija.

17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 61
Pregleda: 8156

Povezane vesti

Povezane teme

budžet

budžet grada subotice

budžet lokalne samouprave

gradski budžet

sednica skupštine grada

budžet 2014

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.