Komentara: 7
Pregleda: 3323

Uspešan rad sa počiniocima nasilja u partnerskim odnosima, efekti vrlo pozitivni

05.01.2018. u 13:57h
Izvor: Subotica.com
Kroz Tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima prošlo je 8 muškaraca, od čega je pet počinilaca uputilo Osnovno javno tužilaštvo, a troje njih se uključilo dobrovoljno.
Uspešan rad sa počiniocima nasilja u partnerskim odnosima, efekti vrlo pozitivni

Krajem poslednje nedelje u 2017. godini u Centru za socijalni rad grada Subotice je uspešno završen Tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima koji je podržan od strane Ministarstva pravde.

- Veoma  je značajno da pomenemo da je zahvaljujući tome ovaj tretman mogao da se realizuje nakon tri godine pauze. Ovaj tretman ima važnu ulogu u borbi protiv nasilja u porodici jer predstavlja preventivnu meru usmerenu na suzbijanje ponavljanja nasilja u partnerskim odnosima, a takođe se odnosi i na bezbednost i zaštitu žrtava. - kaže Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad Subotica

Tretman se sastoji od individualnog i grupnog rada sa počiniocima nasilja u partnerskim odnosima. Program je trajao od septembra do kraja decembra, i za to vreme je održano 15 grupnih i 37 individualnih seansi. Teme koje su obrađivani na seansama su: Šta je nasilje, psihološko nasilje, ljubav i bliskost, alternative nasilju, odgovornost, otac i dete, uzroci nasilja i posledice nasilja. Takođe, sve vreme trajanja tretmana obavljani su razgovori i sa njihovim partnerkama, žrtvama nasilja.

Kroz tretman je prošlo 8 muškaraca, počinilaca nasilja u partnerskom odnosu. Pet počinilaca je uputilo Osnovno javno tužilaštvo, a troje njih se uključilo dobrovoljno.

Po rečima direktorke Bagovac, projektom je bila predviđena i akreditovana obuka za stručne radnike nekoliko Centara za socijalni rad sa teritorije Vojvodine za sprovođenje tretmana, što je i realizovano od strane „Kriznog centra za muškarce“ iz Beograda. Iz CSR grada Subotice, obuku su prošla dva stručna radnika.

- Možemo konstatovati da je tretman uspešno sproveden i da je ostvaren cilj – nasilje je zaustavljeno i nije bilo ponovljenog nasilja za vreme trajanja tretmana. Takođe, kroz evaluaciju je utvrđeno da je došlo do značajnih promena na nivou uverenja, ponašanja i emocija. Sami počinioci izveštavaju da su uspostavili kontrolu nad svojim ponašanjem te da su nasilne obrasce ponašanja zamenili funkcionalnim, nenasilnim načinima reagovanja. - zadovoljno ističe Bagavac

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 3323

Povezane vesti

Povezane teme

centar za socijalni rad

psihičko nasilje

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

porodično nasilje

nasilje

miroslava bagavac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.