Komentara: 1
Pregleda: 2631
Foto

Žrtve nasilja aktivnije prijavljuju počinioce

29.08.2017. u 17:46h
Izvor: Subotica.com
"Psihosocijalni tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima" je projekat koji ima za cilj zaštitu žrtava nasilja i sprečavanje recidiva, kroz rad sa počiniocima nasilja. Realizaciju ovog projekta spovešće Centar za socijalni rad Grada Subotice i Savetovalište za brak i decu do kraja godine, a za njegovu realizaciju Ministarstvo pravde dodelilo je oko 900.000 dinara.
Žrtve nasilja aktivnije prijavljuju počinioce

Ovakav projekat je počeo da se sprovodi još 2010. godine u osam Centara za socijalni rad u Srbiji, među kojima je i Centar iz Subotice. Osnova za ovakve programe bila je, pre svega, Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju nasilja u porodici, a kao model preuzet je ATV model iz Norveške, zasnovan na bezbednosti žrtve i zaustavljanju nasilja.

Diplomirani psiholog i realizator projekta, Boris Telečki, kaže da će se kroz tretman učesnici prvo edukovati o nasilju, potom o alternativnim načinima reagovanja i preuzimanju odgovornosti za sopstveno ponašanje. Takođe, istraživaće se uzrok i istorija nasilnog ponašanja počinioca, kao i posledice takvog ponašanja.  

- Tretman će se odvijati u Centru za socijalni rad, u vreme koje odgovara klijentima. Sastoji se od četiri pripremne seanse, od kojih su neke već u toku, i od 24 grupne seanse u kojima se tematizuje osam različitih oblasti. Ukoliko neko od klijenata ne želi da učestvuje u grupnom radu, moguć je i individualni rad. Važno je naglasiti da je tretman jedino moguć kada je nasilje zaustavljeno i žrtva bezbedna, ali i kada je počinilac prihvatio odgovornost za učinjeno nasilje – rekao je Telečki na konferenciji za medije.

Žrtve nasilja aktivnije prijavljuju počinioce

Pripremne seanse se sastoje iz individualnog razgovora sa potencijalnim učesnicima grupnog tretmana, gde se procenjuje ko od klijenata ispunjava kriterijume za učešće u tretmanu. Ti kriterijumi su spremnost za preuzimanje odgovornosti od strane počinioca za učinjeno nasilje, da nisu u pitanju teški oblici nasilja, da počinilac ne poseduje oružje i da nije korisnik psihoaktivnih supstanci.

Miroslava Bagavac, diplomirana socijalna radnica i direktorka Centra za socijalni rad Grada Subotice, oblasnila je zbog čega su teški oblici nasilja isključeni iz ovog projekta.

- Postoji poduža lista slučajeva koji su kontraindikovani, zbog toga što ne smemo dopustiti da se takvo nasilje ponovi. Takvi su slučajevi seksualnog nasilja, alkoholizam, korišćenje opojnih droga, duševna bolest, posedovanje oružja, tu ne smem da im damo šansu da kroz tretman kupe vreme i ponovo učine nasilje, već za to postoje propisane zatvorske kazne - objasnila je Bagavac.

Žrtve nasilja aktivnije prijavljuju počinioce

Rada Božić, diplomirana socijalna radnica, kaže da je ovaj tretman usmeren, pre svega, na muškarce počinioce nasilja, a da je krajni cilj tretmana zaštita žena žrtava nasilja i sprečavanje recidiva.

PORAST PRIJAVE POČINILACA NASILJA - Od početka godine, u Subotici je prijavljeno 293 slučajeva porodičnog nasilja, od čega je 174 slučajeva prijavljeno od 1. juna, kada je na snagu stupio Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Prošle godine, broj prijava bio je 137, dok je 2015. godine bilo svega 88 prijava.
Iz Centra za socijalni rad smatraju da nije u pitanju povećanje porodičnog nasilja, već da je reč o tome da su žrtve počele aktivnije da prijavljuju počinioce. Ipak, mnoge žrtve nasilja se i dalje ne usuđuju da prijave počinioca, kako zbog sopstvenog sistema vrednosti i očuvanja porodice, tako i zbog straha od naknadnog uznemiravanja, proganjanja ili čak ubistva, kakvih slučajeva je do sada bilo.

- Ključna je promena na emotivnom nivou, da počinioci nasilja drugačije razmišljaju o sopstvenom doživljaju i ispoljavanju emocija, ali i o emotivnom stanju svojih bližnjih, kao što su žene i deca. Potrebno je da shvate da oni kroz činjenje nasilja prvo povređuju one koje vole, a potom povređuju i sebe, jer zbog toga često ostaju sami, ne viđaju decu, ostaju bez partnerke, te je i njima u interesu da prekinu sa nasiljem - istakla je Božić.

Zbog čega počinioci nasilja svoje ponašanje doživljavaju kao prihvatljivo, Božić je navela da je to zbog patrijahalnog obrasca ponašanja, koji je imao dugogodišnju tradiciju u našoj zemlji.

- Kada se izrekne mera, počinioci je uglavno dožive kao nepravdu, jer su oni bili isprovocirani i drugačije nisu mogli da odreaguju, a partnerke su to morale da razumeju. Rezultat takvog razmišljanja je duboko usađen patrijahalni vrednosni sistem, u kojem je pozicija muškarca naglašena kao bitnija, moćnija, i samim tim on smatra da ima pravo da kontroliše, prati, zabranjuje, pa i kažnjava partnerku, koja se ne ponaša u skladu sa njegovim očekivanjima. Cilj ovih tretmana je upravo promena vrednosnog sistema kod počinioca nasilja - rekla je Božić i dodala da počinioci nasilja nisu samo ljudi sa margina.

Za sada, u pripremnim seansama učestvuje pet porodica, a iz Centra za socijalni rad očekuju da će do početka septembra, kada bi trebalo da se formiraju grupe, u tretmanu učestvovati oko 16 porodica.

Izvor: Subotica.com
Najava početka realizacije "Psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima" Najava početka realizacije "Psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima" Najava početka realizacije "Psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima" Najava početka realizacije "Psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima" Najava početka realizacije "Psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima" Najava početka realizacije "Psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima" Najava početka realizacije "Psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima" Najava početka realizacije "Psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2631

Povezane vesti

Povezane teme

centar za socijalni rad

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

porodično nasilje

savetovalište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.