Komentara: 6
Pregleda: 4787

Počeo tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima, učesnici motivisani

09.10.2017. u 14:46h
Izvor: Subotica.com
Grupa za počinioce nasilja u partnerskim odnosima počela je sa radom krajem prošlog meseca, u Centru za socijalni rad Grada Subotice. Do sada su imali dva susreta, a prema rečima psihologa Borisa Telečkog, svi učesnici su motivisani i spremni da sarađuju.
Počeo tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima, učesnici motivisani

Psihosocijalni tretman namenjen je isključivo muškarcima koji su počinioci nasilja u partnerskim odnosima. Za sada, njih osmorica učestvuje u tretmanu, od kojih se jedan dobrovoljno prijavio, jedan je predložen od strane stručnjaka iz Centra za socijalni rad, dok su šestorica priključena tretmanu u saradnji sa Tužilaštvom.

- Prvi susret je bio uvodni, kada smo ih upoznali sa tretmanom, predstavili im teme kojima ćemo se baviti i uputili ih u pravila rada. Na drugom susretu smo im predstavili oblike i podelu nasilja kroz vežbe, a pričali smo i o ličnim iskustvima zbog kojih su tu. Svi su lepo sarađivali, ispričali su svoje iskustvo i ništa nisu prećutali. Pokazana je zavidna dinamika, učesnici su zaista motivisani, a što je najvažnije, uvideli su sopstvenu odgovornost za počinjeno delo - rekao je psiholog Boris Telečki, koji je realizator tretmana i seansi.

Da je u pitanju efikasan tretman, koji doprinosi tome da počinioci nasilja prihvate odgovornost za učinjeno i teže ka promeni sopstvenog ponašanja, pokazuju i rezultati sa prve dve seanse. 

- Prvi efekat smo dobili nakon što smo im objasnili tipove nasilja. Bili su veoma iznenađeni, sa pažnjom su pratili i povezivali ono što smo im govorili sa sopstvenim iskustvom. Kao da smo im otvorili oči, jer ljudi veoma često misle da je nasilje isključivo fizičko i da ne postoje drugi oblici, kao što su psihološko, verbalno, seksualno i mnogi drugi - istakao je Telečki, dodajući da će tema naredne seanse upravo biti psihološko nasilje.

Počeo tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima, učesnici motivisani

Tokom tretmana, koji traje šest meseci, u okviru kojih će biti realizovano ukupno 24 seanse, učesnici će se upoznati sa alternativama nasilnom ponašanju, biće reči i o njihovom odnosu sa decom, kako nasilje utiče na njih, o bliskosti, seksualnosti, ljubavi, a na kraju o uzorcima i posledicama nasilnog ponašanja.

Učićemo ih alernativama nasilnom ponašanju, koje se uglavnom svode na asertivnu komunikaciju, jer kada ih nešto razbesni, nije cilj da to potisnu, već da ispolje na pravila način. Zato im prikazujemo kako izgleda asertivna komunikacija, odnosno kako je moguće da se zauzmu za sebe, ali i da čuju drugu stranu, te tako pronađu kompromis - objasnio je psiholog, dodajući da su u pitanju jednostvane tehnike za izbegavanje nasilnog ponašanja, poput takozvane "tajm-aut" tehnike, kojom se bes prepoznaje i kontroliše.

Najveći efekat na učesnike ostvaruje se razgovorom o uzrocima nasilnog ponašanja, koji se, prema rečima Telečkog, najčešće nalaze u iskustvu počinilaca, gde su oni od strane roditelja, najčešće očeva, doživljavali nasilje ili su bili svedoci takvog ponašanja. Nakon prihvatanja uzroka i odgovornosti, učesnici su skloni da u potpunosti prekinu sa činjenjem nasilja.

- Na svakom susretu se osvrnemo na proteklu nedelju i pitamo ih kako su je proveli, da li su imali konflikte sa partnerkama i da li su bili ljuti. Osim toga, konstantno smo u kontaktu sa Tužilaštvom, te ukoliko se neko od učesnika ne odaziva na seansu, mi smo u obavezi da o tome obavestimo Tužilaštvo, na čiji predlog su i uključeni u tretman. Nakon završetka tretmana, predviđene su evaluacije na tri i šest meseci, tako da provera traje tokom i nakon tretmana, jer je krajnji cilj da zaustavimo nasilje i zaštitimo žrtve - zaključio je Telečki.

Počeo tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima, učesnici motivisani

Psihosocijalni tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima, osim psihologa Borisa Telečkog, vodi i njegova koleginica, psihološkinja Nada Vereš, a pored njih dvoje, predviđena je i edukacija za još dve stručne radnice, koje će nešto kasnije biti uključene u tretman, Radu Božić i Miroslavu Bagavac, direktorku Centra za socijalni rad.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4787

Povezane vesti

Povezane teme

centar za socijalni rad

nasilje u porodici

porodično nasilje

nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.