Komentara: 6
Pregleda: 4215

Porast slučajeva porodičnog nasilja

18.04.2017. u 16:59h
Izvor: Subotica.com
U prva tri meseca Centru za socijalni rad prijavljeno je 70 slučajeva porodičnog nasilja, što predstavlja drastično povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 139 žrtava tokom cele godine.
Porast slučajeva porodičnog nasilja

Kao i prethodnih godina, žrtve su u čak 84 odsto slučajeva odrasle žene, koje trpe nasilje od bračnih i vanbračnih partnera.

- Svakodnevno imamo po nekoliko prijava nasilja. Zabrinjavajaća nam je situacija da dolazi i do porasta slučajeva gde su žrtve nasilja deca, i muškog i ženskog pola. Svaka treća žrtva nasilja pripada starosnoj strukturi dece. Kada govorimo o muškoj populaciji,  trpe nasilje uglavnom deca. Što se tiče srodstva sa žrtvom nasilja, nasilnik je u 38 odsto slučajeva bračni, odnosno vanbračni partner, a u 27 odsto slučajeva otac - kaže direktorka Centra za socijalni rad, Miroslava Bagavac.

U odnosu na prethodne godine, primetan je porast prijava psihičkog nasilja.

- Obično se prijavljuje kombinovano nasilje i žrtve su u takvom stanju da ne mogu da ga definišu, ali u poslednje vreme imamo sve veći porast prijava  psihičkog nasilja i žrtve  mogu da definišu da im nasilje vrši neko blizak i na koga se oslanjaju - kaže Bagavac.

Nasilje najčešće prijavljuju same žrtve u Centru za socijalni rad u oko 34 odsto slučajeva, ali prijave stižu i od institucija, najčešće policije u skoro 23 odsto slučajeva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 nedelju
Komentara: 6
Pregleda: 4215

Povezana vest

Povezane teme

psihičko nasilje

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

porodično nasilje

nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.