Komentara: 3
Pregleda: 2444

Počela obuka za rad sa počiniocima porodičnog i partnerskog nasilja

07.11.2017. u 17:52h
Izvor: Subotica.com
Čak 37 odsto slučajeva nasilja prijavljenih subotičkom Centru za socijalni rad vezani su za partnerske odnose. 
Počela obuka za rad sa počiniocima porodičnog i partnerskog nasilja

U 85 odsto slučajeva počinioci nasilja su muškarci pa se u Centru za socijalni rad već dva meseca sprovodi psihoterapijski program za počinioce nasilja muškog pola. Za rad sa počiniocima danas je održana obuka, koja je okupila stručne radnike okolnih centara za socijalni rad.

Tretman za rad sa počiniocima nasilja u našoj zemlji se, po uzoru na Norvešku, sprovodi od 2011. godine, uglavnom u većim centrima. Po svom karakteru program je psihoterapijski i kao takav je jedinstven na prostoru bivše Jugoslavije.

- Obično se kaže da je određeno ponašanje naučeno. Svaki terapijski rad je rad na promeni, da ne verujemo da je moguća promena naš posao bi bio uzaludan i ne bismo ga radili, znači moguće su promene. Prema podacima, kod oko 70 do 80 odsto onih koji se uključe u tretman, nema recidiva-ističe psiholog i sistemski porodični psihoterapeut, Dobrivoje Mladenović, koji je bio u ulozi predavača i dodaje da je za  sve počinioce nasilja zajednički - pokušaj da  održe  moć nad partnerkom.

Program je osmišljen sa idejom da podstakne promene u ponašanju i razumevanju uloge muškarca,  u odnosu prema partnerki, ali i detetu. Zasnovan je na radioničarskom radu, u okviru kojeg se obrađuje osam tema. Za dva meseca, koliko se program sprovodi i u subotičkom Centru za socijalni rad, prema rečima stručnjaka, primećeni su pozitivni efekti.

- Svaka tema ima svoj cilj, a ceo tretman usmeren je ka zaustavljanju nasilja i  bezbednosti žrtve. Počiniocima se bavimo na način da oni uvide prirodu svog nasilnog ponašanja, da promene uverenja koja stoje u pozadini, da nauče kako drugačije da postupaju, sagledaju uzroke i posledice. To je široko obuhvatan program namenjen promeni njihovih uverenja, emocija i ponašanja - kaže Nada Vereš,  rukovodilac Centra za savetovanje i podršku porodici Centra za socijalni rad, dodajući da je pored dobrovoljnosti za uključivanje u program neophodno da počinioci ispune određene kriterijume - Najveći broj slučajeva upućuje nam Osnovno javno tužilaštvo, počinioce nasilja šalju kod nas na psihosocijalni tretman. U praksi se često dešava i da se oni nama javljaju u savetovalište zbog nekih drugih stvari, pa se tokom rada otkrije da imaju problem u kontroli besa. Tada im mi ponudimo tretman i oni se uključuju. U partnerskim relacijama je pored fizičkog, često  prisutno i psihološko nasilje, koje ostaje uglavnom prikriveno, jer nije toliko vidljivo i teško se dokazuje.

Centru za socijalni rad, od početka godine, prijavljeno je 366 slučajeva nasilja, u kojima je registrovano 138 nasilnika u partnerskim odnosima.

- Od početka primene novog Zakona o  sprečavanju nasilja u porodici imali smo 236 slučajeva nasilja. U tom periodu zabeležen je porast broja slučajeva partnerskog nasilja, registrovali smo 52 nasilnika koji su vršili nasilje nad vanbračnim partnerkama, a u 86 slučajeva nasilnici su bili bračni partneri - naglasila je Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2444

Povezana vest

Povezane teme

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

porodično nasilje

nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.