Komentara: 8
Pregleda: 8056

Porodično nasilje u porastu, žrtve većinom žene

04.10.2016. u 16:17h
Izvor: Večernje novosti
U prvih osam meseci ove godine subotičkom Centru za socijalni rad prijavljena su 72 slučaja porodičnog nasilja, što je oko 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Porodično nasilje u porastu, žrtve većinom žene

Prijave su podnete uglavnom za fizičko nasilje, u 48 slučajeva, a žrtve su najčešće, oko 83 odsto, žene, koje trpe teror bračnih ili vanbračnih partnera. Reč je mahom o odraslim osobama, a trećinu žrtava čine deca i starci.

U 50 slučajeva nasilje je Centru za socijalni rad prijavila sama žrtva, ali i komšije, poznanici, pa i policija.

HRANITELJSKE PORODICE - Od početka godine devetoro dece smešteno je u hraniteljske porodice, a šestoro mališana u ustanove za decu ometenu u razvoju. Od Višeg suda u Centar je stiglo 17 dece, nad kojima je pokrenut krivični postupak, a od Prekršajnog suda 57 slučajeva dece, kojima je u toku prekršajni postupak.

U cilju snažnijeg reagovanja na porodično nasilje, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja početkom avgusta izdalo je nalog, po kojem su svi centri za socijalni rad u obavezi da periodično, na 15 dana dostavljaju podatke o novim slučajevima nasilja.

- Mi u Subotici smo dobro povezani protokolom o saradnji i svih 12 institucija na lokalu sarađuje kada je reč o samoj prijavi i proceni slučaja. Tesno smo povezani sa Policijskom upravom i Osnovnim javnim tužilaštvom, kao i ostalim institucijama, periodično se sastajemo kako nijedna žrtva ne bi bila nezaštićena - kažu u Centru za socijalni rad.

U prvih pola godine, Centru za socijalni rad prijavljeno je 80 dece, za koju postoji sumnja zanemarivanja, pa i zlostavljanja. Najviše prijava je stiglo iz osnovnih škola, čak 45, od srodnika dece, komšija i građana 19, a 16 iz institucija, kao što su Dom zdravlja, Opšta bolnica, Predškolska ustanova, Policijska uprava.

Na sreću, velikih porodičnih tragedija, unazad godinu dana, nije bilo, ali svi ovi podaci govore da je institucija porodice na severu Bačke, kao uostalom i u celoj zemlji, ozbiljno poljuljana.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 8056

Povezana vest

Povezane teme

psihičko nasilje

nasilje u školi

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

vršnjačko nasilje

porodično nasilje

nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.