• Pregleda: 6442

Uskoro akcioni plan za sanaciju Palićkog jezera

Gradsko veće će najverovatnije ove nedelje usvojiti Platformu za sanaciju Palićkog jezera, najavio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai. Prema njegovim rečima, platforma predviđa sveobuhvatan program aktivnosti, odnosno akcija koje treba da se sprovode kako bi se rešilo pitanje realizacije investicija na Paliću, sanacije i revitalizacije samog jezera i rešavanje kompletnog priobalja.
Uskoro akcioni plan za sanaciju Palićkog jezera

Maglai je naveo da će dokument obuhvatati i sanaciju gradske deponije i niz drugih pitanja bitnih za ekološki status jezera i sam turistički kompleks.

“To će biti prvi zvanični dokument Grada Subotica, a platforma sadrži i jedan konkretan akcioni plan, gde je taksativno predviđeno koja od javnih preduzeća ili državnih organa šta treba da preuzmu, koji su rokovi za preduzimanje i za realizaciju tih radnji i koliko u nekim segmentima košta realizacija tih svih projekata”, rekao je Maglai Tanjugu.

Na osnovu toga, gradonačelnik Subotice se nada da će lokalna samouprava konačno imati dokument koji će definisati šta se želi uraditi na Paliću, u kojim rokovima i ko je za to zadužen.

Nakon toga, prema njegovim rečima, u narednom periodu krenuće i sprovođenje te platforme.

Potreba za sanacijom Palićkog jezera dospela je u žižu javnosti nakon katastrofalnog pomora ribe od pre par godina, a tada je kao rešenje za spašavanje biljnog i životinjskog sveta u jezeru usvojeno njegovo izmuljavanje, što je nametnuto i kao jedan od bitnih preduslova za razvoj turizma.

Urgentna mera nakon pomora ribe bila je osposobljavanje kanala Tisa – Palić i upumpavanje sveže vode u jezero, kao i postavljanje aeratora – uređaja koji upumpavaju kiseonik u vodu.

Još jedno od rešenja za spas jezera jeste i prečistač otpadnih voda koji radi u punom obimu i prerađuje sve štetne materije pre ispuštanja u samo jezero. Međutim, problem predstavlja nedostatak kanalizacione mreže u samom naselju Palić, o čemu je nedavno govorio i sam Maglai.

On je tada rekao da će prioritet lokalne samouprave u narednom periodu biti realizacija projekta odvođenja otpadnih voda sa Palića na novi prečistač, što je preduslov prestanka zagađenja jezera, a samim tim i razvoja turizma.

Po njegovim rečima, izrada projekta se očekuje do leta, njegova vrednost će biti oko 1,8 miliona evra, koje će lokalna samouprava pokušati da obezbedi u saradnji sa državnim organima.

“Mislim da je to srž rešavanja problema. Kada mi realizujemo odvođenje otpadnih voda sa Palića na novi prečistač, onda ćemo moći da nastavimo izgradnju kanalizacione mreže u ostalim delovima naselja Palić, posebno priobalja, i onda ćemo moći da se nadamo tome da smo zagađenje i Ludaškog jezera i Palićkog jezera zaustavili, a onda se posle toga možemo nadati eventualnim investitorima”, rekao je nedavno Maglai.

Dodatak:

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

18
nale Odgovori
Zadnji pasus vredi pročitati više puta. Nemam reči.
Vesko Odgovori
Resice se to sve, uz kaficu sa gradonacelnikom i njegovim zamenikom.
nale Odgovori
Pardon, pravilno je reći: poslednji, a ne zadnji. Izvinjavam se.
fsb Odgovori
konačno...plan...
nana Odgovori
Samo zadnji pasus ovog preopširnog teksta ima nekog smisla,ali ni on nije ništa novo, već po ko zna koji put ponovljena činjenica. Da li je za izgradnju kanalizacije oko jezera neophodan AKCIONI PLAN?
ffilozoff Odgovori
HOCEMO tacno ROKOVE u tom planu ,kad se sta zavrsava!!! HOCEMO tacno imena izvrsioca radova u tom planu!!! HOCEMO tacno kolko novca se izdvaja za svaki deo plana(izmuljavanje,prodaja zemljista,kanalizacija,akva park,banje,hoteli,sportski tereni,,,,,) Ako se UOPSTE napravi plan???? POTPISNICI PLANA ce svojim porpisom na sebe prebaciti VELIKU odgovornost,pa ako se to NE ostvari tacno cemo znati koga treba LINCOVATI!!!
mićko Odgovori
Predlažem prvo akciju:

Da se jezero Palić preda u nadležnost JKP "Čistoća i zelenilo" i da im se naziv promeni u "Čistoća i jezersko zelenilo". Vredi pokušati, gore ne može biti.

Da se JP "Park Palić" ugasi-likvidira, jer u ovakvom obliku služi samo interesima pojedinih privatnih moćnika koji su "na poklon dobili" tj. povećanjem uloga u tekuće održavanje prisvojili sve što u ugostiteljsko hotelijerskom kompleksu objekata uz jezero nešto vredi. Sada oni izvlače profit ne ulažući u infrastrukturu ništa, a našim tj. budžetskim novcem se održava okolna lepota kojom oni privlače goste.

Da li je to tako u redu?

I, konačno je gradonačelnik shvatio da se palićka kanalizacija direktno, bez prečišćavanja, odvodi u Ludaško jezero, oplemenjena i sa dodatom termalnom vodom, pa je za toliko to činjenje još opasnije.

Vidim u svemu i najavu "grandioznog" projekta JKP "Vodovod i kanalizacija" na izgradnji glavnog kanalizacionog voda sa Palića do prečistača, ali ne vidim uverljivu podlogu za to osim novog zaduživanja i neodgovornog trošenja. Da, neodgovornog trošenja. Dok se neko od odgovornih ne sankcioniše, sve ostalo je neodgovorno. Kako po pitanju stanja jezerske vode, tako i po pitanju kapaciteta i efikasnosti "modernizovanog" prečistača koji će time (možda je već i sada) postati mini prečistač.

Da li znate drugovi ili gospodo, ko je odgovoran za ekološku katastrofu jezera Palić i Ludaš, ili i tu treba da vam pomognemo da se oni prozovu?
lakumity103 Odgovori
Pocinje da lici na nesto.
Magla Odgovori
Tekst deluje bas afirmativno, i ubedljivo haha..
Bilborder Odgovori
Zavrsite prvo:
BAZEN
POZORISTE
ZELENU FONTANU
...
Milan024 Odgovori
...kakva PLATFORMA, kakvi bakraci?? Pa zar mi nemamo Dinkicev MASTER PLAN ZA PALIC,čija izrada je placena jednoj konsultantskoj kući i V. Britanije vise od 150.000€???? Ndjite gde ste ZATURIRI taj skupi PROJEKAT, manire se PLATFORMI, vise!!!!!
zoran Odgovori
projekat 1.800.000 Evra?????
Pa cekajte ljudi?!?!?!?!!
Da li sam to dobro procitao???
drp trejd Odgovori
sve bi se moglo uraditi ali bez politicki lopova ovo je deseti akcioni plan potosili ste tolko para da se moglo izgraditi u svakoj mesnoj zajednici akva park,a novi precistac je prica sama za sebe tu su se ogradili pola suboticki politicara koji su bili na vlasti i pojedincima jos nije dosta lopovluka
realno Odgovori
Odmah poslati ekipu opstinskih strucnjaka u Nemacku, kao ono pre ,da snime kako se to radi ili bolje na neku egzoticnu destinaciju ovaj put , lakse ce im sinuti ideja ..Mislim , stvarno je ovaj nas gradonacelnik otkrio toplu vodu shvativsi da je jedan od prioriteta ,kanalizacija na palicu .
ima se moze se Odgovori
"izrada projekta se očekuje do leta, njegova vrednost će biti oko 1,8 miliona evra" ..... oćel taj projekat biti pisan na pergamentu od zlata ?!?! Koliko će Vas na taj način obezbediti sebi lagodan život ?
Pametnjaković Odgovori
"Po njegovim rečima, izrada projekta se očekuje do leta, njegova vrednost će biti oko 1,8 miliona evra, koje će lokalna samouprava pokušati da obezbedi u saradnji sa državnim organima."

Jedan jedini odgovor bih hteo čuti, a moje pitanje je: Ko će da radi izradu projekta???????
Ako dobijemo odgovor, možda će nam neke stvari biti jasnije.
Manda Odgovori
Ovo se Maglai verovatno dogovarao sa Gojkom Radicem u Omegi na Palicu pre koji dan ..
Milan Uzelac Odgovori
Bravo Gradonačelniče ! Konačno imamo prvog čoveka Subotice koji razume suštinu problema koji stoji na putu razvoja turizma u ovom kraju i preduzima konkretne probleme da se oni reše !
Nepostojanje prečistača za Palićke otpadne godine već više od 30 godina uzrokuje zagađenje Palićkog i Ludaškog jezera a za to niko ne haje. Godinama sam bezuspešno pokušvao na ovaj problem bivšim Gradonačelnicima, Komunalnoj policiji, Zavodu za zaštitu prirode Vojvodine, JKP vodovod i kanalizacija, JKP Palić- Ludaš, resornim ministrima u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, ali niko do sada nije ništa preduzimao.
Kao ekstremni primer navodim ispuštanje fekalija iz cisterni kod rampe na paliću, stotinak metara udaljeno od Glavnog ulaza na Paliću. Godinama je po desetak cisterni svakog dana praznilo sadržaj iz septički9h jama u kanalizacioni kolektor a niko od nadležnih nije ništa preduzimao da se to spreči. Smrad se godinama širio u samom centru turističkog naselja, a fekalije su se ulivale u Palić i Ludaš. Dolaskom novog Gradonačelnika i Direktora JKP Palić-Ludaš, agoniija koja je trajala godinama je prekinuta za sdamo nekoliko dana nakon što sam im skrenuo pažnju na ovaj prfoblem.
Pitam se da li je da li je neko odgovarao za ovaj nemar i svesno zagađenje čovekove okoline. Svi napori da se u jezera upušta prečišćena voda poništavaju se zagađenjem od naselja Palič, ZOO vrta, i niz drugih divljih zagađivača.
Dk nema čiste vode u jezreu Palić nema ni razvoja turima u ovom regionu. Dok se ne spreči Zagađenje Ludaškog jezera i neočisti mulj zagađen teškim metalima, nema govora o "Specijalnom rezervatu prirode" koji samo na papiru postoji, jer u jezeru i oko njega izumiru ribe i ptice, a buja samo trska zbog fekalija i preti da uništi jezero.
O ovim problemima se dosad malo govorilo, a još manje je bilo konkretnih koraka da se spreče.
Ukoliko svojim iskustvom i znanjem mogu da pomognem u daljim naporima da se konačno napravi reda u pogledu zaštite životne sredine uvek stojim na raspolaganju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.