Komentara: 18
Pregleda: 7610

Uskoro akcioni plan za sanaciju Palićkog jezera

12.05.2014. u 14:04h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Gradsko veće će najverovatnije ove nedelje usvojiti Platformu za sanaciju Palićkog jezera, najavio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai. Prema njegovim rečima, platforma predviđa sveobuhvatan program aktivnosti, odnosno akcija koje treba da se sprovode kako bi se rešilo pitanje realizacije investicija na Paliću, sanacije i revitalizacije samog jezera i rešavanje kompletnog priobalja.
Uskoro akcioni plan za sanaciju Palićkog jezera

Maglai je naveo da će dokument obuhvatati i sanaciju gradske deponije i niz drugih pitanja bitnih za ekološki status jezera i sam turistički kompleks.

“To će biti prvi zvanični dokument Grada Subotica, a platforma sadrži i jedan konkretan akcioni plan, gde je taksativno predviđeno koja od javnih preduzeća ili državnih organa šta treba da preuzmu, koji su rokovi za preduzimanje i za realizaciju tih radnji i koliko u nekim segmentima košta realizacija tih svih projekata”, rekao je Maglai Tanjugu.

Na osnovu toga, gradonačelnik Subotice se nada da će lokalna samouprava konačno imati dokument koji će definisati šta se želi uraditi na Paliću, u kojim rokovima i ko je za to zadužen.

Nakon toga, prema njegovim rečima, u narednom periodu krenuće i sprovođenje te platforme.

Potreba za sanacijom Palićkog jezera dospela je u žižu javnosti nakon katastrofalnog pomora ribe od pre par godina, a tada je kao rešenje za spašavanje biljnog i životinjskog sveta u jezeru usvojeno njegovo izmuljavanje, što je nametnuto i kao jedan od bitnih preduslova za razvoj turizma.

Urgentna mera nakon pomora ribe bila je osposobljavanje kanala Tisa – Palić i upumpavanje sveže vode u jezero, kao i postavljanje aeratora – uređaja koji upumpavaju kiseonik u vodu.

Još jedno od rešenja za spas jezera jeste i prečistač otpadnih voda koji radi u punom obimu i prerađuje sve štetne materije pre ispuštanja u samo jezero. Međutim, problem predstavlja nedostatak kanalizacione mreže u samom naselju Palić, o čemu je nedavno govorio i sam Maglai.

On je tada rekao da će prioritet lokalne samouprave u narednom periodu biti realizacija projekta odvođenja otpadnih voda sa Palića na novi prečistač, što je preduslov prestanka zagađenja jezera, a samim tim i razvoja turizma.

Po njegovim rečima, izrada projekta se očekuje do leta, njegova vrednost će biti oko 1,8 miliona evra, koje će lokalna samouprava pokušati da obezbedi u saradnji sa državnim organima.

“Mislim da je to srž rešavanja problema. Kada mi realizujemo odvođenje otpadnih voda sa Palića na novi prečistač, onda ćemo moći da nastavimo izgradnju kanalizacione mreže u ostalim delovima naselja Palić, posebno priobalja, i onda ćemo moći da se nadamo tome da smo zagađenje i Ludaškog jezera i Palićkog jezera zaustavili, a onda se posle toga možemo nadati eventualnim investitorima”, rekao je nedavno Maglai.

Dodatak:

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 7610

Povezane vesti

Povezane teme

jezero palić

investicije Palić

čišćenje palića

banjski turizam

turizam palić

gradsko veće

privlačenje stranih investicija

turizam na paliću

čišćenje jezera

turizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.