Komentara: 7
Pregleda: 4177

Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera

15.05.2014. u 17:27h
Izvor: RTV City
Platforma za unapređenje ekološkog statusa Palićkog jezera i njegove okoline treba da predstavlja okvir svim ostalim planskim i programskim dokumentima koji se odnose na održivo korišćenje i zaštitu jezera Palić.
Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pre tri godine je izvršio reviziju zaštite jezera, pripremio novu studiju, ponovo procenio stanje jezera i izmenio Odluku o zaštiti kako bi je usaglasio sa važećom regulativom i legislativom EU.

Pored razvojnih mogućnosti na Paliću postoje ekološki, ekonomski i vlasnički problemi zato je potrebna široka javna rasprava kako bi se što više činilaca uključilo u njihovo rešavanje.

„Ono što mi kao zaštitari očekujemo jeste da se konačno uključi što više stručnjaka. neke struke su bile zanemarene, najviše ekolozi u jednom periodu. Ne samo u zakonskom smislu treba da bude po međunarodnim standardima nego i po stručnom pristupu“, rekla je Klara Sabadoš, ispred Pokrajinskog zavod za zaštitu prirode.

Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera

Jezero nije jedini problem jer je, kao i drugde u Vojvodini, čitav priobalni deo pod oranicama i ugrožen je pesticidima i herbicidima. Ekosistem ne može da funkcioniše bez priobalnog dela a jedan njegov deo je već uništen. Klara Sabadoš ističe da je ova platforma prvi put na pravi način naglasila značaj priobalnog pojasa.

Platformu je izradila radna grupa koju je imenovao gradonačelnik i sačinjena je od stručnih ljudi iz Subotice koji nisu za taj posao dobili honorar, tako da je bilo i uštede za gradsku kasu. Platformom je obuhvaćeno i rešavanje infrastrukturnih problema u priobalnom delu kao i problem gradske deponije koja ugrožava ekosistem jezera. Gradonačelnik Maglai ističe da je dokument sveobuhvatan i kada se implementira doneće rezultate koje svi očekujemo.

„Prvi rezultatiće se videti za dve- tri godine ako budemo ozbiljno pristupili realizaciji ove platforme i budemo se držali akcionog plana. Potrebna su nam i sredstva. Nadam se da ćemo imati podršku sa nivoa pokrajine i republike. Nadam se da ćemo probuditi interesovanje evropskih fondova“, izjavio je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice

Neophodno je što pre početi sa odvođenjem otpadnih voda sa Palića što će biti započeto za godinu dana. Izgradnja sistema cevovoda i crpnih stanica košta 1,8 miliona evra a projektna dokumentacija, finansirana od strane JKP „Vodovod i kanalizacija“ će biti gotova do avgusta ove godine.

Izvor: RTV City
Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera Prezentacija Platforme za unapređenje statusa Palićkog jezera
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4177

Povezane vesti

Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

sanacija jezera palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.