Komentara: 21
Pregleda: 7633

Maglai: Palić bi za nekoliko godina mogao postati jedan od najvažnijih turističkih centara u Srbiji

05.05.2014. u 17:14h
Izvor: Magyar Szó
Biće potrebno da prođe nekoliko godina da građani postanu zadovoljni svojim životnim prilikama – izjavio je nedavno Jene Maglai kada je govorio o nezaposlenosti u Subotici. Gradonačelnik je ukazao da broj nezaposlenih u ovom gradu nije suviše veliki, ali je ipak potrebno mnogo truda da bi se njihov broj smanjio. Takođe Maglai je dodao da bi akcioni plan za turistički razvoj Palića mogao biti u javnosti u naredne dve nedelje.
Maglai: Palić bi za nekoliko godina mogao postati jedan od najvažnijih turističkih centara u Srbiji

Trenutno je u Subotici evidentirano 11 hiljada nezaposlenih, ali je gradonačelnik mišljenja da to nije realna cifra, odnosno da je broj građana bez zaposlenja mnogo veći.

“Pozitivna je činjenica da su se u Subotici u proteklom periodu otvorila nova preduzeća, odnosno da postoji interes za nova ulaganja. Ako sledeće godine startuju i ulaganja koja se planiraju za Palić, imaćemo svetlu budućnost, možda ćemo biti jedna od onih opštinskih samouprava u zemlji koja mogu poslužiti kao primer drugima” – naglasio je Maglai dodajući da se prvenstveno treba raditi na tome da velika preduzeća u gradu sarađuju sa malim preduzetnicima, odnosno na tome da se ojača obrada poljoprivrednih proizvoda. “Na Paliću su u toku manja ulaganja, grade se vile, a ova vrsta ulaganja će se i u predstojećem periodu nastaviti” – izjavio je gradonačelnik.

Maglai je naglasio da bi za 4-5 godina Palić mogao postati jedan od najvažnijih turističkih centara Srbije, ali za to se još treba mnogo uraditi. Spreman je dokument koji predviđa uređenje obale Palićkog jezera, sa elementima koji se odnose na uređenje Ludoškog jezera, odnosno gradske deponije. Pripremljen je i akcioni plan.

“ O akcionom planu ćemo razgovarati unutar koalicije. Za očekivati je da će se sa planom i javnost upoznati za 10-15 dana, nakon čega će se moći raditi i na ostvarivanju istog, što će rezultirati time da će se već za godinu dana videti napredak u razvoju Palića” – rekao je gradonačelnik.

Maglai je za Mađar so izjavio: u javnim preduzećima je počela racionalizacija, smanjen je broj zaposlenih na način da su službenici koji su imali potrebne uslove poslati u penziju, ali se priprema i dalja racionalizacija.

“U nekim javnim preduzećima je već počela racionalizacija jer su u proteklih nekoliko godina primili toliko radnika da danas ne samo da se ne mogu zaposliti novi radnici, nego se moraju deliti i otkazi. Na polju otpremnina je takođe potrebna racionalizacija: ne možemo sebi dozvoliti da jedna osoba dobije 1-2 miliona dinara po tom osnovu, tolike pare nemamo u budžetu. Nije realno da je otpremnina u privatnom sektoru 80-100 hiljada dinara, a u javnom mnogo veća. Za ovu godinu smo iz rezervi odvojili 40 miliona dinara za otpremnine” – dodao je gradonačelnik.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 7633

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.