Komentara: 13
Pregleda: 9678

Završen konkurs za idejno rešenje turističkog kompleksa na Paliću

04.04.2014. u 17:03h
Izvor: RTV City
Na konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja banjsko-hotelskog kompleksa uz istočnu obalu Palićkog jezera pristiglo je 45 radova od čega su 42 ispunila propisane kriterijume. Nagrađeno je 6 rešenja koja su najbolje odgovorila na kriterijume konkursa.
Završen konkurs za idejno rešenje turističkog kompleksa na Paliću

Na potezu od hotela Prezident do terena FK "Palić" tako bi trebao da nikne akva-park, hotel i spa centar na površini od 8,6 hektara. Nagrađeni radovi poslužiće kao osnov za pregovore sa investitorima zainteresovanim da ulože u ovu lokaciju i oni mogu u potpunosti ili delimično da budu primenjeni.

„Dobili smo dokumentaciju koja će ostati u arhivi preduzeća Park Palić i koja će služiti svim javnim ili privatnim investitorima koji budu radili na Paliću. Trudili smo se u protekle 4 godine da radimo na izgradnji komunalne i turističke infrastrukture, da opremimo parcele koje su u vlasništvu grada i da opremimo ovu najznačajniju parcelu koja je bila i predmet ovog konkursa.“ - izjavio je Goran Gabrić, direktor preduzeća Park Palić.

„Previše vremena smo izgubili u proteklom periodu vezano za realizaciju projekta Masterplana na Paliću. Na žalost, premali su rezultati i nadam se da će se u budućnosti obrnuti srazmer i da ćemo ići bržim koracima na realizaciji ovog kompletnog projekta.“ izjavio je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

Završen konkurs za idejno rešenje turističkog kompleksa na Paliću

Konkurs je sproveden uz pomoć Inžinjerske komore Srbije čiji članovi su i bili u žiriju koji je odabrao najbolja rešenja. Predsednik žirija, arhitekta Jožef Čipa, kaže da su kriterijumi bili funkcionalnost, ekonomičnost i uklapanje u sredinu a budući da je preko 150 stručnjaka radilo na projektima bilo je materijala za pravi izbor.

„Zadatak je težak, vrlo specifičan. Radi se o akva-parku, spa i velnes centru, radi se i o celom specijalizovanom hotelukoji ima banjske funkcije. Nije dakle, klasičan urbanistički arhitektonski konkurs nego su se morale uključiti i konsultacije stručnih ljudi iz tih oblasti da bi se radovi napravili. Nismo našli takvo rešenje koje se potpuno može usaditi na lokaciju jer neki kapaciteti raspisivača konkursa su bili predimenzionirani. To su projektanti rešavali na razne načine ali su rešili problem. I kod nagrađenih radova neke stvari se moraju menjati ali u funkciji su to prava, ostvarljiva rešenja.“
Prvu nagradu dobio je tim predvođen Borisom Petrovićem iz Beograda koji ističe da je prednost njihovog rešenja tačkasta umesto linearne kompozicije, nanošenje zemlje umesto ukopavanja kao i ekološki pristup. - izjavio je Jožef Čipa, predsednik žirija.

„Rešenjem smo odgovorili na pitanje konkursa  - imamo dva hotela koji se mogu graditi fazno, što je prednost rešenja. Imamo zatvoreni i otvoreni akva-park i imamo spa centar sa otvorenim termalnim bazenom. Verujem da Palić ima dosta potencijala i da je moguće uz određenu volju izvesti nešto ovakvo, pogotovo što je planirano da se radi fazno.“ dodaje Boris Petrović, arhitekta

Izvor: RTV City
Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 13
Pregleda: 9678

Povezane vesti

Povezane teme

Park Palić

Goran Gabrić

jene maglai

turizam palić

aqua park palic

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.