• Pregleda: 9808

Palićko jezero uskoro u Udruženju evropskih jezera

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Gojko Radić sastali su se sa gradonačelnikom Bleda Janezom Fajfarom i njegovim savetnikom Tonijem Omerzelom.
Palićko jezero uskoro u Udruženju evropskih jezera

Gradonačelnik Maglai je, nakon susreta u Zelenoj sali Gradske kuće, rekao da je tema otvorenog i srdačnog razgovora sa gostima iz Slovenije bio poziv Janeza Fajfara da se Palićko jezero priključi Udruženju evropskih jezera, koje će se osnovati početkom maja u italijanskom gradiću Iseu.

- Udruženje evropskih jezera, kako nam je danas preneto, formira se na inicijativu poznatog italijanskog novinara Rikarda Venkijarutija. Cilj osnivanja Udruženja je da se veća pažnja posveti očuvanju jezera u Evropi, ali i njihovoj afirmaciji. Potpisivanje je zakazano za 9. maj 2014. godine i Udruženju bi trebalo da pristupi 15 zemalja, istakao je Jene Maglai.

Janez Fajfar je naglasio da ga je Rikardo Venkijaruti lično zamolio da na prostoru bivše Jugoslavije odabere jezero koje bi po svojim sadržajima odgovaralo da postane član budućeg Udruženja evropskih jezera.

- Sve moje nedoumice oko izbora otklonio je moj savetnik Toni Omerzel, koji mnogo voli Suboticu i Palićko jezero. U Subotici sam boravio upravo zato da mojim sagovornicima predložim i da ih na neki način zamolim da se Jezero Palić, kao jedino jezero iz Srbije, priključi budućem Udruženju. Osim što je priznati novinar iz oblasti turizma i inicijator osnivanja udruženja, Venkijaruti je i gradonačelnik Isea, poznatog turističkog odredišta. Iseo je gradić na južnom kraju istoimenog glacijalnog jezera, u Lombardiji, na južnim obroncima Alpa, rekao je Fajfar.

Pristup Jezera Palić Udruženju evropskih jezera, prema njegovim rečima, doprineće unapređenju saradnje sa zemljama članicama novoformiranog Udruženja u smislu da će više zemalja moći zajednički da realizuje određeni ekološki projekat, a što, kako je rekao, Evropska unija podržava.

Uz zahvalnost na iskrenoj dobrodošlici i izražavanje oduševljenja lepotom i sadržajima Gradske kuće, (župan) Janez Fajfar je dodao da mu je drago što je odabrao Palićko jezero i naselje Palić koje doživljava kao kvalitetnu turističku destinaciju i prelepo vraćanje u vreme secesije.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

22
mićko Odgovori
Pa, naša bogata iskustva u metodologiji očuvanja jezera Palić i Ludaš svakako su jedinstvena u svetu.

Iz više aspekata.

I apsurda da za to niko nije još odgovarao, tj. "bio nagrađen".
Licpa Odgovori
Idemo LićPa, jednom ćemo i mi Subotičani i Palićani biti ponosni na naše Jezero.
Ostaje samo jedno malo pitanje, koje godine će to biti?
dandy Odgovori
palicko jezero uskoro u udruzenju fekalnih fekala
teslino Odgovori
Nažalost Palić može polako da se učlani u Udruženja septičkih jama Evrope,zahvaljujući i ovakvim političarima kao dotični Gojko i Maglai.Hoćemo Đulu Lasla za gradonačelnika!!
Milan024 Odgovori
...to majstori , bice deviznih dnevnica, put ih troškova i kootizacija, a Palic, ko sisa!!!!!
ja Odgovori
Gojko ih je sigurno opcinio svojim manirima...
mama Odgovori
Pametni potezi, saradnja sa ljudima koji imaju iskustva, koji zele da nam pomognu. Radic ce resiti problem Palica!!!
exsex Odgovori
Valjda niste ih odveli do jezera? Sokirali bi se... kod njih i kanalizacija je cistija.
uvek u pravu Odgovori
Kad se hoće sve se može. Pogotovo na silu.Mi smo majstori da radimo sve ono što je pogrešno da ne kažem uz k...c.
luka Odgovori
Palić u raljama bilbordera http://www.youtube.com/watch?v=aqki2q-eQ_Q
PERA Odgovori
na kraju ce opet da krenu nesto da rade pokupiti lovu i sve ce stati na temeljima a ko moze na temeljima da proveri jer 5 ili 50 kubika betona klasika ali tu im je najlepsa lova
zorkas Odgovori
Pa i ovo je nesto,zamislite one iz park palica sto pare dobijaju za razvoj jezera, pa ljudi neki kreten je pravio predstavu medijima kako ce promovisati turizam u tavankutu ??? Da da u tavankutu u radi na palicu hej ! Pa to su vam ds kadrovi, tuga i jad, gde takve likove nalaze, ko ne veruje a i na ovom sajtu vest pa nek trazi, oly slina je taj lik
Alvatna Odgovori
Mora da su gosti bili frapirani nasim domacinima.
pih Odgovori
Gojko !? Maglai? ccccccccccccccc
easy58 Odgovori
lepa svita raspravlja o NASEM jos uvek palicu (nisu nam ga odneli jer je to malo teze).a ima li tu na slici suboticana ili palicana, ne racunajuci one koji su nam dosli i misle da su rodjeniji od nas te NAM spremaju odlicne stvari. inace uvrstavanje palica je divna stvar samo se plasim nasih pregovaraca da nemaju dovoljno suboticanstva u sebi da bi se ostvario
ffilozzoff Odgovori
SLOVENCI su nudili i ranije sanaciju Palica i izgradnju banje,pa su ih ptredhodni debili odbili jer se nisu ugradili!!!! Sta sada???
preko puta Odgovori
@luka-dusan Opasno radi mrznja u tebi prema ovom coveku, a moras da mu ljubis noge :)
exsex Odgovori
Vec postoji Mrtvo More, pa mi imamo Mrtvo Jezero.
Samo sto onog prvog napravila proroda, a nase jezero, samozvani strucnjaci.
luka Odgovori
@PREKO PUTA- ljubi ga ti u ...........i to odmah tu preko puta da ne idete daleko
palic Odgovori
@luka, Izvadi protezu pre nego se sagnes po jogurt...
elas Odgovori
bravoo...
beby13 Odgovori
Dandy,svaka cast
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.