Komentara: 8
Pregleda: 4347

U Subotici mnogo ambulanti, a malo lekara

04.11.2014. u 10:47h
Izvor: Politika Online
Subotičkom Domu zdravlja nedostaje 16 lekara i 26 medicinskih sestara da bi u svim mesnim ambulantama u svakom trenutku lekar bio dostupan pacijentima
U Subotici mnogo ambulanti, a malo lekara

O zdravlju oko 10.000 stanovnika mesne zajednice Novo selo brinu tri lekara, što je prema mišljenju žitelja nedovoljno. Svoje nezadovoljstvo iskazali su i peticijom koju su predali Domu zdravlja u Subotici.

– Potpisivanje peticije nije išlo posredstvom Mesne zajednice ali podržavamo zahteve naših sugrađana, jer je gužva u našoj ambulanti zaista prevelika. Lekari, a posebno jedan kojeg stanovnici vole, preopterećeni su poslom, a smatramo da ima i prostora za bolju organizaciju, jer da bi im se samo ispisao recept za lek aleksandrovokoji koriste, pacijenti treba da čekaju i po nedelju dana – kaže nam Laslo Ubori, predsednik Skupštine MZ Novo selo. On objašnjava da imaju veliki broj staračkih domaćinstava, da je reč o razuđenoj mesnoj zajednici, što građanima otežava put do efikasne zdravstvene nege.

Ni stanovnici prigradske mesne zajednice Aleksandrovo nisu zadovoljni brojem lekara u ambulanti na svojoj teritoriji i od uprave Doma zdravlja tražili su da dobiju još jednog.

Nedovoljno lekara ali i medicinskih sestara je problem sa kojim se Subotica mesecima bori, a glavobolju zadaje podjednako i pacijentima ali i lekarima i upravi Doma zdravlja u Subotici. Uredba Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, osim uštede, imala je u ovoj oblasti i drugu stranu, Subotičani sve teže stižu do svojih izabranih lekara.

– Od početka godine nama nedostaje 16 lekara i 26 medicinskih sestara – kaže za „Politiku” dr Mila Bogdanović Dujmić. –Dobra stvar je što je ipak doneta odluka da se nastavi sa konkursom koji je raspisan pa prekinut decembra prošle godine, i putem kojeg tražimo pet lekara i šest medicinskih sestara.

U Domu zdravlja koji broji oko 130 lekara, to praktično znači da nedostaje više od desetine stručnjaka, a pri tome treba imati u vidu da je Subotica sa okolinom naseljena pre svega starijim stanovništvom, što podrazumeva i potrebu za većom zdravstvenom zaštitom i dostupnost.

Međutim, čak ni nakon što budu popunjena ova radna mesta, veliki broj ambulanti i dalje će ostati bez lekara jer je odliv stručnog medicinskog kadra stalan. Veliki broj medicinskih sestara otišao je u inostranstvo, u skandinavske zemlje ili u neku od bližih članica Evropske unije. Odlaze i lekari u inostranstvo ili na specijalizaciju, pa primarna zdravstvena zaštita za one koji ostaju postaje sve teži posao jer je pritisak pacijenata ogroman.

– Po normama, lekar u primarnoj zaštiti trebalo bi da ima oko 1.500 pacijenata, a naši lekari imaju i više od 2.000 – nastavlja dr Bogdanović Dujmić.

Subotica, kaže, ima više ambulanti, i razbacanu mrežu domova zdravlja. – Ukoliko imate ambulantu u kojoj samo dva puta sedmično radi lekar, što je situacija u okolnim mestima, da li možemo da govorimo o dostupnosti zdravstvene nege. Zar ne bi bolje bilo da imate nekoliko centara sa takvom koncentracijom lekara da u svakom trenutku svakom kome je to potrebno bude pružena zdravstvena nega – navodi dr Bogdanović Dujmić.

Plan Ministarstva zdravlja za ovu godinu tek pre izvesnog vremena stigao je u domove zdravlja, a kako je rečeno za narednu godinu će stići na vreme, već početkom godine kako bi mogla da se planira organizacija zdravstvene službe. Prema prvim najavama, u ovoj oblasti se očekuje još veća racionalizacija.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4347

Povezane vesti

Povezane teme

mesna zajednica aleksandrovo

aleksandrovo

dom zdravlja subotica

mz novo selo

ambulanta

zdravstvo

ambulanta prozivka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.