Komentara: 14
Pregleda: 6761

Preopterećeni lekari, nervozni pacijenti

23.10.2014. u 17:31h
Izvor: Magyar Szó
Građani mesne zajednice Novo Selo, u Subotici, su nedavno sastavili peticiju u kojoj traže od lokalne samouprave da učini nešto kako bi dom zdravlja na Halaškom putu što pre dobio još jednog lekara opšte prakse i još jednu medicinsku sestru. Situacija je naime postala neizdrživa, i iz ugla zdravstvenog osoblja, a i iz ugla pacijenata. Sakupljeni potpisi su poslati lokalnoj samoupravi, no građani još nisu dobili odgovor.
Preopterećeni lekari, nervozni pacijenti

Predsednik skupštine mesne zajednice Novo Selo, Laslo Ubori je izjavio da trenutno u domu zdravlja rade tri lekara, a jedan od njih je stvarno preopterećen pošto većina pacijenata pripada njemu. Pored toga on prima i pacijente koji pripadaju drugom domu zdravlja, koji inače radi u jednoj smeni. Druga dva lekara imaju znatno manje posla. Zbog toga građani žele da se uposli još jedan lekar ili da se ravnomerno podele pacijenti između tri lekara.

„Mesna zajednica podržava inicijativu građana. Želimo isto tako da se na mesto oronule carinske kuće dogodine izgradi nov objekat u kojem bi bila i pošta i još jedan dom zdravlja. To bi značilo da bi se dom zdravlja na Halaškom putu mogao malo rasteretiti. Nažalost od Direkcije za izgradnju još nismo dobili nikakav odgovor na predati zahtev”, izjavio je Ubori.

Dr. Ljiljana Miljački, načelnik službe opšte medicine, izjavila je da je trenutna situacija neizdrživa, a problem manjka lekara i medicinskih sestara je već mesecima prisutan. „Problem je nastao kada je doneta uredba Vlade da se ne mogu primiti novi radnici u javnoj sferi, a u tu sferu spada i zdravstvo. Iako smo u decembru prošle godine raspisali konkurs za šest medicinskih sestara, četiri lekara i jednu čistačicu, morali smo konkurs povući zbog Vladine uredbe. Ne samo da nismo uspeli popuniti tadašnji manjak radne snage, nego se taj problem i uvećao od tada, pošto su nas napustili doktori i sestre; većina lekara je otišlo u penziju, a medicinske sestre su otišle na rad u inostranstvo. Trenutno imamo 22 medicinske sestre i 13 lekara manje nego što je potrebno, to jest od 72 lekara mi imamo 60, a od potrebnih 105 sestara samo 75. Još oko petnaestak lekara će u bliskoj budućnosti otići u penziju”, kaže Mijački.

Zbog nedostatka kadrova lekari su preopterećeni, rade u više smena i u više ordinacija. Sestre često moraju da odrade po dve smene, a za to ne dobijaju odgovarajuću materijalnu odštetu. Zbog odrađivanja dve smene je osoblje umorno, frustrirano, češće prave greške i zbog toga su nestrpljivi sa pacijentima, koji su upravo zbog toga nezadovoljni…

Ljijljana Miljački je rekla da su najveći problemi prisutni tokom godišnjih odmora kada se radnici u zdravstvu moraju premeštati. Zbog toga su pre nekoliko meseci hteli privremeno reoranizovati rad gradskih ordinacija, za period dok ne dobiju dozvolu za prijem novih lekara i sestara. Plan je bio da se privremeno pojedine ordinacije zatvore, a da se njihovo osoblje i pacijenti preusmere u druge domove zdravlja. Lokalna samouprava, međutim, to nije dozvolila.

„Svaka naša molba upućena Ministarstvu zdravlja se završila obećanjem, a problemi do dana današnjeg nisu rešeni. U domu zdravlja u Novom Selu bi svakako trebalo zaposliti i četvrtog lekara. U normalnim slučajevima jednom lekaru pripada između 1500 i 2000 pacijenata, a u ovom domu zdravlja ima 9.500 pacijenata, što je podeljeno na tri lekara više od 3.000 pacijenata na jednog lekara. Zbog toga se dešava da jedan lekar, tokom svog radnog vremena, pregleda i po 70 pacijenata. To je ogromno opterećenje i ne uliva sigurnost da će ovaj lekar, u svakom slučaju, dati pravu dijagnozu, ispisati odgovarajući lek, a u međuvremenu i da uredno završi i administraciju. Sa istim problemima se bore i ostali domovi zdravlja. Jedino rešenje bi bio prijem novih lekara i sestara”, izjavila je Miljački.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 6761

Povezana vest

Povezane teme

dom zdravlja subotica

ambulanta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.